Zmagovalec dirke Tour de France Egan Bernal prejel kristalni pokal, ki so ga oblikovali pri Škodi

  • Alain Favey, direktor prodaje in marketinga pri družbi Škoda Auto, je na Elizejskih poljanah izročil pokal zmagovalcu v seštevku točk Petru Saganu
  • Češka steklarska umetnost "designed by ŠKODA Design": kristalni pokali so poklon
    tradicionalni tehniki brušenja stekla, imenovani Spitzstein
  • Škoda Auto je bila na dirki Tour de France tokrat že 16. v soju žarometov kot uradni glavni
    sponzor in avtomobilski partner
  • Avtomobilski proizvajalec je bil petič sponzor zelene majice za najboljšega po točkah

Zmagovalec dirke Tour de France 2019 je Egan Bernal. 22-letni Kolumbijec je v nedeljo na Elizejskih poljanah v Parizu za skupno zmago prejel kristalni pokal, ki so ga zasnovali v Škodinem oblikovalskem oddelku. 106. dirka klasične kolesarske preizkušnje je bila dolga 3.480 kilometrov in je vodila po Belgiji in Franciji. Na uradni slovesnosti ob podelitvi pokalov je Alain Favey, direktor prodaje in marketinga pri družbi Škoda Auto, podelil nagrado zmagovalcu v seštevku točk Petru Saganu. Pokal za nosilca zelene majice, izdelan iz zelenega kristalnega stekla, so prav tako zasnovali pri Škodi.

Škoda Auto na dirki Tour de France kot partner sodeluje od leta 2004 in se je tokrat že 16. znašla v soju žarometov kot uradni glavni sponzor in avtomobilski partner. Češka tradicionalna znamka je za organizacijo in vodenje dirke zagotovila 250 vozil. Pri tem je še posebej opazno vlogo imel Škoda Superb. Tako kot prejšnja leta je ta paradni model znamke, lakiran v markantni bikoborsko rdeči barvi, kot mobilno upravljalno centralo uporabljal direktor dirke Christian Prudhomme (več informacij). Škoda je bila poleg tega že petič sponzor zelene majice za zmagovalca po točkah.

Letošnje leto je bila Škoda na dirki Tour de France znova odgovorna za oblikovanje pokalov za zmagovalce. 60 centimetrov visoke in 4 kilograme težke mojstrovine češke steklarske umetnosti so v sodelovanju s Škodinim oblikovalcem Petrom Olahom izdelali v češkem podjetju Lasvit. Elegantna silhueta pokalov je do zdaj že postala prepoznavni znak dirke Tour de France. Za površinsko strukturo pokalov velja, da oblikovalci družbe Škoda Avto vsako leto poiščejo nov navdih. Letošnje leto so pokali poklon tradicionalni tehniki brušenja stekla, imenovani Spitzstein (več informacij).

1 Dirka Tour de France se je začela 6. julija. Tako imenovani Grand Départ je bil v Bruslju, belgijskem glavnem mestu. Na 3.480 kilometrov dolgi preizkušnji, ki je vodila po Belgiji in Franciji do cilja v Parizu, se je 176 kolesarjev pomerilo na 21 etapah, med katerimi je bilo sedem gorskih etap s petimi gorskimi cilji. Najvišja točka letošnje dirke Tour de France je bil Col de l’Iseran, ki
leži na nadmorski višini 2.770 metrov. Dirka po Franciji je letos sicer slavila poseben jubilej: pred natanko 100 leti – 19. julija 1919 – se je Eugène Christophe zapisal v zgodovino športa kot prvi nosilec rumene majice. Zdaj, sto let pozneje, si jo je s svojim uspehom prislužil Egan Bernal.