Audi na sejmu CES 2020

• Študija AI:ME kot empatični mobilnostni partner
• 3D projicirni zaslon z mešano resničnostjo in Audi Intelligence Experience
• Z Audijem od doživetja vožnje do osebne doživljajske vožnje

Na sejmu zabavne in uporabne elektronike CES 2020 Audi ponovno predstavlja zanimive eksponate – od futurističnega vizionarskega vozila do tehnologij, primernih za serijsko proizvodnjo. Prestižna znamka s tem opredeljuje digitalno doživetje prihodnosti. Sejem CES je eden največjih strokovnih sejmov zabavne elektronike na svetu in velja za pokazatelja pomembnih tem prihodnosti. Poteka od 7. do 10. januarja 2020 v ameriškem Las Vegasu.

Vstopite, se udobno namestite in ubežite stresu velemesta: samovozeči Audi AI:ME bo postal čisto osebni "tretji življenjski prostor" – poleg stanovanja in delovnega mesta – ki bo poznal želje in potrebe svojih uporabnikov. Z upravljanjem s pogledom lahko potnik intuitivno komunicira s konceptnim vozilom, ki mu na primer lahko naroči njegov najljubši obrok. V Audiju AI:ME je mogoče uživati tudi v ponudbi za dobro počutje: z očali za navidezno resničnost, nameščenimi v avtomobilu, potnike virtualno ponese na polet prek impresivne gorate pokrajine. Tehnologija virtualne vsebine v realnem času prilagaja voznim manevrom vozila. Rezultat sta celostna sprostitev in popoln odklop od hektičnega vsakdanjika. Ob prihodu na cilj sledi vrnitev v resničnost, kjer uporabnike že čaka pravočasno dostavljen obrok – vse to Audi AI:ME uskladi na podlagi osebnih preferenc uporabnikov in navigacijskih podatkov vozila. Ta koncept obzirnega mobilnostnega partnerja bodo novinarji na salonu CES 2020 lahko preizkusili med avtomatizirano vožnjo.

Audi Intelligence Experience: empatični avtomobil
Avto, ki razmišlja in je celo empatičen? Audi Intelligence Experience prikazuje, kako je to mogoče: avtomobil pozna svojega uporabnika in njegove navade ter s pametnimi funkcijami in uporabo umetne inteligence povečuje varnost, dobro počutje in udobje potnikov. Že danes je navigacija s funkcijo samostojnega učenja integrirana v sisteme MMI aktualne generacije. Shranjuje priljubljene cilje potovanj, jih poveže z datumom, uro in podatki o trenutni prometni situaciji ter na podlagi tega opredeli predloge poti. V prihodnje bo avtomobil poleg tega natančno analiziral, katere funkcije in nastavitve prednostno uporablja njegov uporabnik – od položaja sedeža prek medijev, vodenja do cilja in temperature do odišavljenosti notranjosti. Po krajšem času empatični Audi pozna uporabnikove preference in jih samostojno izvaja. Po želji celo upošteva uporabnikovo počutje, ki ga prepozna na podlagi načina vožnje in njegovih vitalnih funkcij. Na sejmu CES 2020 bodo obiskovalci osnovne funkcije Audi Intelligence Experience lahko doživeli v prototipu.

Dva zaslona, dve inovaciji: prostorski vid in ponudba na zahtevo
Navigacijska puščica, ki kaže natanko v stransko cesto, na kateri je cilj: s 3D projicirnim zaslonom z mešano resničnostjo je to v enem od eksponatov postala resničnost že leta 2020. Audi bo na sejmu CES predstavil novo tehnologijo, ki jo je razvil v sodelovanju s Samsungom. Kot pri 3D televizorju se za vsako sliko ustvarita dva pogleda: ena slikovna točka za levo oko in sosednja točka za desno oko. Vozniku se zdi, da slike 3D projicirnega sistema z mešano resničnostjo lebdijo na razdalji 8 do 10 metrov, s spretnim prikazom pa navidezna razdalja naraste celo na več kot 70 metrov. Prednost tega je, da se očem, ki so osredotočene na gledanje na daljavo, ni treba prilagajati.

Dodatna posebnost je opcijski prozorni zaslon – visok je 15 cm, širok 122 cm in je deloma potopljen v instrumentno ploščo. Nudi dva nivoja: prozoren zaslon OLED in črno plast za posebej globok odtenek črne barve. Ključno pri tem pa je, da predeli zaslona, ki niso potrebni za prikaz informacij, ostanejo prozorni. Dajejo vtis steklene plošče in tako omogočajo neoviran pogled na cesto.