Porsche investira v izraelski start-up TriEye

Strateška naložba: Porsche je pridobil manjšinski delež v izraelskem start-upu TriEye. To zagonsko podjetje je razvilo senzorsko tehnologijo za kratkovalovno infrardečo (SWIR), ki z izboljšano vidljivostjo v temi ali neugodnih vremenskih pogojih, kot so zaprašenost, megla ali dež, povečuje varnost pri vozilih z asistenčnimi sistemi ali funkcijami avtonomne vožnje. Edinstvena zasnova polprevodnika, ki jo je razvilo podjetje, uporablja patentirano tehnologijo, s katero bo v prihodnje mogoče SWIR-HD-kamere izdelovati z bistveno manjšimi stroški kot sedaj.

"TriEye je perspektivno tehnološko podjetje, ki ga vodi močna ekipa z izkušnjami s področja nano-optike, globokega učenja in polprevodniških komponent," je povedal Michael Steiner, član uprave in direktor raziskav in razvoja pri Porsche AG. "Velik potencial vidimo v senzorski tehnologiji, ki bo omogočala naslednjo generacijo asistenčnih sistemov in funkcij avtonomne vožnje. SWIR je lahko odločilen element: nudi višji nivo varnosti po konkurenčni ceni."

Start-up so leta 2017 ustanovili Avi Bakal, Omer Kapach in Uriel Levy. Rešitev podjetja TriEye temelji na izsledkih skoraj desetletja raziskav: kot profesor se je Levy že pred ustanovitvijo na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu ukvarjal z naprednimi tehnologijami s področja nano-optike.

Družba Porsche Ventures je delež v podjetju kupila v okviru kroga financiranja serije A. Vodilni v tem krogu je bil Intel Capital; tudi izraelski sklad tveganega kapitala Grove Ventures, v katerem je Porsche prav tako deležnik od leta 2017, je še povečal svoj že obstoječi delež v podjetju TriEye.

"Naše poslanstvo je, da zmanjšujemo tveganje nezgod v vseh vremenskih in svetlobnih pogojih in s tem rešujemo življenja," je dejal Avi Bakal, izvršni direktor in soustanovitelj podjetja TriEye. "Razširili smo naš krog financiranja in pridobili Porsche kot strateškega vlagatelja. To je dodaten dokaz za to, da je SWIR osrednja komponenta za senzorsko tehnologijo, s katero bo mogoče razvijati varne in boljše sisteme za asistenčne funkcije in funkcije avtonomne vožnje."

Porsche Ventures investira v poslovne modele, povezane z uporabniško izkušnjo, mobilnostjo in digitalnim življenjskim slogom; ključnega pomena so tudi tehnologije prihodnosti, kot so umetna inteligenca, veriženje podatkovnih blokov ter navidezna in nadgrajena resničnost. Z aktivnostmi na področju tveganega kapitala proizvajalec športnih avtomobilov iz nemškega Stuttgarta išče priložnosti za strateška vlaganja v mlada podjetja, ki so v začetni fazi ali fazi rasti.

V Izraelu je Porsche poleg v TriEye investiral že v Anagog, zagonsko podjetje za umetno inteligenco, deleže v vrednosti več milijonov pa ima tudi v skladih tveganega kapitala Magma in Grove Ventures