Premiera Transporterja 6.1 na največjem svetovnem sejmu gradbenih strojev in gradbenih naprav

• Transporter 6.1 se na sejmu "bauma 2019" predstavlja kot furgon in kesonar z dvojno kabino
• Transporter 6.1 z novim naborom inovativnih asistenčnih sistemov varen in udoben kot še nikoli
• Nove rešitve za optimizacijo delovnega vsakdana, kot je posebna funkcija za nakladanje dolgega tovora
• Močno obogatena serijska oprema z avdiosistemom,vklj. z Bluetooth napravo za prostoročno telefoniranje

Po februarski svetovni premieri Multivana 6.1 znamka Volkswagen Gospodarska vozila v Münchnu prvič javno predstavlja tudi novi Transporter 6.1. Okvir za premiero tehnično temeljito na novo zasnovanega prodajnega hita med gospodarskimi vozili ne bi mogel biti boljši: sejem "bauma 2019", ki velja za svetovno največji sejem gradbenih strojev in gradbenih naprav vseh vrst. V času od 8. do 14. aprila pričakujejo prek pol milijona obiskovalcev iz več kot 200 držav – znamka Volkswagen Gospodarska vozila bo novi Transporter 6.1 tako pokazala strokovnjakom z vsega sveta.
Novi Transporter 6.1 se v Münchnu predstavlja s paleto raznolikih karoserijskih izvedb, ki ji med konkurenco ni para: kot furgon in kombi ter kot enojna in dvojna kabina s kesonom. Znamka Volkswagen Gospodarska vozila lahko kupcem torej ponudi pravšnje vozilo za vse vrste potreb in s tem rešitev za vsak individualni transportni problem v tem segmentu.

Novi asistenčni sistemi za večjo varnost
Pri znamki Volkswagen Gospodarska vozila so za temeljito posodobitev šeste generacije Transporterja zavestno izbrali novo dodatno oznako 6.1. Realizirani tehnični ukrepi namreč močno presegajo obseg običajne modelske prenove. Kot primer naj izpostavimo prehod s hidravličnega na elektromehansko servo¬krmiljenje – tako kompleksno spremembo sistema znotraj modelske serije se običajno opravi samo ob popolni menjavi generacije modela. Z elektromehan¬skim krmiljenjem je za modelsko serijo postal možen povsem nov nabor asistenčnih sistemov, s tem pa tudi znatno višji nivo varnosti in udobja.
Med nove asistenčne sisteme spadajo tehnologije, kot so Lane Assist (aktivna asistenca za ohranjanje smeri), Park Assist (omogoča parkiranje s samodejnim vrtenjem volana), bočna zaščita (opozarja, če se kritično približujemo oviram ali osebam), asistenca za odparkiranje (varuje pri vzvratnem zapuščanju parkirnega mesta) in Trailer Assist (s samodejnim vrtenjem volana postane manevriranje s prikolico otročje lahko). Paleto novih sistemov dopolnjuje sistem za prepoznava¬nje prometnih znakov (na voljo v kombinaciji z navigacijskim sistemom). Furgon in kombi sta serijsko opremljena z novo asistenco za bočni veter, ki stabilizira vozilo, če ga na primer na mostu zadene sunek vetra. Transporter 6.1 je serijsko opremljen s funkcija večnaletnega zaviranja in z asistenco za speljevanje na klancu.

Dovršenost detajlov, ki olajšajo delovni vsakdan
Cela vrsta je še povsem novih rešitev za enostavnejši delovni vsakdan z novim Transporterjem 6.1, ki ima na novo oblikovan sprednji del. Mednje sodita 230 voltna električna vtičnica na voznikovem sedežu in predal s ključavnico pod dvosedežno klopjo na sovoznikovi strani. Poleg tega je na novo zasnovana tudi možnost prevoza daljših predmetov; sedaj jih je mogoče potisniti pod dvosedežno sovoznikovo klop (funkcija natovarjanja pod sedeži). S tem se največja razpoložljiva dolžina tovornega prostora z 2.450 mm poveča na 2.800 mm oz. z 2.900 mm na 3.300 mm (pri podaljšani medosni razdalji). Poleg tega je Transporter 6.1 serijsko opremljen z ločeno ključavnico za tovorni del (furgon in kombi s predelno steno). To pomeni, da je mogoče tovorni prostor zakleniti ločeno od vozniške kabine. 1. možnost: zaklene se le tovorni prostor (način "poštar"). 2. možnost: zaklene se le vozniška kabina (način "delavnica"). Sledil bo "kurirski paket" z izjemno robustno zasnovo za zelo obremenjene dele vozila, kot so generator, baterija in pogonske gredi.

Dodana vrednost z bogatejšo serijsko opremo
Serijska oprema Transporterja 6.1 je občutno bogatejša. Vse različice so po novem opremljene z električnim pomikom stekel, centralnim zaklepanjem, električno nastavljivimi in ogrevanimi zunanjimi ogledali, novimi žarometi H7, notranjimi lučmi s svetlo in energijsko učinkovito LED-tehnologijo ter radijskim sistemom Composition Audio z Bluetooth napravo za prostoročno telefoniranje.

Voznikov delovni prostor za povezani svet sedanjosti in prihodnosti
Znamka Volkswagen Gospodarska vozila je delovno mesto v Transporterju 6.1 sistematično prilagodila zahtevam digitalnega sveta. Novost v ponudbi dodatne opreme je tretja generacija modularnega infotainment sistema (MIB3); novi sistemi omogočajo povsem nove aplikacije in spletne storitve. Najpomembnejši element opreme v novi arhitekturi električnega omrežja vozila je integrirana SIM kartica (eSIM). S to eSIM-kartico je omogočen nov nabor spletnih funkcij in storitev.

Učinkoviti dizelski motorji z močjo od 66 kW (90 KM) do 146 kW (199 KM)
Transporter 6.1 bo na trg prišel z 2,0-litrskim turbodizelskim motorjem, ki v različnih izvedbah razvije moč 66 kW (90 KM), 81 kW (110 KM), 110 kW (150 KM) in 146 kW (199 KM). Vsi ti motorji izpolnjujejo zahteve emisijskega standarda Euro-6d-TEMP. Različici z močjo 110 kW in 146 kW bosta opcijsko na voljo s štirikolesnim pogonom (4MOTION). V sodelovanju s partnersko družbo ABT bo Transporter 6.1 poleg tega na voljo tudi kot brezemisijsko vozilo z močjo 82 kW (112 KM) in nosilnostjo skoraj 1,2 tone. Baterije s kapaciteto do 77,6 kWh mu bodo omogočale doseg prek 400 km (po kriterijih NEVC) – kar pomeni, da bodo električne različice kot nalašč za komercialno rabo v urbanem okolju.