Porsche povečal svoj delež v podjetju Rimac na 15,5 odstotka

Porsche je svoj delež v tehnološkem in športnoavtomobilističnem podjetju Rimac Automobili povečal na 15,5 odstotka. Proizvajalec športnih avtomobilov iz nemškega Stuttgarta je junija 2018 prevzel 10 odstotni delež podjetja Rimac, zdaj pa je to partnerstvo še okrepil. Hrvaško podjetje razvija in proizvaja komponente za električno mobilnost ter tudi samo izdeluje električno gnane superšportne avtomobile. Porsche je v luči svoje električne ofenzive dal pobudo za razvojno partnerstvo z Rimacom.

"Porsche eno leto spremlja podjetje Rimac in njegov pozitivni razvoj," je povedal Lutz Meschke, podpredsednik uprave in direktor za finance in IT v Porsche AG. "Takoj smo ugotovili, da se Porsche in Rimac lahko veliko naučita drug od drugega. Verjamemo v Mateja Rimaca in njegovo podjetje, zato smo zdaj še povečali naš lastniški delež in okrepili naše sodelovanje na področju baterijske tehnologije."

Ustanovitelj Mate Rimac (31) je leta 2009 v garaži začel uresničevati svoj vizijo o hitrem športnem avtomobilu na električni pogon. Nazadnje je Rimac na ženevskem avtomobilskem salonu marca 2018 predstavil svoj električni model "C Two". Dvosedežnik razvije skoraj 2.000 KM in doseže končno hitrost 412 kilometrov na uro. Njegov doseg znaša 650 kilometrov (po kriterijih NEVC). Z 250-kilovatnim hitrim polnilnim sistemom se baterija lahko v pol ure napolni na 80 odstotkov kapacitete. Podjetje poleg tega razvija in proizvaja električne visokozmogljive pogone in baterijske sisteme.

"Eden od najpomembnejših mejnikov v naši zgodovini je bil, ko smo pridobili Porsche za solastnika. To, da Porsche zdaj še povečuje svoj delež, je najboljša potrditev za naše sodelovanje in temelj za še tesnejše odnose," je dejal direktor Mate Rimac. "Smo šele na začetku našega partnerstva – in kljub temu so se naša visoka priča-kovanja že izpolnila. Imamo veliko idej, ki jih želimo v prihodnje skupaj realizirati. Ključnega pomena je, da sodelovanje v enaki meri koristi obema parterjema in da lahko našim končnim kupcem z razvojem osupljivih elektrificiranih modelov zagotovimo dodano vrednost."

Hitrorastoče podjetje s sedežem v Zagrebu zaposluje okrog 550 ljudi. Rimac se osredotoča predvsem na baterijsko tehnologijo v visokonapetostnem območju, na baterijski pogon in na razvoj digitalnih vmesnikov med človekom in strojem (HMI). Poleg tega je podjetje dejavno tudi pri razvoju in proizvodnji električnih koles. Ta del posla so leta 2013 prenesli na hčerinsko podjetje Greyp Bikes.