Novi Citroen Berlingo; saga o uspehu!

 

  • Citroën Berlingo izhaja iz dolgoletnega prodajnega programa, katerega začetki segajo natanko na sredino 20. stoletja, v leto 1950!

1950 – MALI FURGON CITROËN 2 CV

Leta 1950 je bil kultni model 2 CV predstavljen v izvedenki "mali furgon". Mali kompaktni furgon s pogonom na prednji kolesi je svoje prve metre prevozil z vsemi aduti praktičnega in varčnega modela, ki je v svoji kategoriji požel enega največjih uspehov 20. stoletja. Model se je v zgodovino zapisal kot prvi mali furgon serijske proizvodnje s pogonom na prednji kolesi.

Že ob ustanovitvi svoje znamke v zgodnjih letih 1920 je André Citroën spoznal koristi pestrega izbora vozil, od čistokrvnih in trpežnih gospodarskih vozil vse do luksuznih petvratnih limuzin, zato je znamka v drugi polovici 20. stoletja to načelo zagrabila z vsemi štirimi.

V obdobju njegove proizvodnje, od marca 1951 do marca 1978, je bilo sestavljenih 1.246.335 primerkov, s čimer je postal kultni model, cenjen med zbiratelji po celem svetu. Poudariti velja, da je od prihoda na trg nenehno pridobival novo opremo. Od sredine 50 let prejšnjega stoletja dalje so imeli razni dobavitelji v svoji ponudbi dodatno opremo, s katero je mali dostavnik 2 CV postal zakoniti prednik družinskih enoprostorcev. Citroënova tovarna Forest v Belgiji je lansirala celo serijsko izvedenko, ki so jo poimenovali "Week-end". To je preprosto prednik Berlinga!

1978 – CITROËN ACADIANE

Leta 1978 je model Acadiane nasledil malega furgona 2 CV. To ni dejansko nič drugega kot njegov oblikovno prenovljen predhodnik s prednjim delom vozila Dyane. Njegova proizvodnja je trajala devet let in kot prvi je imel v ponudbi izvedenko na utekočinjen naftni plin, malce pred koncem proizvodnje leta 1987. Skupno je bilo sestavljenih 235.393 primerkov. Poudariti velja, da je bila za države Beneluksa na voljo izvedenka "Mixta", ki je nasledila izvedenko "Week-end" na platformi vozila 2 CV, za italijansko tržišče pa je bila na voljo še izvedenka "Oasis", to je bil skoraj že avtodom!

1984 – CITROËN C15

Za manjšimi dvovaljnimi motorji vozil 2 CV in Acadiane je leta 1984 uvidel luč sveta povsem nov model C15 z vodno hlajenim štirivaljnim motorjem. Model, ki je izšel iz vozila Visa iz leta 1978, je imel izjemno dolgo kariero in so ga proizvajali vse do leta 2006, se pravi še deset let po lansiranju Berlinga! Zaradi izjemne vzdržljivosti in stabilnosti je v svojem segmentu zaslovel kot prava zvezda, za še bolj uspešno prodajo pa je poskrbel tudi dizelski motor, ki ga je imel v svoji ponudbi. V obdobju 22 let je bilo izdelanih 1.181.471 primerkov tega modela, ki je s tem skoraj dosegel enake rezultate kot mali furgon 2 CV v 37 letih. Leta 1986 je konceptno vozilo " Aventure" na osnovi modela C15 napovedovalo prihod družinskega enoprostorca! C15 je bil poleg tega tudi neke vrste testni poligon za električni pogon, s prvim tovrstnim primerkom, predstavljenim julija 1987 in zatem še s serijsko različico, ki je bila na voljo od oktobra 1990 dalje. Izdelali so približno šestdeset primerkov te izvedenke. Podjetje Dangel je med leti 1991 in 1993 ponujalo predelavo v izvedenke na štirikolesni pogon. Septembra 1991 je vozilo C15 "Familiale" s svojo zadnjo sedežno klopjo že napovedalo možnosti za vsestransko uporabo Berlinga prihodnosti. C15 je bil od leta 1996 na voljo tudi z dvema vrstama goriva v kombinaciji z naravnim zemeljskim plinom. Pogon na utekočinjen naftni plin pa je bil takrat na voljo kot opcija in ne kot serijska različica iz kataloga.

1996 – CITROËN BERLINGO 1. generacije

Proti koncu 20. stoletja pa se je zgodila prava revolucija s prvo generacijo modela Berlingo, predstavljeno julija 1996, ki je ponovno spreobrnila ustaljene zapovedi in ponudila številne inovacije. Novi Citroën s številnimi podobami, nekje na pol poti med petvratno limuzino in enoprostorskim vozilom, ki je bil namenjen družinam in prostočasnim dejavnostim, so utemeljeno poimenovali Multispace in je takoj po lansiranju požel velik tržni uspeh. Zanj so se zanimali vsi tisti, ki so namesto petvratne limuzine iskali bolj prostoren in modularen model, vendar hkrati manjšega od enoprostorskega vozila. Tako je na avtomobilskem trgu nastal nov segment družinskih enoprostorcev. Prvo generacijo modela Berlingo še vedno proizvajajo za nekatera tržišča (Argentina, Brazilija). Do danes je bilo sestavljenih že 1.200.000 primerkov. Njegova najpomembnejša izvirnost je dejstvo, da prvič v zgodovini model ni bil izpeljan iz petvratne limuzine, temveč je nastal kot prava svojstvena kreacija. Njegovo lansiranje leta 1996 je bila tudi priložnost za predstavitev izvirnih različic, kot na primer Berlingo Grand Large ali pa konceptni vozili Plage oziroma Berlingo Bulle, o katerem ni moč govoriti brez omembe modela 2 CV!

Leta 1997 je Citroën po navdihu vzdržljivostnih relijev z modelom 2 CV iz začetka sedemdesetih let organiziral vzdržljivostni reli Pariz-Samarkand-Moskva, ki ga je z Berlingom zaključilo 198 mladih Evropejcev.

Tako kot model C 15 je bil tudi Berlingo na voljo z raznimi vrstami pogona: naravni zemeljski plin, utekočinjeni naftni plin, električni pogon, 4x4 ...

1999: Na avtomobilskem salonu v Ženevi je bilo predstavljeno eksperimentalno vozilo Berlingo Dynavolt z nizko stopnjo onesnaževanja, saj je imelo hkrati vgrajen elektromotor in motor z notranjim zgorevanjem s pogonom na utekočinjeni naftni plin.

Leta 2000 je Berlingo pridobil Modutop, priročen sistem za odlaganje, s katerim je možno maksimalno izkoristiti prostor v potniški kabini, leta 2002 pa je prestal temeljito oblikovno prenovo, vključno na prednjem delu in tudi armaturni plošči. Leta 2003 je bil za izvedenko XTR na voljo še "štirikolesni pogon".

2008 – CITROËN BERLINGO 2. generacije

V maju 2008 je luč sveta ugledal novi Berlingo, ki je tako kot vse generacije poprej ponudil še več nove opreme, na primer tri individualne zadnje sedeže, dvižno zadnje steklo in novi Modutop.

Leta 2009 je bila predstavljena izvedenka Grip Control s pogonom za vse razmere. Leta 2013 je bil predstavljen Berlingo na električni pogon.

Spomladi 2015 se je Berlingo na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavil v polepšani različici. Nekaj dni pred lansiranjem serijske izvedenke se je javnosti predstavil v konceptni različici "Mountain Vibe Concept" prežeti z optimizmom in energijo in opremljeni s posebnimi ojačitvami na karoserijskih delih in dodatno opremo, ki je omogočala pobeg v naravo, premagovanje najrazličnejših terenov in vzpone na vse vrhove.

Leto kasneje, se pravi 2016, je Citroën v počastitev 65. obletnice malega furgona 2 CV in 20. obletnice modela Berlingo za slavno trgovino Colette hkrati zasnoval dva edinstvena primerka: mali furgon 2 CV Colette in Berlingo Colette, ki sta od nastanka dalje pravi zbirateljski hit!

Marca 2017, po več kot 2,9 milijonov sestavljenih primerkov od lansiranja prve generacije leta 1996, se je izbor vozil Berlingo še povečal, ko je Berlingo Multispace pridobil izvedenko E-Berlingo Multispace, se pravi na električni pogon, ki je dopolnil Citroënovo ponudbo gospodarskih vozil E-Mehari in E-Berlingo.

2018 – CITROËN BERLINGO 3. generacije

Novi Berlingo OV, ki vam ga danes razkrivamo, bo javnosti premierno na svetu predstavljen v začetku marca na avtomobilskem salonu v Ženevi, njegovo trženje pa bo steklo v drugi polovici leta 2018 (odvisno od države).

This slideshow requires JavaScript.