Novi Citroen C4 Picasso: Technospace

Danes CITROËN prehaja v novo etapo predstavitve novih izdelkov in objavlja uradne fotografije novega C4 Picasso, ki bo v Franciji naprodaj od junija 2013. Technospace je dokaz kreativne tehnologije CITROËNA in zaznamuje prihod novega obdobja, saj prinaša:

-          Močan in izrazit dizajn z dinamičnimi linijami in tehnološko naprednimi žarometi, ki jih dopolnjujejo zadnje luči s svetlečimi diodami s 3D učinkom po navdihu konceptnih avtomobilov znamke.

-          Notranjost, obdelano v duhu opreme lofta z izčiščenim in svetlim ambientom ter materiali, ki poudarjajo njegovo na pogled vidno kakovost. V novem CITROËNU C4 Picasso se potuje v prvem razredu. Ponuja med drugim sedež Relax z dodatno oporo za udobje nog.

-          Tehnologije za dobro počutje, med drugim vmesnik za vožnjo na dotik v kombinaciji z 12-palčnim panoramskim zaslonom visoke ločljivosti. Na voljo so še druge inovacije za sproščeno in enostavno vožnjo, med drugim funkciji Vision 360* in Park Assist ter aktivni tempomat in aktivni varnostni pasovi.

Novi CITROËN C4 Picasso, ki je izdelan na novi modularni platformi skupine PSA Peugeot Citroën EMP2 (Efficient Modular Platform 2), je znanilec povsem nove generacije in prinaša:

-          Povsem nove proporce, ki združujejo kompaktnost (D: 4,43 m / Š: 1,83 m / V: 1,61 m), zgledno kakovost bivanja in rekordno prostornino prtljažnika (537 litrov VDA).

-          Za 140 kg manjšo maso v primerjavi s prehodno generacijo v kombinaciji z izpopolnjeno aerodinamiko (SCx 0,71) in z izborom motorjev, dodelanih za izboljšano učinkovitost, med drugim izvedenko z 98 g/km CO2, kar je rekorden dosežek v tej kategoriji. Novi CITROËN C4 Picasso bo tudi prvi model znamke, v katerem bo vgrajen motor BlueHDi*, ki izpolnjuje zahteve standarda Euro 6 in je opremljen z modulom za selektivno katalitično redukcijo, SCR (selective catalytic reduction).

-          Novo ravnovesje med udobjem in lego na cesti z električnim servovolanom in podvozjem, ki je prilagojeno za agilnost in lagodnost v vseh situacijah.

Dizajn, ki zaznamuje prehod v novo obdobje

CITROËN TECHNOSPACEPri novem CITROËNU C4 PICASSO najbolj izstopa presenetljiv dizajn. Novi C4 Picasso namreč raziskuje nove pristope k stilskemu izrazu po zaslugi novih možnosti, ki jih odpira nova platforma EMP2. Previsa sta skrajšana (spredaj - 70 mm), blok motorja in pod umeščena nižje (motor od - 40 mm do - 50 mm; pod pa - 20 mm) in koloteka razširjena (spredaj + 82 mm, zadaj + 31 mm). Vse to vozilu daje dinamičen, energičen in kompakten stil.

Oblikovalec Fréderic Soubirou je ustvaril prepoznavne dekorativne dodatke v obliki črke C, ki stranicam novega CITROËNA C4 Picasso dajejo svojstven značaj in poudarjajo prostor za potnike na sprednjih in zadnjih sedežih. Ob pogledu s strani na izklesane boke avtomobil izžareva energijo in tekočnost linij.

Prednji del vozila zaznamuje prenovljen CITROËNOV stil s poudarjenim blokom motorja in izpostavljenim simbolom dvojne puščice, ki se nadaljuje v spektakularne tehnološko dovršene luči. Ozke dnevne luči s svetlečimi diodami spretno podaljšujejo prednjo okrasno masko, tik pod njimi pa so nameščeni prefinjeni žarometi. To izvirno obliko luči dopolnjujejo prednje meglenke.

Zadnje luči s svetlečimi diodami, oblikovane po navdihu konceptnih vozil Tubik, Survolt in Revolte, imajo globok in futurističen 3D učinek. Dinamični učinek zadnjega dela vozila zaokrožajo izbočena prtljažna vrata, ki izražajo obilnost in robustnost. Ko so ta prtljažna vrata odprta, ponujajo široko odprtino za enostaven dostop do prtljažnika.

Svoje stilske adute lahko CITROËN C4 Picasso poudari s paleto osmih barvnih odtenkov: od prefinjenih sivih Shark in Aluminium, rjave Hickory ter črne Obsidien do sijočih modrih Teles in Kyanos ter rdeče Rubi. Barve spremljajo še tri čisto nova 16-, 17- in 18-palčna lita platišča.

Notranjost, obdelana v duhu opreme lofta

Notranjost novega vozila C4 Picasso je prečiščena in obdelana v duhu opreme lofta. Vtis še okrepita serijsko panoramsko vetrobransko steklo in velika zastekljena streha, zaradi katerih se po novem C4 Picasso razliva naravna svetloba. Ravno tako kot njegov predhodnik ima tudi novi model največjo stekleno površino v svojem razredu (5,30 m2).

CITROËN TECHNOSPACE2Vožnja z njim postane sprostitev po zaslugi ekskluzivnega paketa opreme Lounge, ki vsebuje masažne prednje sedeže, sovoznikov sedež Relax, na katerem sovoznik lahko iztegne noge, in vzglavnike Relax z oporo tilnika za vse potnike. V avtomobilu CITROËN C4 Picasso vsi potniki potujejo v prvem razredu!

Duh lofta v novem CITROËNU C4 Picasso domuje v kakovostnih materialih in v pozornosti, ki je bila posvečena vsaki podrobnosti: po zaznavni kakovosti se novi C4 Picasso umešča med najboljše. Za to so bile pri izdelavi uporabljene nove tehnologije za izboljšanje trajnosti materialov (nov lak za karoserijo, nova tehnologija nanosa nesvetleče barve, nova tehnologija kromanih delov za odpornost na kalcijeve soli, trpežnejše polno zrnasto usnje …).

Na armaturni plošči asimetrične oblike so združeni različni barvni odtenki in materiali. Na voznikovi strani prevladuje črna barva, ki ima tehnološko konotacijo, na sovoznikovi strani pa je uporabljen svetlejši barvni odtenek (Ardoise ali Champagne, odvisno od izbrane barvne kombinacije) z lesketajočim učinkom. Celoto dopolnjujejo satinirani kromani deli in dodatki v črni barvi s sijajem. Stene vrat so ravno tako zelo skrbno dodelane: vstavki na kljukah nosijo povsem nov lasersko graviran motiv. Vsaka najmanjša podrobnost je skrbno dodelana.

Pri izdelavi sedežev je bil uporabljen grafični učinek, zaradi katerega sta prednja sedeža na pogled kot sedežna klop. Novi CITROEN C4 Picasso je na voljo z usnjenim oblazinjenjem Nappa v svetlih barvnih odtenkih, ki črpa iz univerzuma notranje arhitekture: prevladujeta uglajenost in udobje.

Vmesnik za vožnjo: 100 % digitalen, 100 % na dotik

Novi CITROËN C4 PICASSO ponuja stoodstotno digitalen vmesnik za vožnjo, ki je intuitiven in hkrati estetski. Izčiščena armaturna plošča je zgrajena okrog dveh zaslonov, ki sta umeščena v osrednjem delu: 7-palčna tablica z zaslonom na dotik in 12-palčni panoramski zaslon visoke ločljivosti.

Serijska 7-palčna tablica z zaslonom na dotik v kombinaciji s 7 gumbi omogoča upravljanje vseh funkcij vozila: klimatske naprave z dvopodročno nastavitvijo, navigacijskega in avdio sistema, telefona, sistemov za pomoč pri vožnji, storitev s povezavo … Vsa stikala so na dosegu prstov!

Spektakularen 12-palčni panoramski zaslon visoke ločljivosti prikazuje najpomembnejše informacije za vožnjo in si ga voznik lahko vedno nastavi po svojih željah. Po želji si lahko nastavi prikaz informacij navigacijskega sistema ali sistemov za pomoč pri vožnji. Za ozadje si lahko nastavi tudi svojo fotografijo, ki jo naloži s ključa USB. Avtomobil na ta način postane pravi življenjski prostor.

Da bi bil vedno v stiku s svetom, ima novi CITROËN C4 Picasso na voljo tudi portal z aplikacijami s povezavo, imenovan CITROËN Multicity Connect, s katerim je mogoče upravljati prek 7-palčne tablice z zaslonom na dotik. Številne aplikacije, ki so bile prilagojene za uporabo v avtomobilu, olajšajo življenje vozniku in njegovim sopotnikom, saj z njimi lahko poiščejo najbližjo bencinsko postajo, najdejo hotel ali restavracijo ali preverijo vremensko napoved ali prometna obvestila.

Sproščena in enostavna vožnja

CITROËN TECHNOSPACEPoleg funkcij, ki uporabnikom olajšajo vsakdan, na primer vstop in zagon brez ključa (ADML), motorizirana prtljažna vrata ali kamera za vzvratno vožnjo, novi CITROËN C4 Picasso ponuja tudi inovacije za lažjo in bolj sproščeno vožnjo, med drugim:

-          Sistem VISION 360*, ekskluziven v tem avtomobilskem razredu: po zaslugi štirih kamer, razporejenih okrog avtomobila, lahko voznik uporabi pogled na avtomobil s ptičje perspektive, pogled nazaj ali panoramski pogled naprej, ki je še posebej priročen za vožnjo iz garaže. Tako ima celovit razgled nad bližnjo okolico avtomobila. Vidno polje je razširjeno in vozni manevri lažji.

-          Sistem PARK ASSIST: ta sistem za pomoč pri parkiranju vozniku pomaga pri iskanju parkirnega mesta in samodejno parkira, ko najde dovolj velik prostor za vzdolžno ali pravokotno parkiranje. Voznik upravlja le pospeševanje in zaviranje. Ta sistem je voznikov odličen zaveznik v urbani džungli!

Tehnologije v službi varnosti

V novem C4 Picasso so zbrane številne tehnologije za predvidevanje dogajanja in pomoč pri vožnji, ki vozniku pomagajo voziti varneje in bolj umirjeno:

-          Tempomat z aktivnim uravnavanjem hitrosti, ki se poslužuje radarja v prednjem odbijaču, zazna upočasnitev vozila pred seboj in o tem opozori voznika, obenem pa s poseganjem v pedal plina in motorno zavoro ohranja stalno varnostno razdaljo v razponu plus ali minus 25 km/h. Ko ovire na cesti ni več, se avtomobil samodejno vrne na nastavljeno hitrost tempomata.

-          Aktivna varnostna pasova voznika in sovoznika sta opremljena z motorčkom, ki ob nevarnosti samodejno napne varnostni pas in tako doseže največjo možno zaščito. Še več, varnostni pas v kombinaciji z video opozorilnikom nenamerne spremembe voznega pasu (AFIL vidéo) voznika s tresljaji opozori na vožnjo čez talno označbo.

-          Sistem za obdelavo slike iz miniaturne kamere v notranjem vzvratnem ogledalu upravlja samodejne dolge luči, kar pomeni, da samodejno vklopi in izklopi dolge luči glede na svetlobo in promet v okolici. To omogoča tudi uvedbo nove, napredne generacije video opozorilnika nenamerne spremembe voznega pasu (AFIL vidéo).

-          Sistem za nadzor mrtvega kota z ultrazvočno tehnologijo voznika opozarja na prisotnost vozila v mrtvem kotu z oranžno svetlečo diodo v kotu vzvratnega ogledala. Sistem, ki ga sestavljajo 4 zaznavala v prednjem in zadnjem odbijaču, deluje pri hitrostih od 12 do 140 km/h in nadzoruje območje, ki se razteza od zunanjih vzvratnih ogledal do približno 5 m za zadnjim odbijačem ter 3,5 m od boka vozila.

-          Nenazadnje še storitev CITROËN eTouch, ki med drugim zajema sistem za klic v sili in sistem za klic asistence z lokalizacijo (odvisno od države). Ti brezplačni storitvi sta na razpolago 24 ur na dan, vse dni v tednu po zaslugi vgrajene kartice SIM in zagotavljata natančno določitev položaja vozila in hitro intervencijo ob pojavu okvare ali ob prometni nesreči.

Zaradi teh pametnih tehnologij je vožnja za voznika, potnike in ostale udeležence v prometu varnejša in brezskrbnejša. Da bi bila brezskrbnost na poti resnično preverjena, bo s ciljem izpopolnitve vseh uporabljenih rešitev novi C4 Picasso od tega trenutka do začetka prodaje prevozil 2,5 milijonov kilometrov po več državah in v vseh možnih situacijah, tudi najbolj ekstremnih.

Optimalna zgradba, ki združuje majhne mere in kakovost bivanja

Citroen C3Novi CITROËN C4 Picasso postavlja nove zglede z vidika zgradbe. Ker je platforma EMP2 modularna, dovoljuje daljšo medosno razdaljo, ki neposredno vpliva na boljše počutje v potniškem prostoru in njegovo večjo prostornost. V primerjavi s svojim predhodnikom je tako novi C4 Picasso navzven manjši, hkrati pa ponuja več prostora:

-          40 mm manj v dolžino za večjo kompaktnost

-          55 mm večja medosna razdalja (2785 mm pri novem C4 Picasso) za zgledno kakovost bivanja

-          40 dodatnih litrov v prtljažniku, ki je tako postal največji prtljažnik v tem razredu s 537 litri VDA (do 630 litrov, ko so sedeži v drugi vrsti pomaknjeni do konca naprej)

Po zaslugi svojih izboljšanih mer (D: 4,43 m / Š: 1,83 m / V: 1,61 m) v kombinaciji z električnim servovolanom in obračalnim krogom 10,8 m je novi C4 Picasso gibčen avtomobil, ki se prilagaja vsem prometnim situacijam.

Poleg tega je novi C4 Picasso še naprej zgled z vidika modularnosti:

-          V sprednji vrsti je sovoznikov sedež mogoče zložiti v mizico in tako povečati prostor za prevoz predmetov (več kot 2,5 m) ali izboljšati razgled potnikom na zadnjih sedežih.

-          Vsi trije posamični sedeži v drugi vrsti so enako široki, zložljivi do ravni poda avtomobila in imajo možnost uravnavanja naklona, kar prinaša več udobja, ter vzdolžni pomik za večjo prilagodljivost. Prostor v predelu kolen (159 mm) je eden najboljših v tem razredu vozil.

Po potniškem prostoru CITROËNA C4 Picasso so razporejeni številni domiselni in praktični odlagalni prostori. V njem na primer najdemo osvetljen odlagalni prostor v sredinskem delu armaturne plošče, v katerem so tudi priključki Jack, USB in 220 V, idealni za priklop pametnega telefona ali tabličnega računalnika, ki bo ostal skrit pred radovednimi pogledi mimoidočih. Ali na primer konzola med voznikovim in sovoznikovim sedežem, v kateri bodo vsi osebni predmeti na dosegu roke in ki je pri izvedenkah z robotiziranim menjalnikom snemljiva. Nenazadnje so tu še predali pod prednjimi sedeži in v vratih, mrežasti žepi in mizice na hrbtiščih prednjih sedežev, opremljene z lučkami s svetlečimi diodami, ter praktični pokriti predali v podu pri zadnjih sedežih.

Vodilni avtomobil v svojem razredu z vidika emisij CO2 in porabe goriva

Z izzivom CO2 se je novi CITROËN C4 PICASSO soočil tako, da je 140 kg lažji od svojega predhodnika, kar mu omogočajo:

-          Nova platforma EMP2, ki omogoča 70 kg prihranka, saj sta za nekatere sestavne dele uporabljena aluminij in jeklo z zelo visoko mejo elastičnosti (s kratico THLE), zadnji pod pa je iz kompozitnega materiala.

-          Oblika karoserije, ki ravno tako omogoča 70 kg prihranka po zaslugi optimalnih zunanjih mer in novih materialov, kot so aluminijast pokrov motornega prostora in prtljažna vrata iz kompozitnega materiala.

Rezultat: prava shujševalna kura za novega CITROËNA C4 Picasso, ki tehta enako kot C3 Picasso!

Zmanjšana masa skupaj z izpopolnjeno aerodinamiko (SCx 0,71) in izborom motorjev zagotavlja opazno zmanjšanje emisij in porabe: v povprečju so emisije zmanjšane za 30 gramov in poraba za več kot 1 liter na 100 km v primerjavi s predhodno generacijo.

Novi CITROËN C4 Picasso je sicer tudi prvi kompaktni enoprostorec z motorjem z notranjim zgorevanjem, katerega emisije CO2 so nižje od 100 g/km. Z motorjem e-HDi 90 Airdream, ki ga opremlja novi šeststopenjski robotizirani menjalnik ETG6, znašajo emisije CO2 zgolj 98 g/km, poraba pri kombinirani vožnji pa 3,8 l/100 km, kar je rekordni dosežek v tej kategoriji!

Poleg že naštetega se izbor motorjev za novi C4 Picasso odlikuje po močnih adutih:

-           Vse izvedenke z dizelskim motorjem imajo tehnologijo Stop&Start (razen HDi 90 z ročnim menjalnikom).

-          Osrednji motor izbora e-HDi 115 ima emisije 104 gramov CO2 v kombinaciji z menjalnikom ETG6 (105 gramov CO2 z ročnim menjalnikom) in porabo v kombinirani vožnji 4 l/100 km.

-          Novi C4 Picasso bo prvi CITROËNOV model z motorjem BlueHDi*, ki izpolnjuje zahteve standarda Euro 6: BlueHDi 150 s 110 g/km CO2 in z modulom SCR (selektivna katalitična redukcija), najučinkovitejšo tehnologijo obdelave dušikovih oksidov (- 90 %) in zmanjšanja emisij CO2 v vseh razmerah.

CITROËN TECHNOSPACEŠeststopenjskemu ročnemu menjalniku, ki je na razpolago pri vseh dizelskih motorjih (razen HDi 90), se je pridružil nov šeststopenjski robotiziran menjalnik z izboljšanimi zmogljivostmi: ETG6 (Efficient Tronic Gearbox 6 speeds), ki je na razpolago na motorjih e-HDi 90 in e-HDi 115. Vozniku nudi možnost preklopa iz enega načina (ročnega ali samodejnega) v drugega po želji in glede na okolje. Ta menjalnik ima tudi funkcijo lezenja in optimalno karakteristično polje delovanja pedala, ki omogoča boljše odmerjanje plina za umirjeno speljevanje in boljše vozno udobje. Poleg tega ima bolj gladko uravnavanje režimov prestavljanja glede na voznikove ukaze, kar prinaša več dinamike in udobja. Nenazadnje je po zaslugi optimalnih pravil prestavljanja tudi učinkovitejši.

To ponudbo menjalnikov bo zaokrožil šeststopenjski samodejni menjalnik, ki bo na voljo od prvega polletja 2014.

Kombinacija udobja in lege na cesti

Močan adut novega CITROËNA C4 Picasso: vožnja. Priznanemu udobju avtomobila C4 Picasso nova generacija prinaša večjo agilnost, boljšo obvladljivost in okretnost za lažjo in bolj umirjeno vožnjo.

Manjša masa in znižano težišče torej prinašata novo ravnovesje med udobjem in lego na cesti ter hkrati večje vozno udobje, več varnosti in neprimerljivo udobno vzmetenje, ki ga omogočajo:

-          Navpično nameščeni amortizerji,

-          Pritrdišče preme, umeščeno nad središčnico kolesa.

Tudi zvočno udobje in blaženje tresljajev sta izjemna po zaslugi:

-          Električnega servovolana za boljše blaženje prenosa neravnin s cestišča po volanskem drogu.

-          Ublažitve kotalnega hrupa z blaženjem prednjega mostu.

-           Novega akustičnega nastavka iz dveh materialov na zadnji premi.

Večino teh izboljšav prinaša nova platforma EMP2.

In končno, novi C4 Picasso ima pametni sistem nadzora pogonskih koles; to je elektronski sistem za izboljšanje vlečne moči na vozni površini s slabim oprijemom. Zagotavlja udobje in oprijem s cestiščem v vseh, tudi najbolj ekstremnih situacijah!

*Na voljo od druge polovice leta 2013