Premišljen v vseh podrobnostih in pripravljen na vse, kar sledi. Novi Mercedes-Benz GLB.

  • Mogočne dimenzije kratkih previsov in oblika, zasnovana za terensko vožnjo, kot tudi opcijski štirikolesni pogon 4MATIC in posebne terenske luči, ki pri majhni hitrost pomagajo prepoznavati ovire neposredno pred vozilom – novi Mercedes-Benz GLB je vsestransko športno terensko vozilo. In prostoren družinski avtomobil: je prvo vozilo Mercedes-Benz v tem segmentu, ki je lahko po želji opremljeno s sedmimi sedeži. Dva sedeža v tretji vrsti lahko uporabljajo osebe, ki v višino merijo do 1,68 metra. Z zmogljivimi in učinkovitimi štirivaljnimi motorji, najnovejšimi sistemi za pomoč pri vožnji s podporo vozniku, intuitivno krmiljenim informacijsko-razvedrilnim sistemom MBUX, vključno s celovitim komfortnim aktiviranjem ENERGIZING Comfort, ima novi družinski član (dolžina/širina/višina: 4634/1834/1658[1]  milimetrov) vse prednosti aktualne generacije vozil kompaktnega razreda družbe Mercedes-Benz. Na voljo je tudi: Novi Mercedes-AMG GLB 35 4MATIC (kombinirana poraba goriva: 7,6–7,5 l/100 km; kombinirane emisije CO2: 173–171 g/km)[2] kot edinstven model v segmentu kompaktnih športnih terenskih vozil.

»Danes je vsak tretji Mercedes-Benz športno terensko vozilo in vsak četrti v kompaktni izvedbi. Kompaktno športno terensko vozilo, kot je GLB, združuje vse dejavnike uspešnosti naših dveh najbolje prodajanih segmentov,« je povedala Britta Seeger, članica upravnega odbora družbe Daimler AG, ki je odgovorna za prodajo vozil Mercedes-Benz. »GLB se prav tako ponaša z nekaterimi posebnimi elementi, ki jih našim strankam v tem segmentu doslej še nismo ponujali, na primer sedem sedežev.«

»Njegova ikonska zasnova daje vozilu Mercedes-Benz GLB nepogrešljiv značaj športnega terenskega vozila,« navaja Gorden Wagener, vodja oblikovalske skupine pri družbi Daimler AG. »Jasne oblike z zmanjšanimi linijami in poudarjenimi površinami sporočajo našo filozofijo oblikovanja čutne čistosti.«

Pri 2829 milimetrih ima GLB deset centimetrov več medosne razdalje kot na primer novi razred B. Slednje je skupaj s funkcijsko usmerjeno kabino ključnega pomena, ko gre za radodarno prostornost vozila. Višina prostora nad glavo v prvi vrsti je 1069 milimetrov – optimalna v tem segmentu. S prostorom za noge pri 967 milimetrih na zadnjih sedežih je vozilo s petimi sedeži še posebej udobno.

Prostornina prtljažnega prostora od 570 do 1805 litrov (vrednosti za vozilo s petimi sedeži) se ponaša z lastnostmi karavana. Kot sedežnega naslanjala je mogoče serijsko nastaviti v nekaj stopnjah. Odločite se lahko tudi za premično (v smeri naprej in nazaj) drugo vrsto sedežev. S tem lahko povečate prtljažni prostor za 190 litrov za vsestransko uporabo. Več informacij o prilagodljivosti je navedenih na naslednji strani.

Zgodba o uspehu: osmi model kompaktne družine vozil

Z novim GLB je družina kompaktnih vozil Mercedes-Benz sestavljena iz osmih modelov: na trgu so že prisotni razred A, limuzina razreda A in limuzina razreda A z dolgo medosno razdaljo, razred B, kupe razreda CLA, CLA Shooting Brake in GLA. V letu 2018 je več kot 609 000 strank po vsem svetu že lahko prevzelo kompaktni model. Odkar je bil leta 1997 lansiran prvi model razreda A, je Mercedes-Benz po vsem svetu prodal več kot 7 milijonov vozil iz tega segmenta.

Pripravljeni za vkrcanje: vozilo s sedmimi sedeži

GLB je prvo kompaktno vozilo družbe Mercedes-Benz, ki po želji nudi tretjo vrsto sedežev z dvema dodatnima posameznima sedežema. Sedeža ljudem do višine 1,68 metra nudita udobje prostora. Obsežna varnostna oprema vključuje raztegljive vzglavnike, varnostne pasove z napenjalniki jermenov in zatezniki, zračno zaveso za stranska stekla, ki varuje tudi potnike v tretji vrsti sedežev, ter sidrišča ISOFIX in TOP-Tether za ustrezne otroške sedeže. Ta se lahko uporabijo za pritrditev do štirih otroških sedežev v drugi in tretji vrsti.

Udobni detajli v tretji vrsti vključujejo dve držali za pijačo med sedeži kot tudi dva odlagalna predala z gumiranim vložkom na levi in desni strani obloge prtljažnega prostora, vsak od teh pa je opremljen s priključkom USB. Sedeži se lahko spustijo tako, da so poravnani z dnom prtljažnega prostora za večji prtljažni prostor.

Usmerjenost k terenski vožnji: zunanja oblika

Mogočne dimenzije modela GLB poudarjajo oblikovno osredotočenost na terensko vožnjo: oblika poudari površine in zmanjšane linije, ki jih poveže z natančnimi prehodi. S tem vozilo odraža vrhunsko športnost in sodobnost. Pokončni sprednji del s svojimi osupljivimi žarometi jasno nakazuje gene za terensko vožnjo, isto velja za kratke previse spredaj in zadaj.

Mišičasto in čutno oblikovana rama vozila dominira nad stranskim pogledom na višini stebrička C, kar je učinek, ki ga okrepijo naraščajoči boki. Vrata segajo čez stranski vstopni lok, kar olajša dostop in preprečuje umazanije na vratni odprtini ter hkrati povečuje zaščito pri bočnem trčenju. Vsestranske zaščitne obloge razdelijo splošne dimenzije in poudarjajo terenski značaj vozila, kar velja tudi za stilno oblikovano zaščitno ploščo spredaj in zadaj. Dvignjene strešne letve so izdelane iz poliranega aluminija.

Z visokokakovostnimi aluminijastimi detajli: notranja ureditev

Armaturna plošča je sestavljena iz enega kosa z izrezi na voznikovem in sovoznikovem prostoru. Voznika v kokpitu pričakuje širok zaslon s krmiljenjem in prikazovalnikom preko sistema MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Novost je terenski cevast element v aluminijasti izvedbi na sovoznikovi strani armaturne plošče. Pod okroglimi prezračevalnimi šobami poleg cevastega elementa je enota za upravljanje klimatske naprave, katere gumbi ustvarjajo vtis, da so bili rezkani iz aluminijastega valja.

Robustni značaj notranjosti se nadaljuje v sredinski konzoli. Cevasti elementi v strojno obdelanem videzu dajejo obliki komponent in kontrolnih gumbov pridih trdnosti. Vzdolž vrat je značaj športnega terenskega vozila poudarjen z vodoravnim ročajem, ki se vse od zasnove in različice opreme Progressive odločno zliva s celostno zasnovo in je podoben strojno obdelani aluminijasti cevi.

Kot naročena za razgibano vožnjo: funkcija luči za terensko vožnjo

Visokozmogljivi žarometi LED in žarometi MULTIBEAM LED so na voljo za GLB v sklopu dodatne opreme. Slednji omogočajo izredno hitro in natančno elektronsko nadzorovano prilagajanje trenutnim prometnim razmeram.

Iz sklopa dodatne opreme je mogoče izbrati tudi sprednje meglenke s tehnologijo LED. Meglenke razporedijo snop svetlobe širše kot glavni žarometi in s tem bolje osvetlijo obrobna območja. Nizka namestitev v sprednji odbijač preprečuje zaslepitev nasproti vozečih vozil.

Modeli 4MATIC z velikim medijskim prikazovalnikom so opremljeni s tehničnim paketom za terensko vožnjo. Ti modeli imajo v kombinaciji z žarometi MULTIBEAM LED posebno luč za terensko vožnjo. Ta omogoča boljši pregled nad ovirami na zahtevnem terenu v temi. Pri luči za terensko vožnjo je luč za osvetlitev notranje strani ovinka v sklopu žarometov MULTIBEAM LED stalno vklopljena do hitrosti 50 km/h. S tem je zagotovljena široka in dobra osvetlitev območja pred vozilom.