Nova Honda CR-V na Euro NCAP osvojila 5 zvezdic

Nova Honda CR-V je bila ocenjena kot eden najvarnejših evropskih avtomobilov na testiranju Euro NCAP, prejela je najvišjo možno oceno 5 zvezdic.

Ocenjevalna shema je osredotočena na varnostne karakteristike vozila v celoti in prikaže uporabnikom skupni Nova Honda CR-V na Euro NCAP osvojila 5 zvezdicrezultat. Sistem upošteva zaščito potnikov,  zaščito otrok,  zaščito pešcev in razpoložljivost sistemov za pomoč vozniku. Od uvedbe sedanjega sistema ocenjevanja Euro NCAP (februar 2009) so vsi modeli Honda na testiranju dosegeli 5 zvezdic - Accord, Insight, Jazz, CR-Z, Civic in nedavno novi CR-V.

Najvišja varnost novega CR-V odseva Hondino zavezanost k splošni varnosti vozila. Hondina zavezanost k varnosti je zajeta s pojmom varnost za vse; varnost voznikov, varnost potnikov, pešcev in potnikov v ostalih vozilih. Kombinira številne vidike varnostnih karakteristik avtomobila: zaščito odraslih (50%), otrok (20%) in pešcev (20%) ter razpoložljivost varnostnih pripomočkov (10%).

Poudarki varnosti v Hondi CR-V:

• Pomočnik stabilnosti vozila (VSA) z nadzorom zdrsa pogonskih koles
VSA je zasnovan tako, da pomaga vozniku ohraniti nadzor med vožnjo v ovinku, pospeševanjem in nenadnimi manevri z  zaviranjem na desno ali levo kolo in prilagajanjem navora motorja, kot je potrebno.

• Prilagodljiv električni servo volan (MA-EPS)
Sistem zazna nestabilnost na spolzki podlagi, tako v ovinkih in pri zaviranju in samodejno usmeri volan ter spodbudi voznika, da začne usmerjati v pravo smer. Poleg izboljšanja učinkovitosti in optimizacijo povratnih informacij vozniku, sistem pomaga stabilizirati zaviranje in zmanjšuje podkrmiljenje in prekrmiljenje.

• sistem za zaustavitev v sili (ESS)
ESS samodejno aktivira zavore in smerokaze (kazalniki), ko zazna nevarno situacijo in je potrebna zaustavitev v sili. Smerokazi hitro utripajo, da opozorijo voznike, da vozilo nenadoma ustavlja, kar zmanjšuje tveganje za trčenje.

• Napredni sistemi pomoči pri vožnji (ADAS)
To je zbirka treh revolucionarnih tehnologij, ki zvišujejo varnost na novo raven:

- Sistem sledenja voznemu pasu (LKAS)
LKAS uporablja kamero za zaznavanje odstopanja vozila od voznega pasu in po potrebi zagotavlja krmilni navor, kar povečuje varnost.

- Prilagodljiv tempomat (ACC)
ACC vam omogoča, da izberete tako svojo hitrost in razdaljo od vozila pred vami. Če ta pade pod nastavljeno vrednost, sistem takoj prične zavirati. Kjer je potrebna hitrejša upočasnitev ACC opozori voznika, da uporabi zavore.

- Zavorni sistem ublažitve trka (CMBS)
CMBS spremlja razdaljo med vašim vozilom in avtomobilom neposredno pred vami, voznika opozori na možnost trčenja in pomaga zmanjšati učinke hitrosti, ko je trčenje neizogibno.

Vse ADAS sistemi so zasnovani, kot dopolnitev vozniku in ne kot nadomestilo za voznika.

• Napredna struktura karoserija združljiva z dizajnom (ACE)
(ACE) struktura karoserije zagotavlja bistveno večjo zaščito potnikov v različnih razmerah trka. Spredaj nameščeni glavni okvir je zasnovan tako, da preprečuje deformacijo kabine s prerazporeditvijo sil po več glavnih delih, ki nosijo obremenitev ter proč od potniškega prostora. Poleg tega ACE struktura karoserije pripomore k zmanjšanju možnosti naletov pod-ali čez vozilo, kar je še posebej pomembno, če pride do čelnega trčenja med vozili različnih višin, mas ali konstrukcijskega okvirja.

• Zaščita pešcev
Prednja konstrukcija novega CR-V je namenjena pomoči absorbiranja energije v primeru trčenja s pešci. Posebne karakteristike za zmanjševanje poškodb pešcev vključujejo:
- Prostor pod pokrovom motorja, ki omogoča večje deformacije
- Vrtišča brisalcev, ki se ob trku odlomijo
- Nosilci prednjega blatnika in tečaji motornega pokrova absorbirajo energijo.

• Sistem za zmanjšanje poškodb vratu
Prednji sedeži novega CR-V vključujejo sistem za zmanjšanje poškodb vratu v primeru trka od zadaj.