Koncern Volkswagen v prvem polletju prodal 5,12 milijona vozil

 

• V juniju prodanih 883.400 vozil – porast za 5,1 %
• Fred Kappler, vodja prodaje v koncernu: "Skupna solidna rast v prvem polletju je rezultat zelo dobre prodaje v mesecu juniju."

Koncern Volkswagen je prodajo v mesecu juniju v primerjavi z lanskim junijem izboljšal za 5,1 % – končnim kupcem je bilo prodanih 883.400 vozil. V prvem polletju 2016 je bilo skupaj prodanih 5,12 milijona vozil. To pomeni za 1,5 % boljšo prodajo kot lansko leto. Medtem ko so v regijah Evropa in Azija–Pacifik beležili nadaljnjo rast prodaje, pa so prodajne številke v regiji Severna Amerika nekoliko pod lansko ravnjo. V regiji Južna Amerika se nadaljuje upad prodaje. "Skupna solidna rast v prvem polletju je rezultat zelo dobre prodaje v mesecu juniju. Predvsem regiji Evropa in Azija-Pacifik narekujeta trend rasti. Razveseljiv rezultat je odraz zaupanja, ki ga kupci v teh zahtevnih časih izkazujejo do naših proizvodov," je komentiral Fred Kappler, vodja prodaje v koncernu.

V Evropi je bilo v prvih šestih mesecih leta končnim kupcem prodanih 2,20 milijona novih vozil iz koncerna. To pomeni za 3,8 % boljšo prodajo kot v enakem obdobju lanskega leta. Rast prodaje se pozitivno razvija tako v Zahodni Evropi (+3,3 %) kot tudi v Srednji in Vzhodni Evropi (+6,7 %). Največjo rast so v regiji Zahodna Evropa zabeležili v Italiji in Nemčiji, v Srednji in Vzhodni Evropi pa predvsem na Poljskem in Češkem. V Rusiji se je prodaja v drugem četrtletju stabilizirala. Junija je bilo prodanih 14.500 vozil, kar predstavlja 0,9-odstotno rast.

V regiji Severna Amerika je koncern v prvem polletju prodal 444.100 vozil, kar je nekoliko pod ravnjo lanskega leta (-1,6 %). V mesecu juniju je bilo od tega prodanih 76.900 vozil
(-4,3 %). V regiji Južna Amerika je bilo v prvih šestih mesecih letošnjega leta prodanih 223.800 vozil (-24,7 %). Zaradi gospodarske situacije, ki je tam še vedno zelo negotova, še zlasti v Braziliji, prodaja še naprej upada.

V regiji Azija–Pacifik je koncern v prvih dveh letošnjih četrtletjih zabeležil solidno rast prodaje. Junija so v tej regiji končnim kupcem prodali 333.300 vozil. V primerjavi z lanskim letom to pomeni kar 15,0-odstotno rast. Najboljše rezultate so zabeležili na Kitajskem (+18,7 %). Do konca meseca junija je bilo v regiji Azija–Pacifik prodanih 2,04 milijona vozil, kar je 5,1 % več kot lani.