Svetleča oblačila za večjo varnost

 

»Motoristi  smo zadnja leta postali ena najranljivejših skupin v cestnem prometu. Prav zato dajemo poudarek na zagotavljanju večje varnosti. Motoriste spodbujamo, da uporabljajo zaščitno opremo in tako postanejo bolj vidni,« pravi Iztok Kotnik, regijski predsednik Zveze moto klubov Slovenije. V okviru sejma Moto boom na celjskem sejmišču zveza do nedelje predstavlja svoje aktivnosti in različno zaščitno opremo.

Zveza moto klubov Slovenije šteje okoli 6.000 članov, po državi je vanjo vključenih več kot 100 motorističnih klubov, 27 klubov tudi iz celjske regije. Zadnja leta v zvezi veliko pozornosti posvečajo večji varnosti in vidnosti motoristov. »Motoriste spodbujamo, da bi začeli uporabljati bolj svetleča motoristična oblačila, čelade, rokavice in motoristične airbage,« pove Iztok Kotnik. Miselnost tudi najbolj zapriseženih motoristov se je v zadnjih letih zelo spremenila. »Še do nedavnega so se oblačili v črno, ker je to tudi nota motorizma, danes pa jih veliko za večjo vidnost obleče tudi svetlečo opremo,« pojasni Kotnik. Oprema, ki vozniku motorja zagotavlja, da je v prometu bolj viden, je po njegovi oceni nujna. Pozdravlja tudi sodobno tehnologijo in sisteme, ki vozniku motorja omogočajo varnejšo vožnjo.

Eden takšnih je tudi Smart Turn System – sistem slovenskega zagonskega podjetja Movalyse d.o.o., ki v atriju sejmišča praktično prikazuje prednosti njegove uporabe.