Novi Mercedes-Benz razred B

  • Mercedes-Benz razred B piše tretje poglavje zgodbe o uspehu. Do danes je prepričal več kot poldrugi milijon kupcev, v Sloveniji je z več kot 3.500 prodanimi vozili najbolj prodajan model. Nova generacija razreda B s svojo najnovejšo arhitekturo suvereno vstopa na trg z najnaprednejšimi varnostnimi sistemi, digitalno komunikacijo in udobjem. Po videzu bolj dinamičen in eleganten, po vsebini napreden kot razred S. Dokazuje, da bi se bilo škoda odreči kompaktnim enoprostorcem, ter nadaljuje vizijo izjemno varnega in uporabnega vozila, ki je korak pred vsemi in zna pihati na dušo voznikom in voznicam vseh starosti.

»Bolj praktičen in bolj eleganten kot kdaj koli,« je novi razred B opisala Britta Seeger, članica upravnega odbora družbe Daimler AG, ki je odgovorna za trženje in prodajo vozil Mercedes-Benz. »To vozilo iz ponudbe kompaktnega razreda je idealno za vso družino. Poleg tega novi multimedijski sistem MBUX tudi v novem razredu B zagotavlja popolnoma novo uporabniško izkušnjo s funkcijami, ki so bile prej rezervirane za luksuzni razred.«

»Zadnja izvedba nove generacije kompaktnih avtomobilov znamke Mercedes-Benz, razred B, piše novo impresivno poglavje v zgodbi uspeha dinamičnega modela Sports Tourer Mercedes-Benz,« pravi Gorden Wagener, vodja oblikovalske skupine pri družbi Daimler AG. S svojimi čutnimi in hkrati čistimi linijami se novi razred B popolnoma zliva z oblikovno sporočilnostjo filozofije čutne čistosti.«

Oblikovalci so želeli doseči, da bi novi razred B vizualno izstopal iz ponudbe enoprostorcev. Ta namera je bila udejanjena v obliki dolge medosne razdalje (2.729 mm), kratkih previsov, rahlo znižane strešne linije in večjih, od 16- do 19-palčnih koles za doseganje dinamičnih razsežnosti. Razmeroma spuščen, progresiven sprednji del z elegantnim prehodom od pokrova motorja k stebričku A in naprej k vetrobranskemu steklu v kombinaciji z močnim zgornjim delom karoserije še poudarja splošen športni videz vozila.

Enako velja za nizkoprofilne žaromete, katerih notranjost je že visokokakovostna, dodelana in oblikovana popolnoma po vzoru osnovnega modela z žarometi H7 in dnevnimi lučmi LED. Ob naročilu razreda B z žarometi LED ali novejšo izvedbo žarometov je vozilo opremljeno z značilnimi dnevnimi lučmi v obliki dvojnega plamena. Žarometi MULTIBEAM LED iz sklopa dodatne opreme imajo še posebej športen videz. Omogočajo hitro, elektronsko nadzorovano prilagajanje trenutnim prometnim razmeram. Ta funkcija, ki je bila prevzeta iz luksuznega razreda in je bila v kompaktnem segmentu prvič predstavljena v novem razredu A, zdaj skrbi za privlačen videz in dodatno varnost tudi pri novem razredu B.

Na zadku širino avtomobila poudarjajo dvodelne zadnje luči, odsevniki v odbijaču in izrazit črni spodnji del odbijača z videzom difuzorja in pokromanim okrasnim trakom. Velik strešni spojler skupaj s spojlerjema v črni barvi visokega sijaja ob straneh zadnjega stekla izboljšuje aerodinamiko in hkrati ustvarja športen videz.

Vrednost cd novega razreda B se začne pri 0,24 (predhodnik: 0,25). Nižja strešna linija še dodatno prispeva k najboljšemu zračnemu pretoku v razredu zaradi manjšega profila sprednjega dela avtomobila. Poleg tega so inženirji aerodinamike z obsežnim in podrobnim delom zmanjšali hrup, ki ga povzroča veter. Koristi: sproščena vožnja in zmožnost sproščenega pogovora.

Izboljšana geometrija sedežev in nižja linija pasu dajeta še večji občutek prostornosti kot v predhodnem modelu. Voznik sedi 90 milimetrov više kot v razredu A, zaradi česar ima še posebej dober pregled na vse strani – tudi zaradi optimiziranih prečnih prerezov strešnih stebričkov, ki v manjši meri zakrivajo okolico.

  • Dizajn

-     športni in mladostni dizajn z manj linijami in bolj izrazitim karakterjem kot kadarkoli prej

-     Tri stopnje opreme AMG Line, Progressive in Style, ter bolj bogato opremo od predhodnika

-     Več materialov v notranjosti in 64 barv ambientalne osvetlitve za prijetno počutje

  • Udobje in uporabnost

-     Visok položaj sedenja (90 mm višje od razreda A)

-     Enostaven vstop in izstop

-     Odlična preglednost na cesto

-     Za 14 cm vzdolžno pomična zadnja klop (ni na voljo ob izidu) – poveča prtljažnik iz 455 na 705 l

-     Visok nakladni rob in široka odprtina prtljažnika za enostavno natovarjanje

-     Zložljivo naslonjalo zadnjih sedežev v razmerju 40:20:40 (serija)

-     Zložljivo naslonjalo sovoznikovega sedeža (ni na voljo ob izidu)

-     Naslonjalo za roke na zadnjih sedežih (serija)

  • MBUX

-     Uporaba preko polj na dotik, glasu »Hey Mercedes« in kretnjami (PAU; od 06/2019)

-     Dvojni digitalni zaslon v velikosti 10,25 palcev (458+859)

-     Nadgrajen zvočni sistem z 10 zvočniki in 220 W (853)

-     1 leto brezplačne naročnine na TIDAL visokokvalitetno predvajanje glasbe preko z avtomobilom povezanega mobilnega telefona in dostopom do 50 milijon pesmi za vozila z MBUX od 10/2018 (preko www.mercedes.me)

-     Dokup navigacije, integracije za telefon in digitalnega radia možen preko trgovine Mercedes me

  • Varnost

-     Delno avtonomna vožnja s pomočjo paketa voznih asistentov (23P)

-     Asistent za ohranjanje vozila znotraj voznega pasu in asistent za bočni veter (serija)

-     Prvič v segmentu ponujena 360-stopinjska kamera (P47)

-     Inteligentni žarometi MULTIBEAM LED s 16 prilagodljivimi LED diodami (642)

  • Agregati

-     Motorji z zmogljivostjo od 85 kW (116 KM) do 165 kW (224 KM) s še manjšo porabo in izpusti

-     Nov 8-stopenjski samodejni dvosklopčni menjalnik 8G-DCT (B 200 d in B 220 d z motorjem OM654q)

-     V prihodnosti dodatne pogonske izvedbe:

-     06/2019 (B 160, B 160 d), 09/2019 (B 250 e Plug-in Hybrid), 12/2019 (B 200 d 4M, B 220 d 4M)