Novi Kangu Express

 

  • Z začetkom leta Renault, tradicionalno vodilna znamka lahkih gospodarskih vozil v Evropi, prenavlja ponudbo svojega malega dostavnika, ki je bil v letu 2012 najbolje prodajan model s 17,4-odstotnim tržnim deležem v segmentu. Kangoo Express je z novim odbijačem in masko povzel novo oblikovno istovetnost znamke. V notranjosti osvežena armaturna plošča še poveča občutek kakovosti.
  • Kangoo Z.E. je še bolj prepoznaven kot električno vozilo. Vodilni dostavnik v tem segmentu evropskega trga ima poseben prednji odbijač, pod večjim in bolj pokončno postavljenim modrikastim rombom pa je loputa, ki pokriva vtičnico za polnjenje.
  • Vodilni mali dostavnik na trgu je odslej na voljo tudi s tremi sedeži spredaj ne glede na izbrano dolžino[1] (Kangoo Express, Compact ali Maxi). S to novostjo je ponudba različic še pestrejša in je s tem kar najbolj prilagojena vsem potrebam poklicnih uporabnikov.
  • Novi Kangoo Express je na voljo s paleto dizelskih in bencinskih motorjev, med katerimi so tudi Energy dCi 75 in dCi 90 ter TCe 115 KM[2], ki se po porabi goriva uvrščajo na vrh svojih razredov zahvaljujoč vgradnji sistemov Stop&Start in zajema energije med zaviranjem in upočasnjevanjem.
  • Nova oprema, ki je na voljo, vključuje sisteme za elektronski nadzor stabilnosti ESC, pomoč pri speljevanju navkreber (Hill Start Assist) in izboljšanje oprijema (Extended Grip) in povezljivo multimedijsko napravo Renault R-Link.
  • Renaultove male dostavnike izdelujejo izključno v tovarni MCA Maubeuge na severu Francije.

Kangoo Express drugega rodu je od predstavitve leta 2008 do danes pritegnil že več kot 400.000 kupcev iz vrst poklicnih uporabnikov. Renaultov mali dostavnik, ki je NOVI KANGOO EXPRESSuvrščen na vrh svojega segmenta v Evropi, z novim letom pridobiva sveže moči s prenovo, ki obsega vse različice: od Kangooja Express, Compact in Maxi do električnih izvedenk Kangoo Z.E. in Kangoo Maxi Z.E.

Spremembe so opazne že na prvi pogled, saj prednji del povzema novo oblikovno istovetnost znamke Renault vključno z večjim in bolj pokončno nameščenim rombom. Nov zunanji videz jasno odseva čvrstost in sodobnost tega dostavnika. Zunanji ogledali sta bolj skladni, spremenjene pa so tudi zadnje luči. Prenove je bila deležna tudi notranjost z drugačnim volanom in prenovljeno armaturno ploščo, ki pa je ohranila med uporabniki nadvse priljubljeno polico nad osrednjo konzolo.

Trije sedeži spredaj za popolno ponudbo različic Novega Kangooja Express[3]

Doslej je bil Kangoo Express na voljo v sedmih izvedenkah treh različnih dolžin (Kangoo Express, Compact ali Maxi), z dvema vrstama pogona (motor z notranjim zgorevanjem ali elektromotor), ter z možnostjo izbire dveh ali petih sedežev za Kangoo Maxi.

S prenovo je danes Kangoo Express dobil še eno novo možnost – tri sedeže spredaj3 –, ki bo na voljo ne glede na izbrano dolžino (razen Kangoo Z.E., Maxi Z.E. in Kangoo Maxi s 5 sedeži). Za večje udobje potnikov so zaslužne številne izboljšave, med katerimi so tudi spremenjene obloge vrat. Kljub temu je še vedno možno preklopiti naslon sovoznikovega sedeža in s tem pridobiti prostor za prevoz posebno dolgih predmetov.

Najnižja poraba goriva v segmentu – bencinske in dizelske različice

Nova družina različic Kangooja nadaljuje izročilo faze 1 in se posebej odlikuje s skromno porabo goriva. Novi Kangoo Express poganjajo motorji, ki so po porabi varčni, sicer pa zmogljivi. Med njimi so tudi trije najbolj varčni motorji v svojih segmentih; dizelska motorja Energy dCi 75 in Energy dCi 90 v kombiniranem ciklu NEDC porabita le 4,3 litra goriva na 100 km in imata izpust 112 g CO2 na km, bencinski motor Energy TCe 115 pa ima izpust skromnih 140 g CO2 na km[4]. Tudi motor Energy dCi 110 je zelo učinkovit, saj njegov izpust znaša 115 g CO2 na km.

Za še boljši izkoristek in manjšo porabo goriva ima Novi Kangoo z motorji najnovejšega rodu že serijsko vgrajena opozorilnik za prestavljanje in možnost izbire eko načina vožnje, s katerim je možno prihraniti za do 10 odstotkov goriva. Ta sistem prilagaja navor motorja in delovanje stopalke za plin ter opozarja na optimalen trenutek za prestavljanje.

Končni rezultat so nižji stroški uporabe in prihranki pri skupnih stroških lastništva (TCO), kar sta za velike kupce ključna elementa pri odločanju za nakup. Stroške dodatno znižajo tudi daljši intervali servisnega vzdrževanja za jedrni del ponudbe motorjev, ki zdaj znašajo dve leti oziroma 40.000 kilometrov (prej 2 leti oz. 30.000 km).

Zaznavna kakovost, ki odraža čvrstost Novega Kangooja

Renault_43516_global_enMed razvojem Novega Kangooja Express je bila poudarjena skrb posvečena izboljšanju zaznavne kakovosti. Večmesečno temeljito preučevanje je imelo za cilj opredelitev tistih elementov in vsebin, ki omogočajo takojšnjo zaznavo čvrstosti vozila. Med temi so tudi:

- izvedba točkovnih zvarov,

- kakovost pregibov na vratih (čistost in enakomernost obdelave in polmerov),

- natančen nanos tesnilnih mas,

- izboljšane zvočne lastnosti (izolacija, aerodinamičnost, motorji).

Inovativna oprema: Renault R-Link, ESC, Extended Grip in Hill Start Assist

Novi Kangoo Express je postal multimedijsko opremljen in povezljiv z možnostjo vgradnje naprave R-Link (za doplačilo oziroma serijsko s paketom opreme Extra). Ta ima na nekaterih trgih  vključeno tudi navigacijsko napravo TomTom® LIVE, ki je bila na nekaterih trgih na voljo že v Kangooju faza 1, zdaj pa ima številne nove funkcije, kot je vnaprejšnje opozarjanje na območja tveganja in možnost nalaganja aplikacij, na primer za sprejem elektronske pošte. Izboljšana je tudi ponudba radijskih sprejemnikov, ki obsega tri možnosti. Vsi so opremljeni z vtičnico USB in brezžično povezljivostjo Bluetooth, srednja naprava ima vgrajen CD predvajalnik, najboljša pa ima tudi napravo Renault R-Link.

Na voljo je tudi novi rod sistema za elektronski nadzor stabilnosti ESC s funkcijo pomoči pri speljevanju navkreber (Hill Start Assist) in izboljšanega oprijema koles v posebno zahtevnih razmerah (Extended Grip). Seveda je tudi Novi Kangoo Express na voljo s številnimi domiselnimi dodatki, ki so utrdili njegov sloves, vključno z loputo nad prtljažnimi vrati.

Maubeuge, za izdelavo Novega Kangooja specializirana Renaultova tovarna

Vse Nove Kangooje bodo izdelovali izključno v Renaultovi tovarni MCA v severno-francoskem mestu Maubeuge. Ta tovarna je poznana po zmožnosti izdelave zelo pestre Renault_43463_global_enpalete različic z nadvse raznoliko opremo (63 različic Kangooja[5], 21 vrst motorjev vključno z elektromotorji, model Mercedes Citan, 200 karoserijskih barv), prav tako pa tudi po brezkompromisnem nadzoru kakovosti. V tovarni MCA so od leta 1971 izdelali že več kot 4,9 milijona vozil, od tega je bilo skoraj 3 milijone malih dostavnikov in njihovih potniških različic.

V tovarni Maubeuge je tudi oddelek Renault Tech. Tako lahko že takoj po prihodu z montažnega traku za Kangoo Express opravijo razne predelave in nadgradnje, s katerimi poslovnim kupcem zagotovijo kakovostna in po njihovih željah izdelana vozila.

Odločnejši "električen" videz za Kangoo Z.E., vodilni električen dostavnik v Evropi

Enako kot vse različice Kangooja Express ima tudi Novi Kangoo Z.E. spremenjen prednji del z novimi oblikovnimi elementi znamke. Električno gnane izvedenke se zdaj še bolj razlikujejo od tistih z motorji z notranjim zgorevanjem. Novi Kangoo Z.E. ima modrikast romb, modro obrobljene zadnje luči in novo črno obrobo žarometov.

Novi Kangoo Z.E. ima zdaj vtičnico za polnjenje skrito pod rombom na maski. Voznik lahko s priloženim kablom akumulator priključi na domač ali javni Wall Box ter ga napolni v šestih do devetih urah.

Druga posebnost Novega Kangooja Z.E. je vgradnja naprave Z.E. Voice, ki oddaja zvok za opozarjanje pešcev na bližanje električnega vozila. Ta naprava se vključi pri hitrostih od 1 do 30 km/h, med mirovanjem pa ne oddaja zvoka. Voznik lahko s pomočjo paketa "My Z.E. inter@ctive" preko računalnika ali pametnega telefona polnjenje akumulatorja v Novem Kangooju Z.E. programira tako, da izrabi nižje tarife za električno energijo.

Ob soglasni pohvali s strani novinarjev je Kangoo Z.E. že osvojil številne nagrade, med katerimi je tudi priznanje "International Van of the Year 2011". Prav tako je bil odlično sprejet pri prvih uporabnikih, ki so naglo pohvalili njegove vozne lastnosti in prostornost. Kangoo Z.E. je najbolje prodajan električni dostavnik v Evropi s skupno že skoraj 7.000 registriranimi primerki, od tega 4.000 v Franciji.

 

1 Ne bo na voljo v električnih in v različici Kangoo Maxi s 5 sedeži. Pričetek prodaje aprila 2013.

2 Ciljne vrednosti, ki so še v postopku homologizacije. Pričetek prodaje septembra 2013.

3 Ne bo na voljo v električnih in v različici Kangoo Maxi s 5 sedeži. Pričetek prodaje aprila 2013.

4 Ciljne vrednosti, ki so še v postopku homologizacije. Pričetek prodaje septembra 2013.

5 Vključuje osebne in dostavne izvedenke različnih dolžin, motorjev in paketov opreme.