Chiptuning.si – Avtoelektronika d.o.o.

Verjetno ste že kdaj slišali za besedo CHIPTUNING in če ne veste, kaj točno to je, si verjetno predstavljate, da je to nekaj povezano s čipi, elektroniko, močjo in še s čim.

Danes nas na vsakem koraku spremljajo napredni računalniki, tehnologije, ki nadzirajo različne sisteme v vozilih, kot so Chiptuning.si - Avtoelektronika d.o.o. računalnikvarnostni sistemi, sistem za nadzor vbrizga goriva, sistemi razne elektronike v vozilu ipd. S programiranjem avtomobilskih računalnikov (chipov) lahko profesionalci, ki so za to usposobljeni in imajo znanje, iz motorja iztisnejo ves potencial in zmogljivosti, ki jih še ima. Tovarna dostikrat izdela enak motor za različne modele vozil ali pa konjske moči prilagajajo po regijah (za določene modele znižajo moč zaradi zavarovanja, pri drugih pa povečajo, zaradi "želja" kupcev po nakupu močnejših vozil). Mnogi avtomobilski proizvajalci pred javnostjo "skrivajo" potencial in zmogljivost motorjev, saj s tem zmanjšajo stroške proizvodnje in naredijo za vse motorje isti čip. Ljudje, ki na tem področju delajo pa vedo, da bi se dalo na vsakem motorju še veliko lastnosti izboljšati in jih optimizirati za boljše delovanje motorja.

Računalnik so možgani vozila in nadzorujejo vse sisteme, ki so povezani z elektroniko in napetostjo. Vsakdo je že kdaj imel kakšno izkušnjo, ko mu je na instrumentni plošči zagorela kakšna lučka ali se je celo pokazal "error", ki je vozilo pošiljal na servis. Za ta sporočila je "kriv" računalnik oz. čip v vozilu.

Da se vrnemo na pravi pomen besede chiptuning - "čip" se nanaša na elektronsko krmilno enoto (računalnik motorja), ki upravlja vse funkcije motorja (krmiljenje ventilov, pritiska, dodajanje goriva ipd). S chiptuningom spreminjamo nastavitve tega čipa za drugačno količino vbrizga goriva, drugačno delovanje ventilov in delovanje različnih senzorjev, sistemov.

Poleg velikega znanja o chiptuningu je potrebno za to delo imeti tudi zelo sodobno delavnico, kjer je vgrajena miza 4x4,Chiptuning.si - Avtoelektronika d.o.o. miza 4x4 veliko sodobnih računalniških sistemov, sistemov za prezračevanje in sistemov za odvajanje izpušnih plinov. Miza 4x4 služi temu, da se na njej testirajo različna vozila in merijo parametri pred chiptuningom in po njem. Na mizi lahko simuliramo vožnjo vozila po cestišču in sproti nastavljamo nastavitve čipa.

Miza 4x4 je sistem z valji, na katere zapeljemo vozilo z vsemi štirimi pnevmatikami. Obstaja tudi sistem 2x2, a ti niso zadovoljivi pri terencih in športnih vozilih, ki imajo pogon na vsa štiri kolesa. Avtomobilske pnevmatike se vrtijo po vrhu valjev, kot na cesti, in tako skoraj da ni izgub. Sprednji in zadnji valji so sinhronizirani in se vrtijo z enako hitrostjo, da ne pride do odstopanj hitrosti med prvo in zadnjo osjo (nova sodobna vozila imajo na oseh tudi razne senzorje, ki bi lahko zaznali kakšne napake, v kolikor bi se vrtela samo prva os, zadnja pa bi mirovala). Poskrbeti je treba tudi za samo varnost vozila in sicer tako, da ga z močnimi jermeni pritrdimo za vlečne nosilce spredaj in zadaj. Poleg dobre pritrditve se mora vozilo ohlajati s hladilnimi sistemi (ventilatorji), da se motor in drugi deli vozila ne pregrevajo. Zaradi vročega zraka in pregretega motorja se moč motorja zmanjša in meritve niso več natančne.

Avtoelektronika d.o.o. - Chiptuning.si

Avtoelektronika d.o.o. - Chiptuning.si

V podjetju Avtoelektronika d.o.o. se s chiptuningom in avtoelektroniko ukvarjajo že 21 let in v tem času so si nabrali veliko izkušenj, znanja in s tem postali vodilni v Sloveniji glede chiptuninga. Svoje znanje prenašajo v tujino, drugim podjetjem, ki so na začetku svoje poslovne poti v avtomobilizmu ali pa se želijo usposobiti za to delo. Zavedajo se, da je najpomembnejša kvaliteta in ne kvantiteta. Ves čas vlagajo v razvoj opreme in s tem zagotovijo čim boljše delovanje motorja na dolgi rok. Tudi v chiptuningu je poznan pregovor: »MALO DENARJA, MALO MUZIKE«.