Električna Hyundai Kona 64 kWh Impression

Hyundai ima v svoji paleti vozil že dva električna avtomobila Ioniq in Kono. Tokrat smo vozili električno Kono z močnejšo 64 kWh baterijo. Prvi res uporaben električni avto, kjer ni potrebno gledati in trepetati koliko dometa še imamo do izpraznjene baterije. Seveda je vožnjo in miselnost pri električnem avtomobilu potrebno nekoliko prilagoditi.

Vsakodnevno smo prevozili okoli 120 kilometrov, kar je zadostovalo, da baterije ni bilo treba polniti tri dni. Prvi in drugi dan smo bili nekoliko na trnjih in ves čas nadzorovali potovalni računalnik, a po prevoženih dobrih 200 km na elektriko smo bili povsem mirni in navdušeni. Velika prednost Kone je, da ima precej uporaben prtljažni prostor, veliko varnostne opreme, glavna pozitivna lastnost pa je velik doseg z enim polnjenjem. Nam je uspelo prevoziti kar 421 kilometrov z enim polnjenjem, a smo se morali odpovedati marsikateremu ugodju.

Videz, prostornost in praktičnost

Električna Kona se od klasične Kone na zunaj razlikuje samo po prednji maski, ki je bolj zaprta in s tem bolj aerodinamična. Spredaj so vidni ozki led žarometi in večje, široke luči, ki ohranjajo isto obliko. Tudi lahka 17-palčna platišča so precej zaprta, s čimer so zmanjšali vrtinčenje in posledično manjšo porabo električne energije iz baterij. Bok in zadnji del Kone je enak, le, da so na zadek dodali napis electric. Karoserija je lahko v enobarvni ali dvobarvni kombinaciji, za katero je potrebno doplačati 540 evrov. Skupaj lahko izbiramo med 21 barvnimi kombinacijami.

Notranjost Kone je lahko v črni ali v tribarvni sivo modri. Mi smo imeli drugo opcijo in oblazinjenje v kombinaciji belega usnja ter blaga. Sredinska konzola, obrobe zračnikov in gumbi so v srebrni barvi. Voznikovi prikazovalniki so popolnoma digitalni, klasične prestavne ročice ni, saj so namesto nje namestili grozd štirih gumbov (P, N, D, R). Prvi dan smo imeli nekaj težav, a vse naslednje dni nam je tako upravljanje ugajalo. Na armaturi je nameščen velik 8-palčni zaslon na dotik in na straneh so ohranili mehanske gumbe oz. bližnjice do različnih sistemov, da ni bilo treba iskati in tipkati po zaslonu. Zaslon na dotik je odziven, hiter, kjer spremljamo navigacijo, nanj povežemo pametni telefon s sistemom Appl CarPlay in Android Auto, poslušamo DAB radio in svojo glasbo iz USB ključka. Mobilni telefon lahko polnimo brezžično. Odličen zvok prihaja iz zvočnega sistema Krell.

Odlagalnih mest je dovolj, voznikov sedež je nastavljiv v vse smeri, volan prav tako in voznik ima možnost uporabe Head-Up barvnega zaslona (projekcijski zaslon), ki prikazuje hitrost, prometne znake, navigacijo, vozilo v mrtvem kotu, vozni pas in hitrost tempomata. Klimatska naprava je dvo-področna in kadar je v vozilu samo voznik, si lahko nastavi gretje ali hlajenje le zase, kar je pri električnem vozilu pomemben prihranek za dodatnih nekaj kilometrov. Volan je ogrevan, kar pride prav v hladnih jutrih in kadar smo imeli vozilo priklopljeno na električno omrežje, smo si lahko za hladna jutra v naprej nastavili uro na želeno temperaturo potniške kabine.

Prtljažnik električne Kone je v primerjavi s klasično Kono za 56 litrov manjši pri uporabi zadnje klopi in po podrtju klopi je ta razlika 202 litra. Kljub temu imamo še vedno dovolj prostora za vsakodnevne potrebe ali daljši izlet dveh oseb. Prtljažno dno je zelo prilagodljivo in je lahko dvojno ali enojno, odvisno od tega, če uporabimo ali ne posebno podlago iz stiropora s prekati. Namesto rezervne gume je set za popravilo pnevmatik in prostor za shranjevanje enega polnilnega kabla.

Varnost

Seznam varnostne opreme je že pri osnovni opremi zelo dolg in se z vsakim višjim nivojem stopnjuje. Oprema Style ima ABS - protiblokirni zavorni sistem, FCA- radarski sistem za opozarjanje in zaviranje v sili, LKA-sistem za pomoč pri ohranjanju voznega pasu, DAW-za zbranost voznika, BAS-ojačano zavorno silo, ESS-opozorilni sistem ob zaviranju v sili, ESC-za nadzor stabilnosti vozila, TPSM- nadzor tlaka v pnevmatikah, HAC-pomoč za speljevanje iz klanca, 6-zračnih blazin, dve ISOFIX pritrdišči na zadnji klopi. Nivo višje se dobi še BSW sistem za opozarjanje na oviro v mrtvem kotu in RCTW-sistem za opozarjanje prečnega prometa zadaj.

Naša testna električna Kona je bila opremljena z najvišjim nivojem opreme Impression, z dodanim LFA-sistemom za ohranjanje  vozila na voznem pasu, ISLW-sistemom za prepoznavanje prometnih znakov, ASCC-aktivnim radarskim sistemom, ki omogoča popolno samodejno zaustavitev vozila in ponovno speljevanje na nastavljeno hitrost.

Vozne lastnosti

Električno Kono se pelje bolje, kot klasično Kono z motorjem z notranjim izgorevanjem. Vožnja je zelo mirna in tiha. Kdaj je še preveč tiha še posebej, ko se vozimo po nakupovalnih parkirnih mestih in pešci niso pozorni na premikajoča se vozila. Kona sicer oddaja nežen piskajoč zvok pri vzvratni vožnji. Pri hitrosti do 20 km/h bi ga lahko ves čas.

Kljub temu, da gre za električno vozilo, lahko voznik izbira med načini vožnje ECO, ECO+, Comfort in Sport. Glede na program se prilagaja odzivnost motorja in delovanje grelnih ali hladilnih naprav. Kona ima sistem za regeneracijo zavorne energije v treh stopnjah, ki si ga lahko glede na cesto, hitro in enostavno prilagajamo z obvolanskima ročicama. Pri prvi stopnji je zaviranje najšibkejše, v drugi že močnejše in najbolj silovito v tretji stopnji. Na poti proti slovenski obali smo z regeneracijo tretje stopnje pridobili kar nekaj dodatnih kilometrov, a jih ob povratku v Ljubljano dokaj hitro porabili. Po tedenski uporabi električne Kone smo se že konkretno navadili, da z uporabo sistema zavorne regeneracije ni potrebno toliko zavirati, kot pri običajnem vozilu. Priznati moramo, da smo prvih nekaj kilometrov pozabili stopiti na stopalko za zavoro.

Če odmislimo višjo ceno vozila, je vožnja z električnim vozilom res poceni. Poraba električne energije iz baterije je odvisno od voznika in od tipa ceste po kateri se vozimo. Veliki porabniki so klimatska, grelna in ventilacijska naprava.

Najnižjo porabo 11,5 kWh smo dosegli z vožnjo po mestu, z umirjenim načinom pospeševanja iz mesta, brez uporabe gretja sedežev in še česa. V primeru, da smo se zapeljali na avtocesto in vozili okoli 110-115km/h se je poraba dvignila na 15,4 kWh in pri višji hitrosti na okoli 18 kWh. Pri električnemu vozilu vse strmine prej občutimo, ker se poraba hitro poveča. Na testu smo imeli povprečno porabo elektrike 13,8 kWh.

Že v uvodu smo napisali, da smo dosegli magično razdaljo 421 kilometrov z enim polnjenjem in to ni prvoaprilska šala. Zadali smo si cilj in ga tudi dosegli, a z nekaj grenkega priokusa. Električno Kono smo imeli na testu, ko so bila jutra še precej hladna, krepko pod ničlo. Da smo dosegli izjemen rezultat, smo se odpovedali vsemu udobju, tudi osnovnemu, torej gretju kabine. Izklopili smo vse možne sisteme in se toplo oblekli, da nas ni preveč zeblo v hladnem vozilu.

Tega verjetno lastnik električne Kone ne bo počel in bo brez pomisleka izkoristil vse udobje, ki mu ga Kona ponuja. V primeru, da smo si v hladnem jutru vključili gretje, se je v tistem trenutku zmanjšal domet za 16 kilometrov, ko smo vključili ventilator pa še za dodatnih 7 kilometrov, da ne govorimo glede gretja sedežev.

Pri optimalni uporabi grelnih sistemov, zmerni hitrosti 110 km/h (uporabe tempomata in ECO načina vožnje), smo lahko z enim polnjenjem prevozili od 360 do 380 kilometrov. V drugem primeru smo vozili hitreje v programu Sport, si greli volan in sedež in si tako na račun udobja skrajšali domet na 250 kilometrov, kar je še vedno visoko  konkurenčno glede na ostale ponudnike električnih vozil.

Informacije motorja in baterije

Električno Kono poganja 3-fazni sinhroni elektromotor, ki je povezan z enostopenjskim reduktorskim menjalnikom. Elektromotor ima pri šibkejši Koni 100 in močnejši 150 kilovatov. Prva doseže najvišjo hitrost 155 in druga 167 kilometrov na uro, a pri električnih vozilih najvišja hitrost nima takega pomena, kot pri ostalih klasičnih vozilih z notranjim izgorevanjem. Pospešek iz mesta je silovit in kaj hitro se vklopi sistem proti spodrsavanju pogonskih koles. Iz nič do sto kilometrov rabi močnejša Kona 7,6 s. Skozi ves razpon ima motor 395 Nm navora.

Baterija je litij-ionska polimerna s kapaciteto 64 kWh in napetostjo 356V. Baterijo lahko polnimo na čisto navadno domačo vtičnico, a tu bo čas polnjenja najdaljši in bo trajal več kot 18 ur. Na polnilnici AC 42kW je čas polnjenja 2,5h in močnejši DC 50kW okoli 42 minut do napolnjenosti 80 odstotkov baterije. V primeru, da nastavimo polnjenje baterije do 100 odstotkov, se čas polnjenja podaljša še za 31 minut. Baterija se razprostira po celem dnu vozila in še v delu zadnjih sedežev, kjer se običajno nahaja rezervoar za gorivo. Baterija je zgrajena iz večjih sektorjev, kar pomeni, da lahko v primeru zmanjšane zmogljivosti ali okvare katerega koli sektorja  pri pooblaščenem servisu zamenjajo samo okvarjeni del in ne cele baterije. Baterija naj ne bi imela polnilnega spomina oz. zelo majhen s čimer so podaljšali življenjsko dobo baterij.

Končno mnenje

Nedvomno je, da je električna Kona trenutno najbolj zmogljiv električni družinski avto na slovenskem trgu. Sicer se v letošnjem letu napoveduje obilo novosti in večina znamk bo predstavila svoj prvi električni avto. Kakšen bo njihov doseg v praksi še ne vemo, a jih nestrpno pričakujemo.

Zelo smo bili zadovoljni nad velikim dosegom Kone, saj nam ni bilo potrebno ves čas misliti kje in kdaj ga bomo priklopili na prosto polnilnico. Z normalno vožnjo po vsakodnevnih opravkih lahko s Kono brez težav prevozimo dobrih 350 kilometrov, a je vse odvisno od voznika. Kot smo zapisali, smo si sami zadali cilj prevoziti čim več kilometrov, v ta namen smo se odrekli toploti in ugodju, da smo dosegli lep rezultat 421 kilometrov. S tem smo želeli dokazati, da nova električna Kona zmore prevoziti veliko.

Električna Kona je uporaben avto, ki ima v notranjosti dovolj prostora za štiri potnike in 322 litrski prtljažnik. Notranjost je v celoti plastična, a na videz izgleda dobro. Voznikovi digitalni prikazovalniki so zelo pregledni in iz armature izstopa velik 8-palčni zaslon. Voznik ima na voljo veliko pomagal in obilico varnostnih sistemov.

Trenutno so električna vozila še nekoliko predraga in predvsem primanjkuje polnilnih mest. Vsi proizvajalci bodo v letu ali dveh na ceste postavili vsaj po eno električno vozilo,  Slovenija pa še zelo zaostaja v električni infrastrukturi. Že tako imamo iz leta v leto slabše ceste, vse »manj« denarja za vzdrževanje, zato ne vemo kakšna je prava prihodnost električnih vozil pri nas. Kdor biva v hiši, ima možnost, da si namesti hitro polnilno postajo in si lahko brez zadržkov omisli električno vozilo, za vse druge, ki živijo v blokovskih naseljih brez garaž,  pa so to le sanje.

Kupci lahko izbirajo med dvema električnima Kona-ma in sicer glede na moč baterije 39,2 kWh in 64 kWh, ter tremi nivoji opreme Style, Premium in Impression. Kot vsa Hyundaijeva vozila ima električna Kona 5-letno tovarniško garancijo brez omejitve prevoženih kilometrov in kar 8-letno garancijo na baterijo oziroma 200.000 prevoženih kilometrov, odvisno kaj prej dosežemo.

Šibkejša Kona ima 136 konjev in močnejša 204 konjev. Prva izvedenka je na voljo v opremi Style, Premium, druga pa Premium in Impression. Cena se po ceniku začne pri 34.800 evrih in konča pri 43.800 evrih, brez upoštevanja subvencije. Spisek dodatne opreme ni dolg, ker že v nivojih opreme dobimo veliko. Kdor se danes odloči za nakup električne Kone, jo bo moral čakati vsaj šest mesecev.

Plusi: prevožena razdalja, udobna vožnja, oprema, prostornost, uporaben prtljažnik, aktivni radarski tempomat, Bi-Led žarometi.

Minusi: cena vozila, čakalna doba za nakup novega vozila, masa vozila.

Cena testnega vozila: 43.800 evrov (37.400 z upoštevano ECO subvencijo)

Specifikacije:

Motor: električni

Moč: 150 kW (204 KM) od 2.850 do 6.000 vrt./min

Navor: 395 od 1.000 do 2.850 vrt./min

Menjalnik: 1-stopenjski reduktor z diferencialom

Pogon: prednja kolesa

Največja hitrost: 167 km/h

0-100 km/h: 7,6 s

Emisije CO2: 0 g

Skupna napetost: 356 V

Prostornina baterije: 64 kW

Čas polnjenja 0-100%: domača vtičnica (220V) več kot 18h, hitra polnilnica AC 9h 45 min, hitra polnilnica 42kW 2h 30 min, hitra polnilnica DC 50Kw 1h

Gorivo: elektrika

Zavore: ABS

Varnost:  FCA, LKA, LFA, BCW, RCCW, DAW, ISLW, HBA, BAS, ECM, ESS, ESC, TPMS, ASCC, 6-zračnih blazin, 2xIsofix pritrdišči.

Euro NCAP: še ni opravljenih testov

Prostornina prtljažnika: 322/1.114 litrov

Obračalni krog: 10,6 m

Masa vozila: 1.802 kg

Platišča: 17-palčna (215/55)