Peugeot in Citroën se v Sloveniji intenzivno pripravljata na prihod nizko-emisijskih vozil

Skupina PSA si prizadeva do leta 2023 zagotoviti pestro ponudbo vozil na električni pogon, do leta 2025 pa 100% elektrifikacijo, zato bo do leta 2021 lansirala več električnih vozil s pomočjo dveh modularnih konstrukcijskih osnov, ki sta primerni za več energetskih virov (EMP2 in CMP):

- sedem vozil Plug In Hybrid s priključnim hibridnim pogonom (bencin/elektrika) na konstrukcijski osnovi EMP2,

- pet električnih vozil na konstrukcijski osnovi CMP.

Že v letošnjem letu bo Skupina PSA tako lansirala tretjo generacijo nizko-emisijskih vozil (L.E.V.– Low Emission Vehicles), in sicer 100% električnih vozil na baterijo (BEV – Battery Electric Vehicles) in hibridnih vozil na polnjenje (PHEV – Plug in Hybrid Electric Vehicles).

Zaradi navedenih novosti se mreža prodajalcev Peugeot in Citroën v Sloveniji pospešeno pripravlja na prihod električnih vozil in priključnih hibridov. V teku je projekt opremljanja vseh prodajno-servisnih mest Peugeot in Citroën v Sloveniji z ustreznimi polnilnicami.

Vrednost investicije, ki je v polovici financirana s strani uvoznika vozil Peugeot in Citroën v Sloveniji, podjetja P in C Automobil Import, znaša dobrih 400.000 evrov.

Do začetka novembra 2019 bo tako končana prva faza, ki predstavlja počasne polnilnice, kasneje pa bomo preučili tudi možnosti in potrebe  vgradnje hitrih polnilnic.

V ta namen je pooblaščena prodajno mreža Peugeot in Citroën certificirana in bo tako zadostila visokim kriterijem, zahtevanih za elektrifikacijo znamk Peugeot in Citroën. Vsak mehanik in vodja servisa je bil strokovno usposobljen za rokovanje z vozili pod napetostjo, oziroma z navodili, kako vzpostaviti brez napetostno stanje vozila. To je seveda pogoj, da se lahko opravljajo posegi na vozilih. S tem je definirana tudi nivojska odgovornost zaposlenih v servisu.

V Sloveniji je bilo leta 2018 prodanih 555 vozil na električni pogon, kar prestavlja cca 0,7% tržnega deleža. Pričakovati je, da bo trg električnih vozil iz leta v leto naraščal, in kot odgovor na zahteve trga bomo v prihodnjih mesecih na slovenski trg lansirali naslednje nove modele: novi Peugeot 208 v popolnoma električni različici, 508 in 508 SW priključni hibrid, 3008 priključni hibrid, novi Peugeot 2008 z električnim motorjem ter Citroën C5 Aircross priključni hibrid.

Vozniške izkušnje bodo tako še bolj intenzivne zaradi novih načinov vožnje, ki bodo ponujali še nikoli doživete užitke in občutja po zaslugi učinka načina ZEV na 100 % električni pogon, učinkovitost načina za štirikolesni pogon (HYBRID4), zmogljivost načina za športno vožnjo in vsestransko uporabnost v načinu Hybrid. Tehnologija je preprosta in intuitivna ter usmerjena v absolutno svobodno uporabo z vozili, ki so prilagojena za vožnjo na daljših razdaljah, po mestu ali izven njega.

Koncern PSA bo tako kmalu predstavil priključna hibridna vozila (PHEV) in električna vozila z akumulatorjem (BEV) ter tako dosegel dva cilja: znatno zmanjšanje vrednosti emisij CO2 in ustrezanje standardom CAFE (Corporate Average Fuel Economy), ki so bili uveljavljeni zaradi ukrepov, ki jih je Evropska Unija sprejela zlasti med zasedanjem na konferenci o podnebnih spremembah COP 21, za občutno zmanjšanje emisij CO2. Naše blagovne znamke bodo predstavile in lansirale več električnih vozil ter tako dosegle obvezen prag 95 g CO2/km, ki stopi v veljavo od 1. januarja 2020 dalje.