Novi Peugeot 3008 DKR: naskok na rally Dakar 2017

 

  • PEUGEOT bo sezono 2017 začel na krilih zmage na Dakarju letos januarja (južna Amerika) in na reliju Way Rally letos poleti (Rusija, Kazahstan in Kitajska).
  • Peugeot Sport je v sodelovanju z oblikovalskim studiom PEUGEOT na podlagi novega športno terenskega vozila PEUGEOTA 3008, ki ga bodo pričeli tržiti po zaključku avtomobilskega salona v Parizu, zasnoval nov "zverinski" dirkalnik, ki je še bolj eleganten in zmogljiv kot prejšnji.
  • Vse štiri posadke - z istimi člani - ekipe Team Peugeot Total bodo na reliju Dakar 2017, ki bo po napovedih izjemno zahteven in zelo konkurenčen, nastopile s povsem novim PEUGEOTOM 3008 DKR.

Tehnični izziv in sanje oblikovalca

Novi PEUGEOT 3008 DKR je ekstremna vizija novega športno terenskega vozila 3008 oziroma izostrena različica njegovih prepoznavnih identifikacijskih elementov in"zverinskih" razmerij, zlasti ob pogledu od zadaj in s strani.

Peugeot 3008 DKRDirkalnik je ohranil ostre značajske lastnosti in držo športno terenskega vozila zlasti zaradi črne celice, nameščene na mogočnih bokih in kromanega okrasnega profila, ki poudarja linijo strehe. Prednji in zadnji del obeh vozil krasijo podobne poteze tako na žarometih, okrasni maski in okrasni letvi, preko katerih se raztezajo rdeče silhuete levjih krempljev.

S tehnične plati se je Peugeot Sport posvetil zlasti vzmetenju (amortizerji in geometrija) zaradi izboljšanja lege na cesti, hladilnemu sistemu in masi vozila, ki ostaja še naprej stabilna navkljub vgradnji nekaj dodatnih ojačitev in predvsem klimatskega sistema, nad katerim bodo člani posadk nedvomno zelo navdušeni.

Tudi motor je predstavljal eno od pomembnih delovnih smernic, pretežno zaradi prilagoditve novemu pravilniku organizacije FIA, ki za vozila z dvokolesnim pogonom in dizelskim motorjem določa zmanjšanje premera omejevalnika pretoka vsesanega zraka z 39 na 38 mm, zaradi česar se izgubi približno 20 konjskih moči. Inženirji so se, kolikor je bilo mogoče, potrudili nadomestiti ta primanjkljaj in pa predvsem izboljšati učinkovitost motorja pri nizkih vrtljajih. Zelo velik trud pa je bil vložen tudi v večjo okoljsko učinkovitost motorja.

Tako kot njegov predhodnik, je tudi novi PEUGEOT 3008 DKR pridobil najboljše vrste maziv in tekmovalno opremo znamk TOTAL in SPARCO, povsem prvič pa bo imel nameščene nove terenske pnevmatike All-Terrain T/A KDR2 iz kataloga BFGoodrich.

Sébastien CRIQUET, oblikovalec serijskega modela 3008 in dirkalnika PEUGEOT 3008 DKR

«Medtem ko smo ustvarjali novo športno terensko vozilo PEUGEOT 3008 za serijsko proizvodnjo, smo sanjali, da bi lahko naredili korak več in iz njega naredili še bolj ekstremno izvedenko. Ko so nas z oddelka Peugeot Sport zaprosili, da bi razvili vozilo za Dakar 2017, smo bili navdušeni nad možnostjo, da si lahko zamislimo različico "no limit" športno terenskega vozila 3008, torej nekaj zares divjega. Tehnične karakteristike dirkalnega vozila narekuje pravilnik te discipline, navdih pa njegov dizajn pa smo črpali iz naših izkušenj z vozilom serijske proizvodnje in vanj vgradili kar precejšnje število unikatnih elementov, ki doprinesejo k dinamičnemu in mogočnemu videzu novega PEUGEOTA 3008 DKR: velika kolesa in celica črne barve "Black Diamond" pa tudi prednja žarometa, okrasna maska, prečna letev in rdeče silhuete levjih krempljev.»

Jean-Philippe IMPARATO, generalni direktor PEUGEOT

«Novi 3008 DKR simbolizira naslednji korak znamke PEUGEOT na področju njenih tekmovalnih aktivnosti na vzdržljivostnih relijih. Dvokolesni pogon dirkalnega avtomobila, ki je še ena skupna značilnost modela DKR in njegove sorodne cestne izvedenke, se je izkazal že na cestah reli dirk in bo uporabljen tudi tu. Ekipa Team Peugeot Total je sezono 2016 zaključila z briljantnimi rezultati, tehnične nadgradnje novega PEUGEOTA 3008 DKR pa prinašajo dobre napovedi za osvajanje novih nazivov.»

Bruno FAMIN, direktor oddelka Peugeot Sport in manager ekipe Team Peugeot Total

«Na novem dirkalniku 3008 DKR smo poskušali izboljšati vse tiste točke, ki so nam doslej povzročale skrbi, poleg tega pa smo dodatno povečali potencial našega koncepta, še posebej na področju vzmetenja. Zdaj se že lahko zanesemo na dosedanje izkušnje, vendar pa se nikoli ne ve, kaj nam lahko prinese takšna preizkušnja, kot je Dakar!»

Sanjsko moštvo v štartnih boksih

Posadke ekipe Team Peugeot Total bodo v sezoni 2017 ostale nespremenjene. Stéphane PETERHANSEL / Jean Paul COTTRET, Carlos SAINZ / Lucas CRUZ, Cyril DESPRES / David CASTERA in Sébastien LOEB / Daniel ELENA bodo na startu relija Dakar 2017 sedli v štiri popolnoma nove dirkalnike PEUGEOT 3008 DKR.

Na zadnjih dirkah in testiranjih, ki so potekala v Španiji in Maroku, je sanjsko moštvo pokazalo pravi ekipni duh in neverjetno solidarnost. Vsi so se aktivno zavzeli, da se bodo kar se da najbolje pripravili na reli Dakar 2017, ki bo nedvomno zelo zahteven.

Tako kot leta 2015 bo ekipa Team Peugeot Total tudi letos izvedla vajo v realnih okoliščinah na reliju po Maroku (od 3. do 7. oktobra), kjer bosta novega PEUGEOTA 3008 DKR na dirki preizkusila Carlos SAINZ in Lucas CRUZ. Pridružila se jima bosta Cyril DESPRES in David CASTERA, zmagovalca relija Silk Way Rally, kjer je PEUGEOT 2008 DKR zadnjič uradno nastopil na dirki.