Nova Kona Hybrid

Popolnoma nova Kona Hybrid: Nagrajeni kompaktni SUV evropskim kupcem sedaj ponuja še več

  • Popolnoma nova Kona Hybrid je popestrila nabor različic priljubljenega in večkrat nagrajenega kompaktnega SUV-ja in Hyundaijevim kupcem ponuja še več pogonskih opcij.
  • Hyundai s tem modelom odgovarja na vse večje povpraševanje kupcev po ekološko prijaznih športnih terencih.
  • Novinka ponuja učinkovit hibridni pogonski sklop, ki ga dopolnjuje brezkompromisno izrazen in drzen dizajn.
  • Nova Kona Hybrid prinaša tako novosti v notranjosti kot na področju tehnologije.

Hyundai že nagrajeno modelno družino Kona dopolnjuje s popolnoma novo različico Kona Hybrid. Novi model predstavlja logično dopolnitev Konine flote in je hkrati popoln odziv na vse večje povpraševanje evropskih kupcev po okolju prijaznih športnih terencih. Njen drzen dizajn odlično dopolnjuje izjemno učinkovit hibridni pogonski sklop, obenem pa ponuja širok nabor naprednih tehnologij, kot sta paket aktivnih varnostnih in asistenčnih sistemov SmartSense™ in najnovejši infozabavni sistem.

V svoji izvirni različici je Kona, ki je ime dobila po največjem med havajskimi otoki, luč sveta ugledala leta 2017, ko je postala Hyundaijev prvi mali športni terenec na evropskem tržišču. V lanskem letu je Hyundai predstavil še model Kona Electric, prvi mali SUV na električni pogon. Vse od vstopa osnovne Kone na trg v letu 2017 je na evropske ceste zapeljalo kar 120.000 vozil s tem imenom.

Hyundai svojega nagrajenega mestnega terenca sedaj ponuja tudi v polni hibridni različici. Predstavitev Kone Hybrid tesno sledi premieri novega modela IONIQ in predstavlja tako dopolnitev modelne družine Kona kot tudi okrepitev Hyundaijeve flote okolju prijaznih vozil, ki ekološko navdahnjeno mobilnost približujejo še večjemu številu kupcev. Novi model gradi na temeljih uspehov obeh predhodnih različic, hkrati pa z novim pogonom na trg prinaša odličen kompromis med okoljsko naravnanostjo in vsestranskostjo.

Nova Kona Hybrid je opremljena z 1,6-litrskim bencinskim štirivaljnikom z direktnim vbrizgom, ki razvije 77,2 kW (105 KM) in 147 Nm navora. Podporo mu zagotavlja stalni električni motor, ki prispeva še 32 kW (43,5 KM) in maksimalen navor 170 Nm. Za električno moč skrbi litij-ionska baterija s kapaciteto 1,56 kWh, ki se ponaša z učinkovitim delovanjem, pametno porabo energije in hitrim polnjenjem. Pogonski sklop tako skupaj razvije 103,6 kW (141 KM) in do 265 Nm navora ter omogoča izjemno dinamično vozniško izkušnjo.

Nova Kona Hybrid z 10,25-palčnim zaslonom audio-video navigacijskega sistema je opremljena tudi s sistemom za pomoč pri ekološki vožnji (ECO-DAS), ki pomaga znižati porabo goriva. Integrirani sistem analizira informacije s cestišča ter podatke informacijskega sistema in voznika opozarja, kdaj se bliža zaviranje (denimo ob spremembi smeri, v bližini križišč ali prehodov za pešče ter izvozov na avtocesto,…). Na ta način sistem niža porabo ter zmanjšuje potrebo po zaviranju. Sistem je moč aktivirati v načinu ECO in sicer med hitrostima 40 in 160 km/h. Sistem ECO-DAS vključuje tudi sistem za prediktivno upravljanje z energijo, ki nadzira praznjenje in polnjenje baterije pri vožnji v klanec ali navzdol, s čimer zagotavlja kar najučinkovitejšo izrabo baterije. Ko sistem predvidi, da se bliža klanec, rahlo poviša moč delovanja motorja, s čimer pred vzponom napolni baterijo. Na ta način zagotovi, da lahko električni motor pomaga vozilu pri vožnji navzgor, saj zmanjša neučinkovito uporabo bencinskega motorja in prekomerno porabo goriva. Če je baterija dovolj napolnjena, Kona Hybrid pred vožnjo navzdol prav tako poviša moč delovanja električnega motorja, s čimer zopet zmanjša porabo goriva. Baterija se nato pri spustu ponovno napolni s pomočjo regenerativnega zaviranja.