Popolnoma nov Citroen C5 Aircross

  • Športno terensko vozilo z edinstvenim dizajnom, ki je po svoji morfološki zgradbi 100 % pravi SUV z velikimi kolesi, privzdignjenim podvozjem in bočnimi zaščitami, po svojih značajskih lastnostih, monolitni obliki karoserije, grafičnih elementih in široki ponudbi za individualizacijo podobe pa tudi zares 100 % član družine Citroën.

Najbolj udobno in najbolj modularno športno terensko vozilo svojega segmenta, ki kot znanilec programa Citroën Advanced Comfort® ponuja vzmetenje s progresivnim hidravličnim omejevalnikom, tri posamične in drsno pomične zadnje sedeže Advanced Comfort, ki so tudi zložljivi in nastavljivi po naklonu, ter največjo prostornino prtljažnika v svoji kategoriji ("Best in class").

Moderno in tehnološko napredno športno terensko vozilo naslednje generacije z 20 tehnologijami za pomoč pri vožnji, med drugimi tudi Highway Driver Assist, ki predstavlja zares velik napredek na poti do avtonomnih vozil, pa tudi šest tehnologij za vzpostavitev povezave.

Novi SUV C5 Aircross je opremljen z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom EAT8 "Efficient Automatic Transmission" zadnje generacije, z upravljanjem Shift and Park by wire, ki je bil zasnovan in razvit v sodelovanju s specializiranim japonskim podjetjem Aisin. Prožen pretvornik navora vsakodnevno zagotavlja zares vrhunsko udobje v vožnji med speljevanjem in ob izvajanju manevrov med parkiranjem.

Kot ambasador programa Citroën Advanced Comfort® se novi SUV C5 Aircross od drugih razlikuje po udobju in pristopu do prostorne notranjosti. Ponuja obilo inovacij na področju vsesplošnega udobja, tipičnega za znamko Citroën, med katerimi velja omeniti zlasti dve inovaciji, to sta Citroënovo vzmetenje s progresivnim hidravličnim omejevalnikom (Progressive Hydraulic Cushions®) in sedeži Advanced Comfort, ki prinašata izboljšano kakovost blaženja in neprimerljivo udobje v vožnji: zares pravo povabilo na potovanje za vse potnike. V svojem segmentu ponuja edinstvene možnosti za modularno razporeditev, ki izhajajo iz strokovno podkovanega znanja znamke Citroën s področja enoprostorskih vozil, zlasti s tremi posamičnimi, drsno pomičnimi, zložljivimi in po naklonu nastavljivimi zadnjimi sedeži ter največjo prostornino prtljažnika v svoji kategoriji ("Best in class"), ki sega od 580 do 720 litrov.

Novi SUV C5 Aircross je v trendu s časom opremljen z digitalno 12,3-palčno instrumentno ploščo TFT in 8-palčnim zaslonom na dotik s kapacitivno tehnologijo. Razpolaga z 20 tehnologijami za pomoč pri vožnji najnovejše genercije, kot je sistem za avtonomno vožnjo 2. stopnje Highway Driver Assist in s 6 naprednimi tehnologijami za vzpostavitev povezave. Kot zares ultra povezljivo vozilo ponuja tudi brezžično indukcijsko polnjenje in pa tudi kamero ConnectedCAM Citroën®. Opremljen je z učinkovitimi in zmogljivimi bencinskimi in dizelskimi motorji v razponu od 130 do 180 konjskih moči in z novim samodejnim menjalnikom EAT8, poleg tega pa bo C5 Aircross prvi Citroënov model, ki bo ob koncu leta 2019 opremljen s tehnologijo Plug-in Hybrid PHEV.

Stilska zasnova novega SUV-ja Citroën C5 Aircross je usklajena s stilom zadnjih Citroënovih modelov: model bo spreobrnil ustaljene vzorce svojega segmenta s svojo držo, prežeto z zmogljivostjo in odločnostjo brez enega samega kančka agresivnosti in barvito ponudbo za individualizacijo podobe, ki je postala prava signatura znamke Citroën. Po svoji morfološki zgradbi in merah (dolžina: 4500 mm, širina: 1840 mm, višina: 1670 mm) se umešča v samo osrčje športnih terenskih vozil segmenta C. Čvrsto je "zasidran" na velikih kolesih premera 720 mm, ponuja pa izbor 17", 18" in 19" platišč z grafičnim in dinamičnim dizajnom.

Potniški prostor novega SUV-ja C5 Aircross že takoj po odpiranju vrat namiguje na udobje: visok položaj za vožnjo vozniku zagotavlja dominantno držo in ga postavlja v središče pozornosti, prostorna in statusna notranjost pa v skladu s stilom zunanjosti zagotovi, da se bomo v njej počutili varno. Ta občutek dodatno izpostavi obdelava vseh površin potniškega prostora: armaturna plošča z oblogo iz toplotno obdelanega materiala, ki se razteza po celotni širini vozila, barvit okrasni profil na zgornjem delu sedežnih naslonjal, ki opredeli linijo trupa na spodnjem delu steklenih površin in ki vozilo navda s pridihom elegance in z drugačnostjo. V nedvomno visoko cenovni notranjosti vozila C5 Aircross se prepletajo stilska zasnova, kakovostna predstavitev in sproščenost.

Program Citroën Advanced Comfort®, ki je vključen v vsako posamezno etapo razvoja in rezultat čisto posebne pozornosti, posvečene dobremu počutju telesa in duha v notranjosti, prinaša novemu športnemu terenskemu vozilu C5 Aircross praktičen in radodaren značaj. Z izkoriščanjem prednosti modularne konstrukcijske osnove EMP2 skupine PSA, ki velja za učinkovito, lahko in tehnološko izpopolnjeno, novi SUV C5 Aircross ponuja vrhunsko stopnjo voznega udobja, čemur dodaja nekaj Citroënovih ekskluzivnosti, kot so zlasti vzmetenje s progresivnim hidravličnim omejevalnikom oziroma sedeži Advanced Comfort, dve inovaciji za bivalno udobje, ki ju je javnosti v Evropi prvič predstavil novi C4 Cactus.

Široki in gostoljubni sedeži novega SUV-ja C5 Aircross potnike kar vabijo, naj sedejo in se podajo na nepozabno potovanje v nadstandardnem udobju. Sedeži so nameščeni v privzdignjenem položaju, na katerih potniki dominirajo cestišču, nudijo pa tudi občutek udobja in dobro oporo, tako da se potnikom zdi, kot da sedijo v fotelju, popolnoma izolirani od cestišča. Novost v primerjavi z izvedenko tega modela za Kitajsko so sedeži z oblazinjenjem Advanced Comfort, ki bo na voljo za opcijske kombinacije notranjosti (Wild Grey, Metropolitan Beige, Metropolitan Grey in Hype Brown).

Še ena posebnost v primerjavi z izvedenko modela za Kitajsko so trije posamični, drsno pomični, zložljivi in po naklonu nastavljivi zadnji sedeži, s čimer bo novi SUV C5 Aircross postal najbolj modularen SUV svojega segmenta. Poleg tega, da sedeži s svojo napredno zasnovo in posebno penasto gumo ponujajo obilo udobja, nudije še številne druge prednosti:

  • sedeži so enako široki, tako da vsem trem potnikom nudijo enako stopnjo udobja oziroma ima tudi potnik na sredinskem sedežu toliko prostora kot druga dva;
  • po dolžini nastavljivi sedeži s hodom 150 mm, omogočajo modularno razporeditev prostora v potniški kabini oziroma prtljažniku,
  • poleg tega jih je možno nastavljati tudi po naklonu, in to v pet položajev (od 19 do 26,5°),
  • sedeži se v celoti preklopijo, s čimer pridobimo raven pod v kombinaciji z dvonivojskim podom prtljažnega prostora.

Novi SUV C5 Aircross ponuja zelo pester nabor vrhunskih sistemov za pomoč pri vožnji z 20 tehnologijami za varnost med vožnjo, udobje v vožnji in za poenostavitev vožnje ne glede na zunanje razmere.

Novi SUV C5 Aircross je opremljen s kamero na zgornjem delu vetrobranskega stekla in radarskim zaznavalom, integriranim v prednji odbijač, s čimer ponuja pravi koncentrat sistemov za pomoč pri vožnji, ki predstavlja zares velik napredek na poti do avtonomne vožnje.

Novega SUV-ja C5 Aircross, ki ga bodo v Evropi začeli prodajati proti koncu leta 2018, bodo proizvajali v Franciji, v proizvodnem obratu Rennes - La Janais.