Odštevanje do novembrske prenove Golfa: prvi Golf – rojstvo ikone

 

• Zgodba o Golfu se je začela leta 1974 z revolucijo
• 6,99 milijona prodanih primerkov je iz Golfa I takoj naredilo prodajno uspešnico

Volkswagen pripravlja veliko prenovo Golfa. Svetovna premiera: novembra. Gre za posodobitev stilistične ikone. Volkswagnov glavni oblikovalec Klaus Bischoff:
"Na svetu je le malo avtomobilov, pri katerih se je dizajn iz generacije
v generacijo razvijal tako kontinuirano kot pri Golfu." Bischoff pojasni: "Avtomobili, pri katerih je evolucija dizajna uspešna več desetletij, imajo potencial, da jih nekega dne slavimo kot ikone. Najbolj znan od takšnih primerov je razvoj Porscheja 911; med volumenskimi modeli pa se danes brez dvoma v to avtomobilsko 'hišo slavnih' uvršča prav Golf."

Ozrimo se nazaj: leto 1974. To je bilo leto, v katerem je ABBA s pesmijo "Waterloo" zmagala na Pesmi Evrovizije, Nemčija pa je drugič postala svetovni prvak v nogometu. To je bilo leto, ko je Muhammad Ali v bržkone najbolj legendarnem boksarskem dvoboju vseh časov premagal Georgea Foremana. To je bilo leto, ko je Volkswagen predstavil model Golf.

Prva generacija je takoj postala hit. Hroščev naslednik je bil prodan v
6,99 milijona primerkih. Klaus Bischoff: "Korak od Hrošča do Golfa je
bil revolucionaren. S prehodom z zračno hlajenega motorja zadaj na tekočinsko hlajeni motor spredaj je nastala nova zasnova vozila." Zaokrožena oblika je postala oglata – zgodil se je miselni preskok.
Volkswagnov glavni oblikovalec Bischoff: "Glavni oblikovni elementi Golfa I – silhueta s pokončnim, masivnim C-stebričkom, markantna kolesna ohišja ter vodoraven sprednji del z nizko mrežo hladilnika in navzdol segajočima žarometoma – so še danes prisotni pri vsakem Golfu." To so slogovne značilnosti najuspešnejšega kompaktnega avtomobilskega dizajna na svetu.