Koncern Volkswagen in Microsoft nadgrajujeta partnerstvo

V središču: trajnost, digitalno opismenjevanje in angažiranost zaposlenih
• Prva skupna projekta: digitalizacija in zmanjšanje emisij CO2

Koncern Volkswagen in Microsoft Nemčija sta se dogovorila za dolgoročno sodelovanje pri pobudah za trajnost in socialno prihodnost. Cilj je spodbujanje in skupno uresničevanje projektov s področja družbene odgovornosti, kot so trajnost, digitalno opismenjevanje in nadaljnje usposabljanje ter interna angažiranost zaposlenih v skupno dobro. V ta namen sta obe podjetji podpisali okvirno pogodbo.

Ralf Pfitzner, vodja trajnostnega delovanja v koncernu Volkswagen, je dejal: "Varovanje podnebja in digitalna transformacija sta osrednji temi za prihodnost gospodarstva in družbe. Izzivi so ogromni – zato je še posebej pomembno, da je transformacija sprejeta s širokim družbenim konsenzom in da nam ljudje sledijo. Zato bolj kot kdajkoli prej potrebujemo sodelovanja z uspešnimi partnerji."

Sabine Bendiek, direktorica podjetja Microsoft Nemčija, je poudarila: "Čas za soliranje je potekel. Novo desetletje zahteva skupne odgovore na velike izzive. Zato svojo dejavnost povezujemo s Volkswagnom ter želimo spodbujati uporabo digitalnih tehnologij in umetne inteligence v dobro okolja, družbe in gospodarstva. V središču našega delovanja je podpora ljudem vseh starostnih skupin pri izoblikovanju njihovih kompetenc za digitalizirani svet."

Dostop do digitalnih tehnologij
Tako Volkswagen kot tudi Microsoft se v okviru družbene odgovornosti že angažirata na področjih trajnosti in digitalnega opismenjevanja. Njun cilj je, da bi ljudem omogočili dostop do digitalnih tehnologij, da bi ti s tem postali del družbe in si povečali možnosti za prihodnost. Sedaj želita podjetji sodelovati na področju družbene angažiranosti, s čimer bi ustvarili sinergije in skupaj prispevali k družbeni dodani vrednosti.

V ta namen bo Microsoft na priznani Volkswagnovi fakulteti 73 (Fakultät 73) ponudil program digitalnega usposabljanja. Z njim naj bi se zaposleni pri Volkswagnu kot tudi zunanji iskalci zaposlitve ustrezno pripravili na digitalni trg dela ali se nadalje usposabljali. Prvih 100 študentov se bo v program lahko vključilo spomladi.

Poleg tega v Autostadtu v Wolfsburgu za učence in dijake načrtujejo skupne delavnice s področij, kot sta programiranje in umetna inteligenca.

Zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida
Še en projekt, ki ga načrtujejo za pomlad, je "Thinkathon" v Autostadtu. Na tem dogodku se bodo udeleženci iz obeh podjetij, študenti in zagonska podjetja ukvarjali z vprašanjem, kako uporabiti umetno inteligenco, da bi zmanjšali emisije ogljikovega dioksida. Za drugo četrtletje 2020 se trenutno pripravlja projekt, ki se bo v okviru še enega kreativnega formata osredotočal na trajnostne cilje Združenih narodov.

Že od leta 2018 imata Volkswagen in Microsoft sklenjeno strateško partnerstvo za skupni razvoj oblaka Volkswagen Automotive Cloud.