Citroen DS3 cabrio: užitki na vsakem koraku

CITROËN nadaljuje s pisanjem zgodovine svoje linije DS ob razkritju svojega novega modela: DS3 Cabrio. Po zaslugi inteligentne arhitekturne zasnove se lahko uporabnik naužije še tako majhne količine sončnih žarkov, in to brez omejitev klasičnih kabrioletov. Citroën DS3 Cabrio nudi predvsem obilo užitkov na vsakem koraku.

Model DS3, katerega trženje je steklo pred nekaj manj kot 3 leti, je z več kot 200.000 prodanimi primerki doživel velik tržni uspeh. Z uvedbo koncepta oblikovanja po meri preko številnih kolekcij streh ter različic Racing, Ultra Prestige in Just Mat bo DS3 pretežno zagotovil boljšo prepoznavnost in še večji uspeh linije DS, ki je bila prodana v že več kot 300.000 primerkih.

DS3 Cabrio je prvenstveno pravi DS3 z vsemi aduti, ki so krojili njegov uspeh: edinstvena stilska zasnova, dovršena izdelava najmanjših podrobnosti in doživljanje občutkov v vožnji že med prvimi vrtljaji koles.

Za DS3 Cabrio so bile izbrane tudi najsodobnejše tehnične rešitve, ki poudarjajo njegov edinstven značaj in mu zagotavljajo enako lego na cesti kot pri klasični različici DS3. Že tako širok izbor opreme za oblikovanje po meri dopolnjuje zložljiva streha s tremi različnimi barvami platen: črna barva, modra Infini in z monogramom DS. DS3 Cabrio je od različice DS nasledil tudi prefinjene linije: ponaša se z inovativnimi svetlobno prepoznavnimi 3D diodnimi zadnjimi lučmi in povsem novim mehanizmom za odpiranje prtljažnih vrat.

DS3 Cabrio se ponaša z aduti, ki v njegovem tržnem razredu predstavljajo pravo prelomnico in ki so v svet kabrioletov vnesli nov veter:

- električni pomik strehe do hitrosti 120 km/h,

- edini pravi 5-sedežnik tega tržnega razreda,

- največji prtljažni prostor te kategorije.

Trženje modela DS3 Cabrio, ki ga proizvajajo v tovarni Poissy v Franciji, je steklo na začetku leta 2013. Od začetka prodaje dalje je na voljo izvedenka, katere emisije CO2 znašajo zgolj 99 g/km.

This slideshow requires JavaScript.

 

Dediščina modela DS3: edinstvena stilska zasnova

DS3 Cabrio je od limuzinske različice nasledil izrazit značaj. S 3,95 m dolžine, 1,71 m širine in 1,46 m višine je obdržal ista kompaktna razmerja, ki mu omogočajo okretnost in dinamičnost. Prisotne so vse najpomembnejše stilske odločitve: dvobarvna lebdeča streha, spojler v obliki plavuti morskega psa, ki razgiba bočne linije vozila ter bočni utori, ki poudarjajo dnevne luči z LED diodami in zaznamujejo prednji del vozila. Arhitekturna zgradba modela DS3 Cabrio je ohranila vse te stilistične elemente, pri čemer je bila platnena streha zasnovana kot povsem nov del vozila za oblikovanje po meri: njen edinstven značaj izražajo inovativne barve in motivi. Nadvse eleganten DS3 Cabrio se ponaša še s platneno streho po meri posameznika, povsem novimi zadnjimi 3D diodnimi lučmi in kromano ročico, ki elegantno poudarja zgornji del prtljažnih vrat.

Zares individualen in odločno edinstven avtomobil

Številne možnosti za oblikovanje po meri: streha, karoserija, ohišja vzvratnih ogledal in platišča sodijo med zunanje dele, ki jih lahko oblikujemo po meri. Urban Tribe, Onde, Perle, Zèbre, Map, Plane, Co Design, Flavio, Flower in Graphic Art: že za limuzinsko različico je na voljo kar 10 možnosti za oblikovanje strehe po meri. Pomemben sestavni del za oblikovanje modela DS3 Cabrio po meri pa je njegova zložljiva streha.

Platnena streha vozila DS3 Cabrio je na voljo v 3 barvnih odtenkih: črna, modra Infini in z monogramom DS. Za ohranitev učinka lebdeče strehe, značilnega za model DS3, poskrbijo zadnje bočne plošče v črni barvi in barvni odtenek zgornjega dela bočnih strani karoserije, okrasnega profila prednjega prečnega nosilca in zadnjega spojlerja, ki je enak kot na platneni strehi. Dekorativni profili armaturne plošče, obrobe zračnikov in ročaj prestavne ročice so barvno usklajeni z barvami karoserij in platnenih oblog. Na voljo je šest dekorativnih odtenkov: siva, svetleče črna, bela, Carbotech, modra Infini in siva Moondust.

Prefinjenost najmanjših podrobnosti

Platnena streha v modri Infini z nežnimi odtenki modre in vijolične barve preseneča s svojo prefinjenostjo. K vizualnemu učinki prispeva tkanje treh različnih barvnih niti, med katerimi je ena svetlikajoča. Vsaka nit se drugače odzove na spremembe svetlobe, kar še bolj poudarja edinstven značaj vozila DS3 Cabrio.

Po zgledu najbolj prestižnih oblikovalskih hiš se niz z oznako DS, kot pravi sinonim prefinjenosti in elegance, uporablja na platnu z monogramom DS3 Cabrio. Ta nežen vzorec omogoča žakar tkanina v dveh kontrastnih odtenkih sive barve, ki se prepleta s sivo Moondust.

Skladno z zunanjimi linijami je tudi atmosfera v notranjosti vozila DS3 Cabrio videti nadvse imenitna. Vsaka najmanjša podrobnost ima svoj pomen:

- na konzoli stropne lučke, kjer je nameščeno stikalo za odpiranje strehe, se nahaja tudi luč za osvetlitev notranjosti na LED diode v beli barvi;

- prikazovalniki na instrumentni plošči in prikazovalnik samodejne klimatske naprave so barvno usklajeni z belo osvetlitvijo notranjosti;

- končna obdelava notranje obloge platnene strehe zagotavlja zvočno izolacijo in dodatno poudari luksuzno kombinacijo notranjosti, ki prevladuje v celotnem potniškem prostoru vozila DS3 Cabrio;

- za sedeže je bilo izbrano inovativno oblazinjenje, kot še posebej modro usnje Granit in tkanina Akinen, ki sta na voljo v barvah Mistral, rjava Chic et modra Infini.

Hipnotične 3D diodne zadnje luči

DS3 Cabrio uvaja nov tridimenzionalni svetlobni izraz z uvedbo inovativne tehnologije 3D diodne zadnje luči. Njihove linije so našle navdih v obliki zadnjih luči konceptnih vozil Revolte in Survolt.

Osrednje območje luči je sestavljeno iz pravokotnega opalnega vodila z 31 LED diodami in nizom ogledal ter pol-odbojnih zrcal, ki reproducira podobo svetlobnega vodnika do neskončnosti. 3D modul je osvetljen tako ponoči, ko so luči vklopljene, kot tudi podnevi, ko voznik zavira. Zgornje vodilo s 15 LED diodami poudarja 3D modul. To vodilo zagotavlja funkcijo pozicijskih in zavornih luči ter bočne osvetlitve.

Pretirana skrb za podrobnosti: 3D luč ima kot dragulj v skrinjici za nakit, vdelan kroman logotip DS na reliefno odtisnjeni mreži z oznako DS v črni barvi.

Lega na cesti kot pri pravem DS3

Medtem ko ima večina kabrioletov nekaj sto kilogramov več kot enakovredna limuzinska različica, pa se DS3 Cabrio ponaša z optimalno prilagojeno arhitekturno zgradbo (zgolj 25 kg več od limuzine), ki ne ovira živahne in okretne lege na cesti, značilne za originalen model DS3.

CITROËNOVIM inženirjem je uspelo vozilu DS3 Cabrio zagotoviti vzdržljivost, ki je primerljiva limuzinski različici. Arhitekturno zgradbo bočnih površin so izpeljali iz limuzine in v predelu prtljažnega prostora zgradbi dodali nekaj ojačitev.

Z nasledstvom tehnične baze limuzinske različice (sestavni deli zgradbe in podvozje) je vozilu uspelo obdržati premišljeno obnašanje na cesti, ki mu zagotavlja živahno vožnjo in pri tem nudi tudi nadzor nad vožnjo ter zelo visoko stopnjo varnosti. DS3 Cabrio "zbliža" voznika s cestiščem, tako da lahko povsem enostavno prevozi zavoje in ovinke.

Arhitekturna zgradba za odpravo vseh ovir pri konceptni zasnovi kabrioleta

DS3 Cabrio je bil zasnovan z namenom, da bi svojim potnikom nudil užitke na vsakem koraku in brez kakršnihkoli kompromisov. Združuje prednosti klasičnega kabrioleta in vse pozitivne lastnosti limuzine.

Odslej ni več razlogov, da ne bi mogli izkoristiti že prvih sončnih žarkov:

- Zložljiva platnena streha se v celoti zapre v zgolj 16 sekundah in to je možno izvesti do hitrosti 120 km/h. Odpiranje in zapiranje strehe upravljamo preko potisnega gumba na konzoli stropne lučke. S tem stikalom je možno streho odpreti v 3 položaje: srednji, vzdolžno odpiranje in popolno odpiranje. V vzdolžnem odprtem položaju je platnena streha zaustavljena za potniki na zadnjih sedežih, ki imajo tako povsem neoviran pregled nad okolico.

- Zvočna izolacija je bila deležna še posebej dovršene obdelave. Na prvem mestu z izbiro platna visoke kakovosti, ki zagotavlja vrhunsko zvočno izolacijo (pri zaprti strehi je primerljiva z limuzino). In tudi po zaslugi odlične zasnove aerodinamičnega usmerjevalnika zraka, ki zagotavlja optimalno zvočno udobje v odprtem položaju strehe. Njegova prisotnost je pomembna že na samem začetku odpiranja strehe, saj preusmeri pretok zraka in prepreči vrtinčenje zraka v potniškem prostoru.

- Arhitekturna zasnova vozila omogoča tudi zelo prostorno notranjost, ki nudi 5 pravih sedežev in največjo prostornino prtljažnika v tem razredu vozil (245 l). Prostornost v notranjosti, ki predstavlja pravo prelomnico z vidika standardov tega tržnega razreda, je enakovredna limuzinski izvedenki. Ohranjena je bila lahko tudi prilagodljivost zadnje sedežne klopi (možnost preklopa na 2/3-1/3) za zadostitev najrazličnejših vsakodnevnih situacij. Prtljažna vrata imajo nadvse izviren odpiralni mehanizem (krožni vzdolžni pomik), ki omogoča popolno odpiranje prtljažnega prostora ne glede na razpoložljiv prostor za vozilom (še posebej v primeru parkiranja ob zid).

- Po zaslugi dovršeno izdelane aerodinamične oblike znaša koeficient zračnega upora 0,69 m2, kar je enako kot pri limuzini. Ta rezultat omogoča še več zmogljivosti in prispeva tudi k nižjim emisijam CO2. Zagotovljen je bil po zaslugi dolgega spojlerja in aerodinamičnih deflektorjev na okrasnih profilih zadnjih vogalnih sten.