Ford Ranger Wildtrak in Tourneo Custom M-HEV 2019

Fordov novi pickup Ford Ranger bo v drugi polovici leta 2019 uporabnike navduševal s še večjo močjo, učinkovitejšo porabo goriva, izboljšano prefinjenostjo in naprednimi asistenčnimi tehnologijami.

Elegantna in vsestranska nova različica najbolje prodajanega pickupa v Evropi* uvaja Fordov dovršeni 2,0-litrski dizelski motor EcoBlue s selektivno katalitsko redukcijo (SCR) za optimalne izpuste, ki bo v kombinaciji z naprednim novim 10-stopenjskim samodejnim menjalnikom porabil do devet odstotkov manj goriva.

Vodilni v paleti motorjev za novega Rangerja je 2,0-litrski dizelski motor EcoBlue v zmogljivi različici Bi-turbo, ki za še večjo vlečno zmogljivost razvije 213 KM in 500 Nm navora – to je do 13 KM in 30 Nm več kot 3,2-litrski dizelski motor predhodnika.

Novi Ranger je na voljo v izvedbah z enojno, podaljšano in dvojno kabino. Štirikolesni pogon je del serijske opreme, uporabniki pa lahko s tipko kar tekom vožnje (do hitrosti 110 km/h) izbirajo med dvokolesnim pogonom, ki zagotavlja nižjo porabo in dvema štirikolesnima načinoma pogona – z visokim in nizkim prestavnim razmerjem. Za odlično avdio-vizualno izkušnjo je na voljo Fordov pregleden vmesnik SYNC 3 s podpro za Android Auto in Apple CarPlay.

Ranger je kot prvi v svojem razredu serijsko opremljen s sistemom za preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev. Na voljo je tudi aktivna pomoč pri parkiranju, ki dopolnjuje obstoječo paleto naprednih voznih tehnologij, zasnovanih za manj stresa pri vožnji in pomoč pri preprečevanju nezgod ali zmanjšanju njihovih posledic.

“Novi Ford Ranger uporabnikom zagotavlja neprekosljivo kombinacijo vlečne moči, učinkovite porabe goriva in dovršenih tehnologij za pomoč vozniku, z našim vrhunskim motorjem EcoBlue, opremljenim s tehnologijo SCR, pa več kot izpolnjuje nove stroge zahteve predpisov o izpustih,” je povedal Roelant de Waard, podpredsednik za trženje, prodajo in storitve pri Fordu Evropa. “Hkrati bo v prodajne salone zapeljal še čistokrvni puščavski dirkalnik in terenec za ekstremen življenjski slog Ford Ranger Raptor, ki bo zagotovo povišal srčni utrip resničnih navdušencev nad terensko vožnjo.”

Zmogljive različice novega Rangerja v izvedbi z dvojno kabino so za še višjo raven prefinjenosti opremljene s tehnologijo za aktivni nadzor hrupa. Ranger Wildtrak kot vodilni model v ponudbi nudi tudi nove prestižne funkcije, vključno z zadnjo stranico s preprostim dvigom ‘easy-lift’.

Z možnostjo brodenja čez do 800 mm globoko vodo (največ v svojem segmentu) in odmikom od tal 230 mm je novi Ranger zasnovan in izdelan za udobno obvladovanje ekstremnih terenov pri delu ali v prostem času. 29-stopinjski vstopni in 21-stopinjski izstopni kot omogočata vozniku, da samozavestno zapelje tudi čez strme ovire. Terenske prednosti dopolnjujeta vlečna zmogljivost do 3500 kg in nosilnost, ki znaša do 1180 kg.

Leta 2018 je Ford v Evropi zabeležil rekordno prodajo Rangerjev – prodali so 51.500 vozil ali dobrih 15 odstotkov več kot leta 2017.* V drugi polovici leta 2019 bo kupcem, ki iščejo še več adrenalina pri vožnji, na voljo tudi v oddelku Ford Performance razviti novi Ranger Raptor – najtrpežnejši in najzmogljivejši Ranger doslej.

Ford je že marca objavil, da bo sredi leta 2019 na voljo izpopolnjeni kombi za prevoz oseb Ford Tourneo Custom, ki bo uvedel zmogljivejše in varčnejše 2,0-litrske dizelske motorje EcoBlue, inovativne nove pogonske sklope EcoBlue Hybrid in dovršene asistenčne tehnologije, med katerimi bo tudi aktivni parkirni pomočnik. Sedaj so ta vozila že na naših cestah.

Fordov dovršeni 2,0-litrski motor EcoBlue, ki za manjše stroške uporabe z dodatno optimizacijo omogoča zmanjšanje porabe goriva za do šest odstotkov*, je na voljo v novi različici s 185 KM in 415 Nm navora za odzivnejšo zmogljivost in večjo vlečno moč pri prevozu do devet potnikov in prtljage.

Izpopolnjeni Tourneo Custom je kot prvo vozilo v tem razredu na voljo tudi kot blagi hibrid z 48-voltno tehnologijo, kar bo z dodatnim zmanjšanjem stroškov za gorivo razveselilo lastnike in upravitelje voznih parkov. Na osnovi analize WLTP je poraba nove različice EcoBlue Hybrid predvidoma manjša za tri odstotke, največje prednosti pa so očitne pri mestnih vožnjah s pogostim ustavljanjem in speljevanjem.

“Tourneo Custom zadnje generacije se je izkazal kot uspešnica v tako različnih skupinah uporabnikov, kot so ponudniki poslovnih prevozov, velike družine in ljubitelji pustolovščin ob koncu tedna,” je povedal Hans Schep, generalni direktor oddelka za gospodarska vozila pri Fordu Evropa. “Zmogljivejši in varčnejši 2,0-litrski motor EcoBlue in možnost z edinstvenim novim pogonom EcoBlue Hybrid bosta zdaj poskrbela še za manjše stroške uporabe, da bo Tourneo Custom še bolj privlačen.”

Od začetka prodaje novega modela – s povsem novo razkošno notranjostjo in elegantno obliko novega sprednjega dela – v začetku leta 2018 je kombi za prevoz oseb Tourneo Custom osvojil 17.100 kupcev v lanskem letu oziroma kar 28 odstotkov več kot leto pred tem.