Porsche v prvem četrtletju prodal 55.700 vozil

Še vedno se čutijo posledice prehoda na novi preizkusni postopek WLTP: Porsche AG je v prvem četrtletju 2019 na svetovni ravni prodal 55.700 vozil, kar je 12 odstotkov manj kot v primerljivem obdobju lanskega leta. Prodaja Cayenna se je izboljšala za 35 odstotkov; prodanih je bilo 18.310 vozil. Novi model je od letos naprodaj na vseh trgih. Še vedno pa je največ povpraševanja po Macanu; tega so prodali v 19.795 primerkih.

"Začetek leta 2019 je bil zahteven za nas in za celotno avtomobilsko industrijo," je povedal Detlev von Platen, direktor prodaje in marketinga v Porsche AG. "Prehod na novi preizkusni postopek WLTP in na filter za trdne delce pri bencinskih motorjih nas skladno s pričakovanji še naprej zaposluje tudi v prvih mesecih tega leta. Poleg tega smo zaradi neobičajno uspešnega začetka leta 2018 računali na sorazmerno šibkejše prvo četrtletje." Potem je tu še menjava generacij pri prodajni uspešnici Macan in kultnem športnem modelu 911. Novi 911 je bil predstavljen konec novembra v Los Angelesu in zdaj postopoma prihaja na posamezne trge.

Dober razvoj v ZDA 
V ZDA je Porsche v prvem četrtletju zabeležil 8-odstotno rast prodaje. To tržišče je bilo s 15.024 prodanimi vozili na drugem mestu, takoj za Kitajsko, kjer se je prodaja znižala za 10 odstotkov, prodanih je bilo 16.890 vozil. Razlog je bila konjunkturna oslabitev celotnega trga in začasna zadržanost kupcev v pričakovanju napovedane¬ga nižjega davka na dodano vrednost od aprila. Tudi prodaja v Evropi je bila pod ravnjo lanskega leta. 
Porsche za celotno leto 2019 pričakuje, da se bo prodaja v primerjavi z lanskim letom rahlo izboljšala – pri čemer se opirajo na povpraševanje po novih produktih. "Zelo veliko povpraševanja je pri kupcih predvsem za osmo generacijo Porscheja 911, ki smo ga v Evropi začeli prodajati pred nekaj dnevi, zato z optimizmom gledamo naprej," je dejal Detlev von Platen. Od maja bo pri trgovcih naprodaj novi Cayenne Coupé, septembra pa bo Porsche predstavil model Taycan, prvi športni avtomobil na izključno električni pogon.