Nov urbani SUV Škoda Kamiq – popolni spremljevalec za sodobno velemestno džunglo

  • Škoda Kamiq zaokrožuje Škodino družino SUV-jev v segment malih avtomobilov
  • Najnovejši član modelske palete nudi emocionalen dizajn, kompaktne dimenzije,
    večji odmik od tal in dobro preglednost
  • Urbani SUV cilja na aktivne, trendovsko naravnane kupce

Škoda je svojo uspešno paleto SUV-jev na evropskem trgu dopolnila še s tretjim modelom in je s Škodo Kamiqom prvič vstopila v hitro rastoči segment urbanih SUV-jev. Kamiq značilne prednosti tega avtomobilskega razreda, kot sta večji odmik od tal in višji položaj sedenja, združuje z okretnostjo kompaktnega avtomobila in značilnim emocionalnim dizajnom znamke. Novi Kamiq z najsodobnejšimi asistenčnimi in infotainment sistemi, izjemno prostornostjo in številnimi 'simply clever' rešitvami kot prava Škoda izpolnjuje tako zahteve družin in kot trendovsko naravnanih kupcev.

Predsednik uprave družbe Škoda Auto Bernhard Maier je povedal: "S Škodo Kamiq sistematično nadaljujemo našo ofenzivo športnih terencev in z njim našo ponudbo na evropskem trgu popolno zaokrožujemo v segment malih avtomobilov. Prepričan sem, da bo Kamiq odlično nastopal v dinamičnem rastočem segmentu urbanih SUV-jev – s svojim emocionalnim dizajnom, najsodobnejšimi asistenčnimi sistemi in izjemno prostornostjo se ponaša z vsemi odlikami, ki bodo pritegnile številne nove kupce."

Novi Kamiq povzema uspešni oblikovalski slog SUV-modelov Karoq in Kodiaq, hkrati pa z žarometi, razdeljenimi dva elementa, pri čemer so zgornji element dnevne luči, skrbi za nove optične poudarke. Z dolžino 4.241 milimetrov je Škoda Kamiq bistveno bolj kompakten kot njegova večja brata v segmentu SUV-jev. V kombinaciji z višjim položajem sedenja je tako odlično opremljen na sodobno velemestno džunglo. Sočasno pa – kot je značilno za Škodo – tudi v segmentu urbanih SUV-jev postavlja merila glede prostornosti.

Alain Favey, direktor prodaje in marketinga pri družbi Škoda Auto, je pojasnil: "Ime Kamiq izvira iz jezika Inuitov, ki živijo na severu Kanade in na Grenlandiji, ter pomeni nekaj kar se odlično prilega vsaki situaciji – kot druga koža. Poleg tega se tudi ime modela Kamiq začenja na K in končuje na Q, s čimer nadaljuje enotno nomenklaturo Škodinih SUV-modelov."

Vstop v hitro rastoč segment
S Kamiqom češki proizvajalec avtomobilov nadaljuje svojo uspešno ofenzivo SUV-jev. Kamiq bo tako v prihodnje eden od stebrov Škodine modelske palete pri odpiranju nadaljnjih potencialov za rast. Povpraševanje po SUV-modelih nenehno narašča. Samo med letoma 2017 in 2018 je povpraševanje po SUV-modelih zraslo za 6,8 odstotka, več kot vsako tretje prodano vozilo na svetu je trenutno SUV. Cvetoči segment urbanih SUV-jev se je povečal kar za 13 odstotkov, njegova glavna ciljna skupina je športno aktivna, trendovsko naravnana in velik pomen pripisuje udobju in sodobni individualni mobilnosti. Pri izbiri avtomobila je zanjo poleg praktičnih vidikov pomembno tudi kako zabaven je avtomobil. Kamiq zato v nov avtomobilski segment prinaša dinamično-individualen in hkrati emocionalen dizajn ter ga kombinira s pustolovskim vzdušjem SUV-ja. Poleg višjega položaja sedenja nudi večji odmik od tal, veliko prostora pri kompaktnih dimenzijah vozila, številne praktične rešitve in odlično povezljivost. Na voljo je izključno s pogonom spredaj, je učinkovit in okolju prijazen, odlikuje pa ga tudi odlično razmerje med ceno in vrednostjo.

Zunanjost
Povečan odmik od tal, robustni detajli in velika platišča v velikosti 16 do 18 palcev poskrbijo za markanten videz Škode Kamiq. Pri kompaktnih dimenzijah se novinec med SUV-ji ponaša tako z močnim značajem kot z dinamiko. Takoj je mogoče prepoznati njegovo pripadnost družini Škodinih SUV-jev, hkrati pa individualni dizajn zaznamujejo posamezni markantni elementi: na primer natančno izoblikovan pokrov motornega prostora, ki mu daje edinstven videz in poudarja njegovo samosvojo identiteto. Kot prva Škoda se ponaša z razdeljenimi sprednjimi LED-žarometi, pri katerih dnevne luči ležijo zgoraj, pri izvedbi s celostno LED-tehnologijo pa tudi z dinamičnimi smerniki spredaj in zadaj. Panoramsko strešno okno je na voljo opcijsko. Pokrov prtljažnika tako kot pri vseh novih modelih namesto Škodinega logotipa ponosno nosi napis ‘ŠKODA’, ki je izpisan s posameznimi črkami.

Notranjost
Kamiq ima kot drugi Škodin model novo zasnovo notranjosti. Višji položaj sedenja in izjemna prostornost pri urbanem SUV-ju skrbijo za udobno vstopanje in izstopanje, dobro preglednost in odlično ergonomijo. V zadnjem delu potniškega prostora Kamiq s 1.003 milimetri prostora za glavo, 1.425 milimetri širine v višini komolcev in 73 milimetri kolenskega prostora dosega najboljše rezultate v segmentu. Prostornina prtljažnika znaša 400 litrov, pri podrtem asimetrično deljivem naslonjalu zadnjih sedežev (60 : 40) z opcijskim sredinskim naslonom za roke pa se poveča na 1.395 litrov. Opcijsko poklopno naslonjalo sovoznikovega sedeža omogoča prevoz posebno velikih in dolgih predmetov – celo dolžine do 2.447 milimetrov. Premišljeni predali v notranjosti vozila nudijo dodatnih 26 litrov prostora za shranjevanje. Mehki materiali na armaturni plošči in sprednjih vratnih oblogah ter nov dizajn sedežev in nove sedežne prevleke – tudi iz žlahtnih mikrovlaken Suedia – v notranjosti poskrbijo za prijetno vzdušje. Po želji je Kamiq mogoče še dodatno prilagoditi individualnim željam z ambientno osvetlitvijo, okrasnimi letvami, kontrastnimi šivi in paketom Dynamic. Opcijsko za udobje poleg 10,25-palčnega aktivnega informacijskega zaslona (Virtual Cockpit) skrbita tudi avtomatska klimatska naprava Climatronic in električno nastavljiv voznikov sedež, poleg tega pa je po želji mogoče naročiti še ogrevano vetrobransko steklo in volan. Oddajni signal sistema za avtorizacijo dostopa brez ključa KESSY se po 15 minutah brez premikanja avtomatsko izključi in s tem še poveča varnost.

Motorji in podvozje
Trije bencinski motorji TSI z gibno prostornino 1,0 ali 1,5 litra in 1,6-litrski motor TDI imajo razpon moči 70 do 110 kW (95 do 150 KM). 1,0-litrski motor G-TEC z močjo 66 kW (90 KM) je prvi pogonski agregat v Škodini SUV-paleti, ki uporablja okolju prijazni zemeljski plin (CNG). Na voljo sta ročna menjalnika (5- ali 6-stopenjski) in 7-stopenjski menjalnik DSG. Vsi motorji izpolnjujejo zahteve izpušnega normativa Euro 6d-TEMP. Kamiq je opremljen z novo razvitim podvozjem, odmik od tal je za 39 milimetrov večji kot pri Škodi Scali, kot brežine znaša spredaj 18,7 stopinje in zadaj 28,4 stopinje. Opcijsko je za Kamiq na voljo sistem Sport Chassis Control – za 10 milimetrov spuščeno podvozje s športno konfiguracijo. Z izbiro voznega profila Driving Mode Select je mogoče preklapljati med načinoma delovanja Normal in Sport.

Karoserija, varnost in asistenčni sistemi
Kamiq je izdelan na osnovi prečne modularne platforme MQB-A0 koncerna Volkswagen in nudi maksimalno aktivno in pasivno varnost. Opremljen je z do devetimi varnostnimi blazinami, vključno z voznikovo zračno blazino za kolena in stranskimi varnostnimi blazinami zadaj ter se ponaša z najsodobnejšimi asistenčnimi sistemi in veliko prostornostjo. Kamiq v dolžino meri 4.241 milimetrov, širok je 1.793 milimetrov in visok 1.553 milimetrov (s strešnimi letvami). Skoraj 80 odstotkov karoserije je iz toplotno preoblikovanega jekla visoke trdnosti. LED-žarometi in zadnje LED-luči so serijski, celostni LED-žarometi s prilagodljivim sistemom luči (ASF) in dinamični smerniki spredaj in zadaj so na voljo kot dodatna oprema. Serijska oprema vključuje asistenco za ohranjanje smeri, radarsko asistenco spredaj z mestno funkcijo zaviranja v sili in prediktivno zaščito pešcev ter funkcijo večnaletnega zaviranja.

Infotainment in povezljivost
Sistemi Swing, Bolero in Amundsen izhajajo iz tretje generacije modularne infotainment platforme koncerna Volkswagen. Njihova diagonala zaslona znaša od 6,5 do 9,2 palca. Opcijsko je na voljo tudi Škodin avdiosistem z desetimi zvočniki. Integrirana eSIM-kartica s povezavo na LTE omogoča, da je Kamiq vedno povezan z internetom. To na primer omogoča stalno, neopazno optimizacijo navigacije. Za izvajanje glasovnih ukazov je pristojna Škodina digitalna asistentka Laura, ki nudi tudi spletno podporo – poleg preprostih ukazov razume tudi cele, tekoče izgovorjene stavke ter narečja.

eSIM-kartica poleg sistema za klic v sili eCall omogoča tudi dostop do mobilnih spletnih storitev Škoda Connect. Mednje sodijo paket Care Connect s funkcijo oddaljenega dostopa do vozila, Proaktivni servis in Infotainment Online. Aplikacije za infotainment je v vozilu mogoče prenesti iz trgovine. Poleg tega so na voljo tehnologija SmartLink za povezavo naprav prek vmesnikov Apple CarPlay, Android Auto ali MirrorLink™ – po želji tudi brezžično kot Wireless SmartLink, dostopna točka za WLAN, do dva priključka USB-C tako spredaj kot zadaj in predal za telefon, ki omogoča indukcijsko polnjenje pametnih telefonov.

'simply clever' rešitve
Kot je značilno za vozila znamke Škoda tudi v novem Kamiqu vsakodnevne vožnje poenostavljajo številne 'simply clever' rešitve. Edinstvena v avtomobilskem razredu urbanih SUV-jev je opcijska zaščita za robove vrat s samodejnim pomikom navzven. Poleg tega so za Kamiq na voljo tudi električni pokrov prtljažnika s funkcijo 'tip-to-close' in pomična vlečna kljuka z električnim zaklepom. Od izvedbe Ambition naprej je v prtljažniku snemljiva žepna LED-svetilka. Med 'simply clever' rešitve spadajo še integriran lij v pokrovu posode za tekočino z čiščenje stekel, strgalo za led pod pokrovom lopute za gorivo z lestvico za kontrolno merjenje globine profila pnevmatik in predal za dežnik v voznikovih vratih (z dežnikom).