Novi Citroen C Elysee

 

Citroën danes predstavlja novi C-Elysée. Triprostorska limuzina za mednarodno tržče zaznamuje dvojni uspeh tržne znamke: prodajni uspeh z več kot 400 tisoč prodanimi primerki od vstopa na tržišče konec leta 2012 na velikih trgih, kot so Kitajska, Turčija in Alžirija, ter športni uspeh s tremi naslovi svetovnega prvaka med konstruktorji na prvenstvu FIA WTCC. Oblikovanje novega modela se je spremenilo, odslej ima izrazitejši sprednji del, zadnje luči 3D, nov okrasni profil, nova 16-palčna lita platišča in dve novi barvi karoserije. Vozilo, ki je priljubljeno zaradi udobja in kakovosti bivanja, ki ju nudi, so obogatili s tehnologijami za lažjo vožnjo, med drugim s sistemoma Citroën Connect Radio in Citroën Connect Nav s 7-palčnim zaslonom na dotik. Model bo naprodaj od prvega četrtletja leta 2017.

PRENOVA PRODAJNE IN ŠPORTNE USPEŠNICE

Citroën C-Elysée je bil zasnovan predvsem za izpolnitev pričakovanj mednarodnih trgov in izdelan z uporabo vsega znanja znamke Citroën. S svojim stilom, lastnostmi in funkcijami nagovarja kupce, ki iščejo kakovostno in dostopno triprostorsko limuzino. Vozilo, ki je bilo konec leta 2012 prvič naprodaj v sredozemski regiji in konec leta 2013 še na Kitajskem, se je uveljavilo kot prodajna uspešnica znamke na pomembnih trgih, kot so Kitajska, Turčija in Alžirija. Od začetka prodaje do danes je bilo po vsem svetu prodanih več kot 400 tisoč vozil C-Elysée. V letu 2015 je bilo registriranih 117 tisoč vozil C-Elysée, od tega skoraj 90 tisoč na Kitajskem. V istem letu je postal C-Elysée na voljo tudi v nekaterih evropskih državah, da bi člani Citroënove mreže lahko prodajali tiste primerke, ki so jih dotlej prodajali zunanji zastopniki.

Tržni uspeh modela na glavnih trgih je spremljal še uspeh vozila C-Elysée na svetovnem prvenstvu FIA WTCC. Citroën je v treh letih sodelovanja osvojil tri naslove svetovnega prvaka med konstruktorji in tri naslove svetovnega prvaka med vozniki. Vozilo C-Elysée WTCC, ki je omogočilo še večjo prepoznavnost tega modela in tržne znamke Citroën, danes prepušča svoje mesto novi športni pustolovščini z novim modelom Citroën C3, ki bo tekmoval na prvenstvu FIA WRC.

LIMUZINA S PRIVLAČNIM IN IZSTOPAJOČIM STILOM

Zapeljiva in uravnotežena limuzina C-Elysée je bila oblikovana s poudarkom na triprostorski karoseriji. Ima povsem prenovljen prednji del. Njen prenovljen odbijač se sklada z oblikovalskimi smernicami znamke za mednarodne limuzine in izraža status, robustnost in širino.

Nova prednja okrasna maska in kroman simbol znamke sta podaljšana in se zlijeta z žarometi. Žarometi so oblikovno povsem prenovljeni. So večji in imajo vgrajena dva kromana stožca, ki poskrbita za sodoben videz. Zaradi neprekinjene povezave med prednjo okrasno masko in žarometi je vozilo videti širše. Vtis še okrepi vodoravno oblikovana vstopna odprtina za zrak v spodnjem delu odbijača, ki se povezuje z novo dekoracijo meglenk. Zaradi vseh teh delov ima vozilo na pogled boljšo lego na cesti in obenem boljšo zaščito. Seveda so nad meglenkami nameščene tudi signaturne luči z diodami LED, ki poudarjajo izstopajoč nov prednji del.

Na zadnjem delu ima novi C-Elysée vgrajene luči s trirazsežnim učinkom, ki so postale podpis znamke Citroën. Tudi te luči krepijo občutek širine vozila in njegove elegance. Za pogled od strani sta s 16-palčnimi kolesi na voljo dve novosti: dvobarvni okrasni pokrovi "3D" in lita platišča z diamantno dodelavo "San Diego". Obe novosti sta bili zasnovani s ciljem poudariti dinamičnost in kontrast silhuete in se skladata z novim sprednjim delom. Karoserija bo na voljo še v dveh novih, sodobnejših barvnih odtenkih: v modri Lazuli Blue, ki nadomešča modro Teles, in sivi Acier, ki nadomešča sivo Aluminium.

V notranjosti srečamo sešito armaturno ploščo z okrasno letvijo pred sovoznikom, ki se razlikuje glede na stopnjo opreme. Vsi materiali so bili premišljeno izbrani za eleganco, robustnost in enostavno vzdrževanje. Armaturna plošča je bila prenovljena, da na njej odslej izstopa nov 7-palčni zaslon na dotik. Tablica dodatno prispeva k sodobnosti novega modela C-Elysée, ki se odlično ujema s sodobnim časom. Tudi instrumentna plošča je prenovljena, odslej ima novo grafiko preglednejših merilnikov z izrazitejšim značajem. Pri višjih stopnjah opreme je med dvema merilnikoma nameščen nov matrični prikazovalnik, ki v beli barvi izpisuje vse informacije za vožnjo.

UDOBJE, BIVALNOST IN SODOBNE TEHNOLOGIJE

Novi C-Elysée, ki je priljubljen zaradi svojega udobja in kakovosti bivanja, je rezultat strokovnega znanja znamke s področja podvozja, kakovosti in tehnologije. Ponuja dobro ravnotežje za tiste kupce, ki iščejo privlačno in dostopno limuzino. Ponaša se z odlično lego na cesti, zato je udobno vozilo za dolge vožnje po vseh vrstah cest. Navzven je kompakten, hkrati pa v notranjosti pri zadnjih sedežih ponuja toliko prostora kot večji modeli in ima velik 506-litrski prtljažnik. Citroën C-Elysée je sodobna in prostorna, izrazito elegantna in robustna limuzina. Vozilo, zvesto filozofiji Citroëna, ki želi ponujati intuitivne tehnologije za dobro počutje, je odslej opremljeno s kamero za vzvratno vožnjo in najsodobnejšim povezanim avtoradiem ter navigacijo na 7-palčnem zaslonu na dotik:

  • CITROËN Connect Radio: z novo generacijo 7-palčnega zaslona na dotik je upravljanje še bolj tekoče in odzivno po zaslugi kapacitivne tehnologije. Tu so zbrane naslednje funkcije: telefonija s tehnologijo Bluetooth (dostop do imenika v telefonu in upravljanje dveh klicev), večpredstavnost z možnostjo poslušanja glasbe s pametnega telefona, možnost iskanja aplikacij s pametnega telefona z uporabo funkcije Mirror Screen (Android Auto in CarplayTM), večpredstavnost s štirimi zvočniki in radiem AM/FM (z obvolanskimi upravljalnimi stikali). Za še enostavnejšo uporabo je odslej na voljo prepoznavanje govora, ki omogoča upravljanje telefonije in medijev.
  • CITROËN Connect Nav: sistem Citroën Connect Radio spremlja tudi nov navigacijski sistem 3D, ki deluje na dotik in je povezan v realnem č Ta navigacija omogoča približevanje slike z dvema prstoma (kot iPad) in prinaša nadgradnje zemljevidov za lažjo navigacijo. Glavna evropska mesta in spomeniki so prikazani v trirazsežni tehniki. Tudi reliefi so prikazani na realističen način. Na cesti z več prometnimi pasovi sistem puščic omogoča, da uporabnik hitreje vidi, kateri prometni pas mora izbrati. Med vodenjem se na zaslonu odpre pojavno okno, ki iz ptičje perspektive prikaže približevanje kompleksnemu križišču skupaj s prometnimi znaki.

Odvisno od namembnega trga navigacija nudi dostop do novih povezanih storitev:

  • Paket Citroën Connect Nav vključuje sprotne prometne informacije in izračun alternativnih poti TomTom, prikaz lokalne vremenske napovedi, prikaz parkirišč in bencinskih servisov s cenami goriva, lokalno iskanje interesnih točk po internetu.
  • "Nevarna območja" je vsebina, ki prikazuje območja s pogosto pojavnostjo prometnih nesreč in različnih nevarnosti (stalnih ali občasnih).
  • Posodobitev zemljevidov in programske opreme s ključem USB.

Novi C-Elysée ima na voljo paleto zmogljivih in varčnih motorjev. Ponudba je prilagojena različnim regijam, v katerih je vozilo naprodaj. Na voljo sta bencinska motorja PureTech 82 v kombinaciji z ročnim menjalnikom ali VTi 115 v kombinaciji z ročnim menjalnikom ali najsodobnejšim 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom EAT6. Ponudba dizelskih motorjev zajema motorja HDi 92 in BlueHDi 100.

Novi C-Elysée, ki ga bodo izdelovali v španskem mestu Vigo, bo naprodaj od prvega četrtletja leta 2017. V podobnem obsegu bo v prvem četrtletju leta 2017 posodobljena tudi izvedenka za Kitajsko, ki jo izdelujejo v mestu Wuhan.