24 UR LE MANSA 2013: za Alpine A450 je bil cilj dosežen!

-         Povratek Alpine na dirko 24 ur Le Mansa petintrideset let po njeni zmagi leta 1978 je bil uspešen. Alpine A450 v Le Mansu

-         Velika vnema, ki jo je projekt Alpine A450 prinesel v La Sarthe, priča koliko navdušenja in strasti vzbuja slovita znamka iz Dieppa.

-         Tristan Gommendy, Nelson Panciatici in Pierre Ragues so v razredu LMP2 osvojili deveto mesto.

-         Moštvo Signatech Alpine je prejelo 38. nagrado ESCRA za najboljšo tehnično podporo med letošnjo dirko 24 ur Le Mansa.

-         Naslednji nastop moštva Signatech Alpine bo v tretji dirki prvenstva European Le Mans Series, ki bo 19. in 20. julija v Avstriji.

Prvi cilj povratka znamke Alpine v avtomobilski šport je dosežen. Osmega marca letos najavljen nastop v razredu LMP2 v dirki 24 ur Le Mansa je znamki omogočil, da preveri neizprosno podporo javnosti.

Dirkači Tristan Gommendy, Nelson Panciatici in Pierre Ragues so na stezi vztrajali vse do cilja. Kljub temu, da je v uvodnem delu dirke zaradi dveh nenačrtovanih postankov v boksu izgubila nekaj časa, se je potem trojka moštva Signatech Alpine z 51. mesta do cilja prebila na 15. mesto v skupni uvrstitvi in deveto mesto v razredu LMP2.

Učinkovitost moštva Signatech Alpine je bila posebej nagrajena, ko je žirija podelila 38. nagrado ESCRA[1] za najboljšo tehnično podporo med dirko 24 ur Le Mansa mehanikom Michaëlu Bimontu, Pierru Gachesu, Benoîtu Hamelu in šefu dirkalnika Denisu Mototu. To nagrado je moštvo Renault Alpine prejelo tudi že ob zmagi leta 1978.

 Alpine A450 v Le Mansu“Na prvem mestu moram omeniti kakovost našega moštva,” je poudaril Philippe Sinault, vodja moštva Signatech Alpine. “V minulih tednih in še posebno v zadnjih 24 urah je vsakdo opravil izjemno delo. Nadvse sem ponosen, da je žirija opazila in nagradila delo naših mehanikov. To je pomembno, saj bodo imeli pomembno vlogo v našem moštvu tudi v prihodnosti. Opazili smo lahko tudi, kako močno si ljubitelji tega športa želijo, da bi se zgodba znamke Alpine nadaljevala. Dirka je bila psihično naporna, a pokazali smo, da smo zelo obetavno moštvo. Uvodno razočaranje smo premagali s prebojem naprej in pokazali, česa smo sposobni. Vendar samo zmaga prinaša pravo zadovoljstvo in z vsemi močmi si bomo prizadevali, da ta novi cilj dosežemo kar se da hitro!”

Nelson Panciatici: “Menim, da smo pokazali svojo konkurenčnost. Na krog smo dosegali zelo dobre čase, zato sem seveda zelo razočaran nad končno uvrstitvijo. Moja zadnja izmena v dirkalniku je bila najtežja, vendar takrat nismo mogli doseči nič več. To moštvo in Alpine A450 imata potencial… to pa smo tukaj dokazali!”

Tristan Gommendy: “Bila je posebno naporna dirka. Zagrešili smo nekaj manjših napak, zaradi katerih smo v uvodnem delu dirke izpadli iz vodilne skupine. Na vso moč smo se trudili nadoknaditi zamujeno. Proti koncu dirke sem se počutil najbolje in dosegel nekaj res dobrih časov. Moja zadnja izmena je bila prav prijetna – za volanom sem bil skoraj tri ure. Ne glede na končno uvrstitev nam bo letošnji povratek Alpine v Le Mans ostal v res lepem spominu!”

Pierre Ragues: “To je bila zanesljivo najtežja izmed mojih sedmih dirk v Le Mansu doslej! V vsaki izmeni sem imel dež. Razmere na stezi so se nenehno spreminjale. Ob povratku Alpine v Le Mans bi bilo vreme lahko bolj prijazno! Vedeli smo, da moramo priti do cilja, še zlasti po težavah na začetku dirke. Jaz sem dal vse od sebe, a sem seveda precej razočaran, saj je naša hitrost dokazala, da so bile želje po uvrstitvi na stopničke povsem dosegljive.”

PRED 35 LETI

Po preboju v vodstvo po 18 urah dirke sta imela Jean-Pierre Jaussaud in Didier Pironi precejšnjo prednost pred najbližjimi tekmeci in kljub zaskrbljenosti zaradi menjalnika v zaključnem delu je Pironi v cilj pripeljal s približno petimi krogi prednosti pred najbolje uvrščenim Porschejem. Cilj za Alpine je bil dosežen in Renault Alpine A442B se je vpisala v zgodovino dirke 24 ur Le Mansa.


[1] ESCRA - Ecole Supérieure du Commerce des Réseaux de l’Automobile, višja komercialna šola za avtomobilsko prodajno-servisno dejavnost