Porsche že 70 let sinonim za športne avtomobile.

 

Hitrost. Prečiščenost. Emocionalnost. Porsche je že 70 let sinonim za proizvodnjo športnih avtomobilov na najvišji ravni. 8. junija 1948 je bil homologiran prvi avtomobil z imenom Porsche: 356 Nr.1 Roadster. Ta dan velja za rojstno uro znamke Porsche. Z modelom 356 si je Ferry Porsche uresničil sanje o športni vožnji. "V njegovi takratni različici se zrcalijo vse vrednote, ki dajejo znamki pečat še danes," je na včerajšnjem novoletnem sprejemu podjetja v Porschejevem muzeju povedal Oliver Blume, predsednik uprave družbe AG. V navzočnosti predstavnikov zvezne dežele Baden-Württemberg in mesta Stuttgart ter v navzočnosti predstavnikov iz politike, gospodarstva in družbe je bil pod sloganom "70 let športnih avtomobilov znamke Porsche" naznanjen začetek jubilejnega leta.

"Tradicija predstavlja zavezo. Brez svoje tradicije, brez svojih temeljnih vrednot danes ne bi bili, kjer smo," je poudaril Blume. "Tehnično dovršenost, ki jo je uveljavil Ferry Porsche, želimo ponesti v prihodnost. Ta je za inteligentno športno mobilnost nadvse obetavna. Pri tem so naše odlike dobra tehnična podkovanost, kreativni sodelavci in prav poseben timski duh. Imamo vse, kar je potrebno, da bo znamka Porsche še naprej navduševala – tudi še naslednjih 70 let."

Zgodovina znamke Porsche se piše od leta 1948. Toda temelj proizvodnje športnih avtomobilov predstavlja življenjsko delo profesorja Ferdinanda Porscheja, ki ga je nadaljeval njegov sin Ferry. Ferdinand Porsche je že v začetku prejšnjega stoletja razvil napredne inovacije s področja avtomobilske proizvodnje. Z modelom Lohner Porsche je leta 1900 zasnoval električni avtomobil s pogonom v pestih koles in na tej osnovi nekoliko pozneje prvi osebni avtomobil na svetu s štirikolesnim pogonom. Poleg tega je v istem letu z razvojem kombiniranega bencinsko električnega pogona postavil temelje za hibridna vozila. Leta 1931 je Ferdinand Porsche v Stuttgartu odprl lasten inženirski biro. Z vozilom "Berlin-Rom-Wagen" se je leta 1939 porodila ideja o športnem avtomobilu z imenom Porsche. Toda uresničil jo je lahko šele sin Ferry leta 1948 z modelom 356.

Z naslednikom modela 356, Porschejem 911, ki ga je razvil Ferryjev sin Ferdinand Alexander, se je podjetje dokončno uveljavilo kot eden tehnično in oblikovalsko najnaprednejših proizvajalcev športnih avtomobilov na svetu. Porsche 911, ki je bil svetovni javnosti premierno predstavljen leta 1963, je bil do danes izdelan v že več kot milijon primerkih. "Čeprav se je avtomobil skozi vrsto desetletij nenehno razvijal in je nenehno prehajal na nove, inovativne tehnologije, noben drug avtomobil v svojem bistvu ni ostal tako nespremenjen kot 911," je dejal Blume. "Vsi modeli znamke Porsche, ki jih razvijamo danes in ki jih bomo razvili še v prihodnje, kažejo vzporednice s tem športnim avtomobilom. Je srce znamke in se je kot sanjska podoba zapisal globoko v kolektivni spomin ljubiteljev športnih avtomobilov z vsega sveta."

Za prihodnost se startni črti približuje Mission E – prvi izključno električno gnani znanilec novih tehnologij iz Zuffenhausna. Konceptna študija združuje značilni emocionalni dizajn znamke Porsche, osupljive vozne zmogljivosti in inovativno prilagojenost za vsakodnevno rabo. Štirivratni model s štirimi individualnimi sedeži in sistemsko močjo preko 600 KM (440 kW) se lahko pohvali z dosegom, ki znaša več kot 500 km, in za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje le 3,5 sekunde. Baterijo je do 80 % mogoče napolniti v pribl. 15 minutah. V ta projekt prihodnosti je Porsche investiral okoli milijardo evrov in bo samo na sedežu v Stuttgart-Zuffenhausnu, kjer bo potekala proizvodnja modela Mission E, ustvaril več kot 1.200 dodatnih delovnih mest. "Porsche ostaja Porsche – vodilna znamka za ekskluzivno, športno mobilnost," je poudaril Blume.

Proizvajalec športnih avtomobilov bo obeležil jubilej s številnimi aktivnostmi širom po svetu. Že 3. februarja bo odprta razstava "The Porsche Effect" v Petersen Automotive Museum v Los Angelesu. V Nemčiji si bo prvo razstavo na temo "70 let športnih avtomobilov znamke Porsche" mogoče ogledati med 20. marcem in 31. majem v "DRIVE. Volkswagen Group Forum" (Unter den Linden) v Berlinu. Porschejev muzej bo od 9. junija izpostavil jubilej z obširno posebno razstavo. Istega dne bo Porsche v okviru dogodka "Sports Car Together Day" povabil svoje privržence na svoje proizvodne lokacije po vsem svetu. 16. in 17. junija, ob koncu tedna, se bodo sodelavci, prebivalci Zuffenhausna in ostali navdušenci lahko udeležili javne slovesnosti, ki bo potekala v Porschejevem muzeju in njegovi okolici v Stuttgartu. Jubilej bo Porsche obeležil tudi na prireditvi "Festival of Speed" v angleškem kraju Goodwood (med 12. in 15. julijem) ter na dogodku "Rennsport Reunion" v Kaliforniji (med 27. in 30. septembrom). Za zaključek je pripravil prireditev "Sound Nacht", ki se bo 13. oktobra prvič odvijala v Porsche Areni v Stuttgartu. Izpostaviti velja tudi, da je na prodajnih policah že knjiga "70 Jahre Porsche Sportwagen", ki je ob jubileju izšla pri založbi Delius Klasing.