Ubranitev naslova: Opel Ampera na Rallye Monte-Carlo

Opel z električnim vozilom Ampero drugič zapored nastopa na Rallye Monte- Carlo. Po lanski zmagi in treh uvrstitvah v prvo deseterico bo letos prvo mesto med vozili na alternativen pogon branilo kar osem Amper.

V organizaciji Automobilclub Monaco poteka letos Rallye Monte-Carlo des Énergies Nouvellas štirinajstič zapored. Opel-Ampera_Rallye-Monte-CarloPo včerajšnjem startu v Annecy-le-Vieux, Clermont-Ferrandu in Luganu se bo zaključil pojutrišnjem v Monacu. Glede na večje število preizkušenj je letos osredotočenje na učinkovitost vozila še toliko večja. Cilj relija je prevoziti določeno razdaljo s stalno hitrostjo, ob kar najmanjši porabi goriva.

»Lanski uspeh je dokazal Amperino tekmovalno premoč v ekstremnih razmerah, kakor tudi v vsakdanji rabi,« pravi Dr. Thomas Sedran, član upravnega odbora Opla, zadolžen za poslovanje, razvoj poslovanja in korporativno strategijo. »S tem želimo nadaljevati in še enkrat utrditi našo vodilno vlogo na področju alternativnih pogonov.«

Na tekmovanju smejo nastopiti vozila z izpustom manjšim od 115 g CO2/km. Končna ocena izhaja iz razmerja med maso vozila, izpustom CO2, energijsko gostoto in porabo. Rallye Monte-Carlo des Énergies Nouvelles je najstarejša in najbolj priznana športno avtomobilska prireditev za vozila na alternativni pogon. Automobilclub Monaco namreč organizira prireditev od leta 1995 dalje.

Opel je z neštetokrat nagrajeno in zmagovalno zasnovo Ampere pionir uveljavljanja novih trendov trajnostne mobilnosti. Ampera je prvi električni avtomobil evropskega izdelovalca skladen z vsakdanjo rabo in sočasno najbolje prodajana evropska električna limuzina. Akumulatorski sklop kapacitete 16 kWh napaja električno pogonsko enoto največje moči 111 kW/150 KM z dosegom vožnje izključno na električni pogon brez izpustov od 40 do 80 km. Doseg vožnje vozila izključno na električni pogon je odvisen od polnosti akumulatorjev, terena in sloga vožnje. Ob daljših vožnjah je motor na notranje izgorevanje v vlogi generatorja električne energije. Amperin električni pogonski sklop je postavlja s hipnim 370 Nm navora, s katerim je zagotovljen pospešek od nič do 100 km/h v približno devetih sekundah. Največja, elektronsko omejena hitrost znaša 161 km/h