Volkswagen na pariškem avtomobilskem salonu 2016: svetovna premiera vizionarske študije I.D.

 

• I.D. je prvi Volkswagen povsem nove generacije visoko inovativnih električnih vozil
• Brezemisijsko vozilo naj bi na trg prišlo že leta 2020
• Popolnoma avtonomen vozni režim "I.D. Pilot" od leta 2025
• I.D. utira pot do prevzema vodilnega položaja na mednarodnem trgu električne mobilnosti

Think New! S tem sloganom in z vizionarskim električnim vozilom Volkswagen na pariškem avtomobil¬skem salonu (1.–16. oktober) razkriva fascinantno podobo mobilnosti jutrišnjega dne. V središču pozornosti bo na salonu svetovna premiera študije I.D.. To brezemisijsko vozilo, ki ga bodo serijsko začeli izdelovati že leta 2020, je uvod v novo generacijo inovativnih električnih vozil.

Dr. Herbert Diess, predsednik uprave znamke Volkswagen, je povedal:
"Leta 2020 bomo začeli na trg uvajati celotno družino električnih vozil. Vsa bodo temeljila na novi avtomobilski arhitekturi, ki smo jo razvili posebej in samo za vozila z izključno električnim pogonom. Ne za vozila z notranjim zgorevanjem niti za priključne hibride. I.D. je glasnik tega novega obdobja električnih avtomobilov oz. nove avtomobilske ere: električen, omrežno povezan, avtonomen."

Volkswagnov nastop na pariškem avtosalonu združuje tri faze, ki skupaj nakazujejo pot iz sedanjosti v prihodnost: I.D. kaže, kakršen bo svet pojutrišnjem. Vrata v jutrišnji svet odpira najnovejša generacija e-Golfa,
ki bo svetovno premiero doživel novembra. Novi e-Golf, ki bo omogočal upravljanje z gestami in imel doseg do 300 kilometrov, bo uvedel nova merila. Današnji svet utelešajo najsodobnejši Volkswagni, kot je denimo novi Tiguan, ki uporabnikom s tehnologijami, kot je aktivni informacijski in projicirni zaslon, že z aktualno modelsko generacijo zagotavlja osupljivo digitalno izkušnjo.

Volkswagen s študijo I.D. narekuje novo smer razvoja. Na tržišče bo prišel kot prvi Volkswagen, ki bo temeljil na novi modularni elektrifikacijski plat¬formi (MEB). I.D. je na trgu pozicioniran kot kompakten električni model, s katerim bo Volkswagen vzporedno s prodajnimi uspešnicami, kot so Polo, Golf, Tiguan in Passat, razširil nabor svojih volumenskih modelov. I.D. ima za pogon vgrajen elektromotor z močjo 125 kW (170 KM). Z dosegom do 600 kilometrov in ceno na ravni Golfa s primerljivo močnim motorjem bo z I.D. brezemisijski avto postal nekaj samoumevnega.

I.D. predstavlja povsem nov Volkswagnov oblikovalski slog za električna vozila kompaktnega razreda. V notranjosti je bil prvič realiziran tako imenovani 'open space' koncept, tj. koncept odprtega prostora: I.D. je nekoliko krajši od Golfa, notranjost pa je tako prostorna kot pri Passatu. To omogoča nova arhitektura pogonskega sklopa z elektromotorjem na zadnji premi in visokonapetostno baterijo v dnu vozila, kar zagotavlja več prostora in več fleksibilnosti. Obenem I.D. že predstavlja most v leto 2025: študija I.D. kot prvi Volkswagen v režimu "I.D. Pilot" že omogoča popolnoma avtonomno vožnjo. Režim "I.D. Pilot" aktivirate z dotikom znaka VW na volanu, ki se potem pomakne v armaturno ploščo in vozniku da povsem nov občutek prostornosti.

Klasičnega avtomobilskega ključa I.D. ne pozna več. Vozilo bo mogoče odpreti in ga preklopiti v stanje pripravljenosti s pametnim telefonom v funkciji digitalnega ključa ("Digital Key"). Ideja izza te novosti: kdor bo v bližnji prihodnosti vozil Volkswagen, bo dobil lasten "Volkswagen ID". Ta ID je individualni profil, v katerem bodo na primer shranjene osebne nastavitve sedeža in klimatske naprave, priljubljene radijske postaje in multimedijski predvajalni seznami, nastavitve avdiosistema, kontaktni podatki prijateljev in poslovnih partnerjev ter konfiguracija navigacijskega sistema. Profil bo shranjen v oblaku Volkswagen Automotive Cloud.