Nova Alfa Romeo Giulia predpremierno v Sloveniji, starodobniki Alfa Romeo pa ponovno na poti med Pekingom in Parizom

 

Znamka Alfa Romeo znova sodeluje v edinstvenem avtomobilističnem izzivu, dolgem približno 14.000 kilometrov. Na rallyju Peking – Pariz 2016 sodelujeta dva starodobna modela Giulia, ki sta se bosta, najprej v Ljubljani, potem pa še v Parizu, srečala z novo Giulio, najsodobnejšo predstavnico športnih limuzin Alfa Romeo.

Alfa Romeo sodeluje na 6. rallyju starodobnikov Peking–Pariz, ki je bil prvič organiziran leta 1907. Zmagal je avtomobil znamke Itala, ki sta ga vozila princ Scipione Borghese in Ettore Guizzardi, z njima pa je potoval tudi novinar časopisa Corriere della Sera Luigi Barzini. Kasnejše ponovitve so bile organizirane v letih 1997, 2007, 2010, 2013 in 2014. Leta 2007 je Alfa Romeo uspešno sodelovala z modelom Giulietta TI.

Na letošnjem, 13.695 kilometrov dolgem rallyju, tekmujeta dva starodobna legendarna modela Alfa Romeo Giulia: 1300 TI iz leta 1969 in Giulia Super 1.3 iz leta 1973. Njuno dediščino zdaj nadaljuje nova Giulia - najnovejši model znamke Alfa Romeo, ki odlično izraža slogan znamke, »Mehanika s strastjo«.

Avtomobili so pot začeli 12. junija v Pekingu, na cilj v Parizu, natančneje na trg Place Vendôme, pa se bodo pripeljali 17. julija. Vmes jih čaka 36 dni zahtevnih, a nadvse zanimivih izzivov. Prevozili bodo 11 držav: Kitajsko, Mongolijo, Rusijo, Belorusijo, Poljsko, Slovaško, Madžarsko, Slovenijo, Italijo, Švico in Francijo. Dve najtežji preizkušnji za voznike in avtomobile sta gotovo etapi v puščavi Gobi in v Mongoliji. Sodeluje sedem italijanskih ekip, od tega jih pet vozi modele Alfa Romeo Giulia: dva iz muzeja Alfa Romeo Scuderia del Portello in tri, ki so v zasebni lasti. Na poti od Kitajske do Evrope imajo ljubitelji znamke Alfa Romeo in starodobnikov možnost, da srečajo legendarne popotnike pri pooblaščenih prodajalcih Alfa Romeo: veliko ljudi različnih narodnosti s skupno strastjo do te znamke »Made in Milan«. Tako so se 12. julija ustavili tudi pri podjetju Avto Triglav v Ljubljani, kjer sta se srečali preteklost in prihodnost: starodobni Giulii in prvič v Sloveniji tudi popolnoma nova Giulia. Gre za najnovejši model v paleti Alfa Romeo, ki združuje najsodobnejšo tehnologijo znamke ter funkcionalno in dinamično lepoto, odlično porazdelitev teže, odlično razmerje med težo in močjo, pogon na zadnja kolesa ter inovativne in zmogljive motorje.

Uradnemu klubu Alfa Romeo Scuderia del Portello je ves čas dirke na voljo družba Mopar. Referenčna blagovna znamka za storitve, nadomestne dele, dodatno opremo in skrb za stranke za vse znamke skupine FCA je v pomoč službi za tehnično podporo na nekaterih evropskih etapah. Ekipam je na voljo tudi linija izdelkov Mopar, vključno z oblačili. Podporo jim nudi tudi zlati sponzor Petronas Lubricants, tehnični in komercialni partner, ki razvija in izdeluje olja, maziva in hladilne tekočine za vozila skupine FCA. Obe Giulii, ki sodelujeta na rallyju, nosita prenovljen logotip znamke Petronas Selenia, motornega olja za vsa vozila skupine FCA za tovarniško in poprodajno rabo, s katerim znamka obeležuje 25-letnico prisotnosti na trgu.