Volkswagen dobil odobritev Zveznega urada za motorna vozila za servisni ukrep modelov z 1,2-litrskim motorjem TDI tipa EA189

 

• Začenja se izvajanje tehnične rešitve za 460.000 vozil različnih prizadetih koncernskih modelov

Nemški Zvezni urad za motorna vozila (KBA) je odobril servisni ukrep za vozila z 1,2-litrskim motorjem TDI tipa EA189. Odobritev KBA velja za 460.000 vozil prizadetih koncernskih znamk, med katerimi sta modela Volkswagen Polo in SEAT Ibiza. Pri prvih vozilih bo posodobitev programske opreme mogoče izvesti že kmalu. Lastniki teh modelov bodo postopoma obveščeni in se bodo lahko potem takoj dogovorili za termin za izvedbo servisnega ukrepa na poljubnem pogodbenem servisu.

V Nemčiji poteka obveščanje strank po dvostopenjskem postopku. Vsi prizadeti lastniki so na prvi stopnji že prejeli dopis, ki je bil usklajen z uradom KBA, v katerem so jih obvestili, da je njihovo vozilo vključeno v servisni ukrep. Z drugim dopisom bodo stranke nato naprošene, da se pri poljubnem pooblaščenem partnerju dogovorijo za servisni termin. Takšen dopis bo v več valovih sedaj poslan tudi lastnikom zgoraj navedenih modelov z 1,2-litrskim motorjem TDI.

Nadgradnja vozil z 2,0-litrskimi motorji TDI je stekla že na začetku leta, sedaj pa sledi izvajanje servisnega ukrepa za vozila s spornim motorjem tipa EA189 z najmanjšo gibno prostornino. To pomeni, da je servisni ukrep sedaj pripravljen za modele z 2,0- in 1,2-litrskimi motorji TDI.

Vozila bodo po izvedbi servisnega ukrepa ustrezala vsem zakonskim zahtevam. KBA je poleg tega v neomejenem obsegu potrdil, da servisni ukrep za te modele ne povzroči sprememb v vrednostih porabe, podatkih o zmogljivosti in emisijah hrupa. Že prej je KBA to zagotovil za vsa druga vozila, za katera je bila doslej odobren servisni ukrep.

Volkswagen še naprej intenzivno pripravlja servisne ukrepe in bo poskrbel za nadgradnjo vseh vozil, ki jih zadeva tematika NOx. To delo poteka ob usklajevanju s pristojnimi organi. Stranke z izvedbo servisnih ukrepov ne bodo imele nobenih stroškov. Poleg tega bo v okviru postopka vpoklica vsem strankam na voljo ustrezen in brezplačen nadomestni prevoz.

Zadevna vozila so tehnično varna in primerna za vožnjo. Do nadgradnje jih je brez omejitev mogoče uporabljati v cestnem prometu. Izvajanje potrebnih servisnih ukrepov po vsej Evropi poteka po časovnem in akcijskem načrtu, ki je bil usklajen z uradom KBA.