Novi Citroen Berlingo, ki ima še več praktičnosti, udobja in dizajna.

 

Leta 1996 je Citroën ustanovil avtomobilski segment družinskih enoprostorcev, danes pa nam razkriva svojega prenovljenega Berlinga. Tretja generacija modela nadaljuje s sago nekonvencionalne, enostavne in funkcionalne oblike karoserije, ki je z leti prestala številne inovacije in postala vzornik z vidika "praktičnih rešitev" ter nepogrešljivi partner za vse prostočasne dejavnosti in vseh družin. Novi Berlingo se spreminja skladno z najnovejšimi Citroënovimi modeli. Zaradi svojega dizajna in udobja je postal bolj moderen, hkrati pa je pridobil bolj svež videz in več priročnih funkcij, ki so temu legendarnemu modelu že tako ali tako prinesle obilo uspeha, da je bil prodan v že več kot 1,7 milijonov primerkih. Prisvojil si je tudi vse prepoznavne elemente Citroënovega stila in novo morfološko zgradbo, ki mu zagotavlja trpežen in hkrati gostoljuben videz. Novi Berlingo je poleg tega še okrepil vse svoje prednostne lastnosti z vidika modularnosti in prostorne notranjosti, da lahko vsakodnevno ponudi čim bolj enostavno rabo (3 individualni zadnji sedeži s povsem enostavnim preklopom, raven pod do preklopnega sedeža prednjega sopotnika, 2,70 metrov dolžine za nakladanje,100 litrov dodatne prostornine v prtljažniku). Seveda je vozilo povsem v trendu s svojim časom, saj je pridobilo novo konstrukcijsko osnovo in je opremljeno z 19 tehnologijami za pomoč pri vožnji in s 4 tehnologijami za vzpostavitev povezave, motorji zadnje generacije, kot je na primer novi dizelski motor BlueHDi 1.5 ali pa samodejni menjalnik EAT8, in pa tudi udobno podvozje. Novi Citroën Berlingo, ki bo odslej na voljo v dveh izvedenkah, M (4,40 m) in XL (4,75 m), obe s 5 in 7 sedeži, bo premierno na svetu predstavljen na avtomobilskem salonu v Ženevi, njegovo trženje pa bo steklo v drugi polovici leta 2018.

NOV OPUS AVTOMOBILSKE LEGENDE

Znamka Citroën je z oblikovno prenovo Berlinga sprožila evolucijo zares prave legende avtomobilskega segmenta družinskih enoprostorcev, ki ga je pred 22 leti tudi sama ustanovila. Model si je do danes prisvojil tako vzoren položaj, da je v nekaterih državah postal merilo za definiranje njegovega segmenta, skoraj tako kot frižider (po registriranem imenu znamke Frigidaire). Kot glavni akter svojega avtomobilskega segmenta je skozi leta predstavil številne inovacije, s katerimi je odstopal od tekmecev in postal vzornik z vidika vsestranske uporabnosti in priročnosti, na primer z uvedbo treh individualnih zadnjih sedežev, večfunkcijske strehe Modutop® ali dvižnega zadnjega stekla. V tem času je prestal mnoge prenove, v okviru katerih je pridobil več stila, udobja in voznih lastnosti na ravni limuzine za daljša potovanja. Njegov uspeh iz leta v leto narašča do te mere, da je bilo v letu 2017 proizvedenih največ osebnih in gospodarskih izvedenk Berlinga 2. generacije, ki je bila lansirana leta 2008. Po že tako rekordnem letu 2016 je bilo lansko leto namreč proizvedenih več kot 165.000 primerkov. Kot najbolje prodajani Citroënov model leta 2017 v skoraj 17 državah, je Berlingo danes drugi najbolje prodajani Citroënov model tik za vozilom C3. V Evropi je drugi najbolje prodajani družinski enoprostorec, v segmentu lahkih gospodarskih vozil pa vsako leto zaseda mesto med prvimi tremi. Od začetkov prodaje v letu 1995 so skupno proizvedli že več kot 3,3 milijone primerkov.

S tretjo generacijo modela Berlingo, ki je namenjena fizičnim osebam, nam Citroën danes razkriva enega najpomembnejših modelov znamke in v njegovem avtomobilskem segmentu. Ta večno moderen model predstavlja pameten nakup za družine ali starejše, ki v njem najdejo idealnega partnerja za svoje aktivno življenje s številnimi podobami. Tovrstni kupci so privrženi nekoliko drugačnim, simpatičnim in nebahavim avtomobilom ter prvenstveno iščejo dovolj prostora, praktičnosti in enostavne funkcije, pri tem pa pričakujejo več dizajna, udobja in modernosti. Novi Citroën Berlingo se kot zvest predstavnik slogana znamke "Inspired by You" na njihova pričakovanja odziva z dizajnom in udobjem.

ODLOČEN ZNAČAJ: NOVA MORFOLOŠKA ZGRADBA IN STILSKE ZAPOVEDI NOVEGA CITROËNA

Novi Citroën Berlingo je odslej še bolj moderen ter se ponaša z bolj trpežno in impozantno držo pravega pustolovca, pri tem pa ni izgubil svežih in svojstvenih značajskih potez:

 • Drugačna morfološka zasnova z naprej pomaknjenim vetrobranskim steklom ter višjim in krajšim prednjim sklopom, zlasti po zaslugi vgradnje konstrukcijske osnove EMP2, ki je omogočila krajši prednji previs.
 • Prednji del odraža identiteto znamke Citroën prek dvostopenjskih luči in prednjih meglenk z zaobljenimi robovi in možnostmi za individualizacijo podobe.
 • Tekoče linije karoserije poudarjajo dodelane bočne stranice, zaščite Airbump® na spodnjem delu vrat oziroma zadnji del strehe, ki navda obliko karoserije z več dinamičnosti.
 • Nenasičena notranjost je v duhu znamke Citroën, saj vsebuje izčiščeno armaturno ploščo in različne kombinacije notranjosti.
 • Možnosti za individualizacijo podobe s paketom XTR in barvnimi dodatki.
 • Dve izvedenki, M in XL dolžine 4,40 m in 4,75 m, ki bosta na voljo s 5 in 7 sedežnimi mesti.

VEČ INTELIGENTNIH SISTEMOV ZA BOLJ ENOSTAVNO RABO IN VEČ DOBREGA POČUTJA V VOZILU
Novi Citroën Berlingo bo izkoristil vse svoje odlike in ponudil najboljšo kombinacijo sistemov za poenostavitev bivanja:

 • Izjemna modularnost s tremi individualnimi zadnjimi sedeži, ki jih je možno enostavno preklopiti z enim samim pritiskom na stikala Magic flat®* v prtljažnem prostoru. V kombinaciji s sedežem prednjega sopotnika, ki ga je prav tako možno preklopiti, pridobimo popolnoma raven pod in izjemno dolžino nakladalnega poda, ki lahko pri izvedenki M doseže 2,70 m, pri izvedenki XL pa 3,05 m.
 • Dvoja široka bočna drsna vrata, v katerih se nahajajo električno pomična stekla.
 • Za 100 litrov večji prtljažnik, katerega prostornina lahko pri izvedenki M doseže 775 litrov, in do katerega je možno enostavno dostopiti prek dvižnega zadnjega stekla in police za prtljago z dvema položajema.
 • Številčnejša in bolj priročna odlagalna mesta, kot na primer večfunkcijska streha Modutop® nove generacije, nudijo več svetlobe oziroma edinstveni predal za drobnarije Top Box po zaslugi tehnologije Airbag In Roof.

Poleg naštetega je novi Citroën Berlingo postal še bolj zmogljiv, saj je pridobil:

 • konstrukcijsko osnovo EMP2 za prednji sklop, ki mu je omogočila večjo okretnost (električni servovolan, premer obračalnega kroga), optimalno zmanjšanje mase in dostop do najnovejših sistemov za pomoč pri vožnji, zadnji sklop pa je bil povzet od prejšnje različice, tako da zagotavlja visoko dovoljeno obremenitev in isto širino med blatniškima košema.
 • 19 tehnologij za pomoč pri vožnji, kot na primer barvni prosojni zaslon v višini oči, prilagodljivi tempomat, električna parkirna zavora, kamera za pomoč pri vzvratni vožnji/Top Rear Vision, sistem za izboljšano vlečno moč (Grip Control) s pomočjo pri spustu po strmini (Hill Assist Descent) ali sistem za nadzor stabilnosti vlečne kljuke.
 • 4 tehnologije za vzpostavitev povezave, kot sta CITROËN Connect Nav ali brezžično polnjenje pametnega telefona.
 • Podvozje, ki je bilo deležno najboljšega strokovnega znanja znamke Citroën s področja udobja.
 • Pester izbor zmogljivih motorjev, kot na primer novi BlueHDi 1.5 ali samodejni menjalnik EAT8 in PureTech 1.2.