Novi Kupe Mercedes-Benz CLA

CLA še nikoli ni sledil modnim trendom. Njegov videz je že od nekdaj liga zase. Njegov najsodobnejši in najbolj intuitivni način upravljanja avtomobila MBUX pa boš vzljubil enako kot svoj pametni telefon. Novi kupe razreda CLA Mercedes-Benz ni samo najbolj emocionalno vozilo v svojem razredu, temveč je tudi izjemno inteligentno. Tako novi CLA ponuja naslednje pametne rešitve: asistent za notranjost MBUX, ki razbere ukaze za upravljanje iz gest ter notranjost obogati z dodatno mero inteligence, razširjeno resničnost za navigacijo, razumevanje posrednih glasovnih ukazov ter storitve ENERGIZING COACH, ki dajejo individualna fitnes priporočila. Izjemno domiselne podrobnosti je mogoče najti tudi na področju aerodinamike in funkcij paketa z asistentom za vožnjo Intelligent Drive. Razvlečena oblika in oblikovni elementi, kot sta pokrov motorja s poudarjeno izboklino powerdome ali nižje pomaknjena zadnja registrska tablica, poudarjajo značaj kupeja. Z vsem tem ohranja status oblikovne ikone svojega predhodnika.

»Takrat smo s prvim modelom CLA, kompaktnim kupejem s štirimi vrati, začeli proizvajati popolnoma nov segment vozil. In naša prizadevanja so bila nagrajena z uspehom: prodanih je bilo že 750.000 modelov CLA in CLA Shooting Brake,« navaja Britta Seeger, članica upravnega odbora družbe Daimler AG, ki je odgovorna za prodajo vozil Mercedes-Benz. »Nova izvedba vozila CLA je bila nadgrajena na inteligenten način ter je še bolj emocionalna in bolj športna kot njen predhodnik. Skupaj z novimi operacijskimi sistemi postavlja nove mejnike za celoten razred.«

Novi CLA kot kupe s štirimi vrati privablja poglede s čisto, privlačno obliko in preseneča s povsem novim oblikovnim DNK-jem. Njegova privlačnost temelji na popolnih dimenzijah, ki se zelo približajo prvotnim oblikovnim zasnovam: dolg, podaljšan pokrov motorja, kompaktna vrhnja silhueta, širok kolotek s poudarjenimi okrovi koles in tipični zadnji del po vzoru modela GT z izrazito zaobljenim zadnjim delom,« navaja Gorden Wagener, vodja oblikovalske skupine pri družbi Daimler AG. »Kupe razreda CLA lahko zagotovo postane sodobna oblikovna ikona.«

Nova generacija kompaktnih vozil je znatno prispevala k osvežitvi in spremembi podobe znamke Mercedes-Benz. Razred CLA je zlasti pomemben za pridobivanje in ohranjanje novih strank. Leta 2017 je vsak drug kupec v Evropi predhodno vozil vozilo druge znamke. Več kot 75 odstotkov evropskih strank, ki je predhodno vozilo kupe CLA ali CLA Shooting Brake, je znova izbralo vozilo Mercedes-Benz. Skupno je pribl. 750.000 vozil kupe CLA in CLA Shooting Brake znatno doprineslo k uspehu znamke Mercedes-Benz.

Novo vozilo CLA se bo proizvajalo v obratu Kecskemét (Madžarska).

Značilnosti opreme: široka izbira in ekskluzivni posebni model

Individualizacija kupeja razreda CLA se začne z različico Progressive. Ta vključuje 18-palčna platišča iz lahke kovine, z usnjem prevlečen večfunkcijski športni volan in komfortne sedeže s sedežnimi blazinami, ki jih je mogoče nastaviti po globini in kotu, ter naslonjalo zadnjih sedežev z razdelitvijo 40 : 20 : 40. Različico Progressive je od zunaj mogoče prepoznati tudi po vidnih izpušnih ceveh in diskretnem pokromanem okrasnem traku na sprednjem in zadnjem spodnjem ščitniku. Popoln športni videz vam zagotovi različica AMG, ki ima 18-palčna platišča iz lahke kovine AMG, sprednji in zadnji spodnji ščitnik AMG, vratne prage AMG, športne sedeže, večfunkcijski športni volan v usnju napa ter okrasne elemente iz vzdolžno brušenega aluminija ali črnih mikrovlaken DINAMICA. Poleg tega je pri različici AMG komfortno vzmetenje znižano. V prvem letu bo novi CLA na voljo tudi kot model Edition 1. Ta omejena izvedba posebnega modela bo imela tako zunaj kot znotraj številne optične dodatke, ki bodo še poudarjali njegovo ekskluzivnost. Model Edition 1 vključuje visokozmogljive žaromete LED, 19-palčna platišča iz lahke kovine AMG z oranžnimi robovi, športne sedeže in nočni paket s številnimi okrasnimi elementi v črni barvi visokega sijaja ter poudarki v oranžni barvi. V notranjosti odlikujejo model Edition 1 oranžni kontrastni okrasni šivi na armaturni plošči, športni sedeži, nasloni za roke, plošče v vratih v višini bokov in predpražniki. Serijsko bo na voljo ambientna osvetlitev s 64 barvami. Posebni okrasni elementi z napisom »Edition 1« poskrbijo za dodatno mero ekskluzivnosti. Edition 1 je na voljo v barvah polarno bela, nočno črna, kozmično črna, gorsko siva in designo magno gorsko siva.

Oblika: prvinske emocije

Podaljšane vstopne linije nad okni in vrata brez okvirja podarijo kupeju CLA nepogrešljiv športen in eleganten značaj. Sprednji del zaokrožuje osupljivo sprednje območje, ki je pomaknjeno naprej kot nos morskega psa z dolgim, podaljšanim pokrovom motorja s poudarjeno izboklino powerdome.

Ploščati žarometi z nizko spuščenim pokrovom motorja in diamantna maska hladilnika z zvezdo na sredini poudarjajo športni videz vozila. Dvodelne ozke zadnje luči in registrska tablica, ki je postavljena v odbijaču, poudarijo širok videz zadnjega dela vozila CLA.

Z nazaj zamaknjeno kabino ustvari športni zadnji del vozila popolno ravnovesje med eleganco in športnostjo. Natančno oblikovan stranski profil z usklajenimi linijami poskrbi za zanimivo prepletenost svetlobe in senc. Opustitev zgornjega oblikovanega robu stranske stene je zagotovila izklesano in športno obliko rame, ki se razteza od sprednjega kolesnega ohišja vse do oblikovanega zadnjega dela. Kolesa s poudarjenimi okrovi koles in širok kolotek, ki so usklajeni z zunanjim robom karoserije, poosebljajo dinamičnost ter poudarjajo športni značaj vozila.

Aerodinamika: inteligentno zasnovane rešitve

Na poti do serijske proizvodnje je bila aerodinamika novega vozila CLA podvržena znatno daljši fazi optimizacije na računalniku kot njegov predhodnik, preden so bile izvedene prve meritve modelov v vetrovniku. To smo omogočili z uporabo orodja za simulacijo zračnega pretoka v digitalnem razvojnem procesu.

S simulacijami zračnega pretoka je bilo mogoče izvesti preproste spremembe dimenzij vozila ter raziskati učinke sprememb oblike na pretok okrog vozila, ne da bi morali dejansko spreminjati fizični model. S končnim rezultatom so bili postavljeni tudi novi standardi: vrednost A Cd 0,23.

Oblika notranjosti: pametna namestitev inteligentne tehnologije

Enako kot v razredu A tudi tukaj predvsem avantgardna oblika armaturne plošče definira unikatno strukturo notranjosti: oblikovalci so v celoti opustili obok nad kokpitom. Na ta način se glavni del armaturne plošče v obliki krila neprekinjeno razteza od enih sprednjih vrat do drugih. Širok prikazovalnik je popolnoma prostostoječ.

Spodnji del je z optičnim kanalom ločen od glavnega dela kombiniranega inštrumenta in daje vtis, da lebdi pred kombiniranim inštrumentom. Opcijska ambientna osvetlitev dodatno poudarja ta učinek. Pri tem mu pomagajo prezračevalne šobe v videzu športne turbine.

Asistent za notranjost MBUX: za še boljše doživetje

Asistent za notranjost MBUX s prepoznavanjem gest poskrbi za dodatno mero inteligence v notranjosti. Z inovativno tehnologijo asistent MBUX zdaj potnikom pomaga, saj so različne komfortne funkcije in funkcije MBUX še enostavnejše in bolj intuitivne. Poleg tega je Mercedes-Benz izboljšal glasovno upravljanje z uporabo ključne besede »Hey Mercedes«. Zdaj namreč prepozna aktualne odgovore z vedno več področij.

Notranjost: krmiljenje udobja ENERGIZING

Večpoložajni sedeži z masažno funkcijo in klimatizacijo so prvič opcijsko na voljo v razredu CLA. Krmiljenje udobja ENERGIZING povezuje različne sisteme za udobje v vozilu. Povsem nova so inteligentna priporočila storitve ENERGIZING COACH. Ta je zasnovana na inteligentnem algoritmu in priporoči program iz paketov ENERGIZING glede na okoliščine in posameznika. Če je povezana pametna ura Mercedes-Benz vivoactive®3 ali kakšna druga združljiva naprava Garmin®, potem osebne vrednosti, kot sta raven stresa ali kakovost spanca, povečajo natančnost priporočila.

Pogonski sklop: čisti, učinkoviti in zmogljivi 4-valjni motorji

Novo vozilo CLA poganjajo 4-valjni bencinski in dizelski motorji, ki so bili v celoti posodobljeni ob lansiranju kompaktne modelne serije. V primerjavi s prejšnjo generacijo jih odlikujejo znatno višja moč, izboljšana učinkovitost in nižje emisije. Kot že v razredu A in B izpolnjuje dvolitrski dizelski motor (OM 654q) v modelu CLA 200 d/CLA 220 d z menjalnikom z dvojno sklopko 8G DCT (kombinirana poraba goriva 4,4–4,1 l/100 km, kombinirane emisije CO2 117–109 g/km) standard Euro 6d[1], ki je obvezen samo za nove modele od 1. januarja 2020. V skladu s športnim značajem je kupe lansiran kot CLA 180 (100 kW/136 KM, 200 Nm) s 6-stopenjskim menjalnikom (kombinirana poraba goriva 5,7–5,5 l/100 km, kombinirane emisije CO2 130–125 g/km)[2] in CLA 180 d (85 kW/116 KM, 260 Nm) z menjalnikom z dvojno sklopko 7G DCT (kombinirana poraba goriva 4,0–3,8 l/100 km, kombinirane emisije CO2 105–100 g/km)3.