Novi motor 1.6 SIDI Turbo: Vrhunski bencinski motor za Opel Zafiro Tourer

  • Nova generacija bencinskega motorja najsodobnejše tehnologije s 125 kW/170 KM
  • Zafira Tourer 1.6 SIDI Turbo je z navorom 280 Nm prva v segmentu
  • Vrhunska rafiniranost, tekoč prirastek moči in izjemna gospodarnost
  • Nova generacija ročnih in samodejnih šeststopenjskih menjalnikov

Po premieri v kabrioletu Opel Cascadi je sedaj motor 1.6 SIDI Turbo z največjo močjo 125 kW/170 KM zasedel vrh ponudbe bencinskih motorjev Zafire Tourer. Povsem novi motor z neposrednim vbrizgom goriva se postavlja z največjim navorom 280 Nm, kar je za 12 odstotkov večja vrednost od največjega navora motorja najbližjega tekmeca v segmentu kompaktnih enoprostorcev z bencinskimi motorji z največjo močjo od 150 do 180 KM. Med prepoznavnosti motorja sodi izjemna prožnost motorja z veliko zalogo navora že pri najmanjših hitrostih vrtenja motorja. Največji navor je tako na voljo že pri 1650 vrtljajev na minuto, s čemer je zagotovljen izjemen in tekoč pospešek. Novi motor 1.6 SIDI Turbo v Zafiri Tourer je zasnovan za zagotavljanje vrhunske rafiniranosti s posebej omejenimi tresljaji in hrupnostjo. Ob tem so vrednosti porabe in izpusta CO2 med najboljšimi v segmentu. S pomočjo številnih najsodobnejših tehnologij, med katere sodi tudi Oplov sistem Start/Stop porabi Zafira Tourer le 6,6 litra bencina na 100 km (kombinirano) in izpusti v ozračje le 154 g CO2/km.

Nova generacija motorja 1.6 SIDI Turbo je v Zafiri Tourer vgrajena skupaj z ročnimi in samodejnimi Opel-1.6-SIDI-Turbošeststopenjskimi menjalniki nove generacije. Menjalniki delujejo izjemno tekoče in zadovoljujejo najbolj zahtevna merila segmenta. Namenili so jim namreč številne rešitve za izboljšavo mehanizma prestavljanja, s skrajšanimi hodi in učinkovitejšo transmisijo. Novi šeststopenjski samodejni menjalnik z izjemno omejenim trenjem ima poleg ostalega tudi funkcijo Activ Select za ročno prestavljanje in bolj dinamično vožnjo.

Izhodiščna cena Zafire Tourer 1.6 SIDI Turbo znaša 25.440 evrov. Za različico s samodejnim šeststopenjskim menjalnikom je potrebno odšteti 26.490 evrov (priporočena maloprodajna cena v Sloveniji). Avtomobil je že mogoče naročiti, prve dobave pa bodo stekle še pred poletjem.

Novi motor 1.6 SIDI Turbo je eden izmed treh poglavitnih motornih novosti Zafire Tourer v letu 2013. Z motorjem 2.0 BiTurbo CDTI bo Zafira Tourer postala najhitrejši dizelski kompaktni enoprostorec, z novo generacijo motorja 1.6 CDTI, skladnega z merili sestave izpušnih plinov Evro 6, pa bo izpust NOx zmanjšan za 70 odstotkov. Ta motor bo z najsodobnejšimi tehnologijami dosegel največji navor 320 Nm ter ob tem porabil v povprečju le 4,1 litra goriva na 100 km in izpustil v ozračje le 109 g CO2/km. Vrednosti so za posebej prostoren sedemsedežni avtomobil izjemne.

Umetnost tehnologije: Večje zmogljivosti, občutno manjši hrup

Novi motor 1.6 SIDI Turbo zaokrožuje bencinsko motorno ponudbo Zafire Tourer. Pridružuje se atmosferskemu 1,8-litrskemu motorju in dvema motorjema 1.4 Turbo izvedbe 88 kW/120 KM in 103 kW/140 KM.

Ob tem, da primerljivi motorji tekmecev dosegajo največji navor med 240 in 250 Nm, doseže motor 1.6 SIDI Zafire Tourer največji navor 280 Nm med 1650 in 4250 vrtljajev na minuto. S tem zagotavlja pospešek od nič do 100 km/h v 9,2 s in izjemno prožnost, saj pospeši avtomobil v peti prestavi od 80 do 120 km/h v 9,5 s. Ob tem doseže največjo hitrost 212 km/h.

Za zagotovitev izjemnih zmogljivosti in velike rafiniranosti, iz katere izhaja visoka raven udobja vožnje je med ključne posege pri razvoju novega motorja 1.6 SIDI sodila vsestranska omejitev hrupa in tresljajev. Optimizacija motorja je združevala od novih rešitev za izpušni sistem do posebnih rešitev za pritrditev pokrova glave motorja nad ventili in odmičnima gredema. Z neposrednim vbrizgom goriva in osredotočenim vžigom, so inženirji zmogli občutno zmanjšati hrup delovanja v primerjavi z motorji prejšnjega rodu. Uporabniki bodo s tovrstnimi posegi ‘zvočnega inženiringa’ deležni posebej umirjenega in tihega delovanja motorja v prostem teku, prijetnega zvoka pri večjih hitrostih vožnje, večji obremenitvi motorja in večjih vrtljajih.

»Naš novi 1,6-litrski, pomanjšani motor oznanja začetek temeljne prenove naše motorne ponudbe. Prepoznaven je po velikih zmogljivosti pri majhnih hitrostih vrtenja in posebej tihem in okoljsko sprejemljivem delovanju,« pravi Mike Ableson, član uprave Opla in podpredsednik GME zadolžen za inženiring. »Motor 1.6 SIDI Turbo sedaj vliva novih moči naši elegantni prvakinji fleksibilnosti Zafiri Tourer, s čemer postaja ta vsestransko prepričljiv in udoben kompaktni enoprostorec.«

Klubski prostor na kolesih s številnimi nagradami in zmagami v izborih: Premijske izvedbe in premijska oprema

Opel-Zafira-TourerZafira Tourer je doslej prejela številne nagrade, priznanja in zmagala v številnih izborih. Nazadnje so ji zaradi premijskega vzdušja v notranjosti, najsodobnejših tehnologij, med katerimi so številna izjeme za segment, ki mu pripada ter zaradi vrhunske varnosti in udobja podelili laskavi naziv ‘Zlati volan‘ za leto 2012, ki ga podeljujejo bralci evropskih avtomobilskih revij. Med tehnične izjemnosti se uvrščajo mehatronsko vzmetenje, druga generacija sprednje kamere Opel Eye, sistem prilagodljivega delovanja sprednjih luči AFL+ in veliko panoramsko strešno okno, ki napolni potniški prostor z naravno svetlobo.

Posebno raven prilagodljivosti notranjosti Zafire Tourer zagotavlja nova generacija sistema sedežev Flex7. Sistem združuje tudi tako imenovano funkcijo Lounge Seating, za izjemno prostornost v drugi vrsti sedežev.