Nissan predstavlja električni ekosistem, ki zagotavlja prihodnost doživetja vožnje že danes.

 

  • Svetovno vodilno podjetje za proizvodnjo vozil na električni pogon za en mesec prevzema Tenerife, da lahko deli svojo vizijo prihodnosti brez emisij
  • Več kot 12.000 naročil za novi Nissan Leaf na evropskem trgu v le 90 dneh
  • Nissan e-NV200, ki z novo akumulatorsko baterijo podjetjem zagotavlja 100 km dodatnega dosega, bo na prodaj od pomladi 2018

 Po razkritju svojega ambicioznega električnega ekosistema pred le 3 meseci je Nissan danes predstavil delovanje te tehnologije.

“Doživetje Nissanovega električnega ekosistema” (Nissan Electric Ecosystem Experience), ki poteka na španskem otoku Tenerife, dokazuje zavezanost podjetja Nissanovi inteligentni mobilnosti za preoblikovanje načina vožnje in tudi življenja zunaj vozila – prizadeva si namreč za preoblikovanje našega načina življenja za zagotavljanje vznemirljivejše in trajnostne prihodnosti.

Osrednji del doživetja Nissanovega električnega ekosistema je priložnost za pomembne osebnosti, da preizkusijo novi Nissan Leaf, najbolje prodajano vozilo na električni pogon (EV) na svetu, pa tudi izboljšani kombi e-NV200, ki s svojo novo akumulatorsko baterijo s 40 kWh uporabnikom zagotavlja 100 km dodatnega dosega. Nissan je razkril tudi novosti glede svoje infrastrukture in energetskih načrtov.

Philippe Saillard, višji podpredsednik za prodajo in marketing pri Nissan Europe, je dejal: “Nissan je začel preobrat na področju vozil na električni pogon pred skoraj desetletjem. V tem času smo prodali več vozil EV kot kateri koli drug proizvajalec avtomobilov na svetu. To pa je šele začetek. S svojimi vozili ter naložbami v infrastrukturo in energetske storitve si prizadevamo preoblikovati ne le način vožnje, temveč tudi način življenja. Gre za električni ekosistem in v okviru Nissanove vizije inteligentne mobilnosti bomo spremenili industrijo in sodobno življenje, kot ga poznamo.”

Nissan skupaj s Tehnološkim inštitutom za obnovljivo energijo (ITER) v inštitutovem stavbnem kompleksu na otoku Tenerife gosti doživetje električnega ekosistema. S 25 leti izkušenj na področju inženiringa in telekomunikacij je ITER zgradil sistem bioklimatskih hiš, ki jih napajajo obnovljivi viri energije, in sicer vetrne elektrarne in sončni kolektorji.

Novi Nissan Leaf

Na čelu Nissanovega doživetja električnega ekosistema je novi Nissan Leaf, simbol Nissanove inteligentne mobilnosti. Gre za najbolje prodajano vozilo na svetu z dosegom 378 km po NEDC. Novi Nissan Leaf je tudi prvo vozilo, ki je prestalo WLTP, globalno usklajeni homologacijski preizkus za lahka vozila. Pri kombinirani vožnji (v mestu in po avtocesti) lahko zdaj prevozi 270 km, v mestnih pogojih pa 415 km z enim samim polnjenjem in tako ponuja razburljivo doživetje vožnje, obenem pa zmanjšuje voznikove skrbi glede dosega. Nissan Leaf je opremljen s številnimi domiselnimi tehnologijami, vključno z napredno funkcijo za pomoč pri vožnji ProPILOT, ki zagotavlja varnejšo in udobnejšo vožnjo.

Tehnologija elektronskega pedala e-Pedal vozniku omogoča pospeševanje in zaviranje z neprekinjenim gibom ob uporabi enega samega pedala, pri čemer nenehno zbira energijo. Funkcija ProPILOT Park pa z enim pritiskom gumba zagotavlja avtonomno parkiranje. Nissan je z novim Leafom že požel velik uspeh, saj smo do zdaj prejeli več kot 12.000 naročil, pa čeprav model v evropskih razstavnih salonih ne bo na voljo do začetka februarja 2018.

Izboljšan kombi Nissan e-NV200 na povsem električni pogon

Na Nissanovem doživetju električnega ekosistema se bo predstavil tudi izboljšan kombi Nissan e-NV200, ki je po novem opremljen z novo akumulatorsko baterijo s 40 kWh. Zdaj ponuja doseg do 280 km po NEDC * – torej 60 odstotkov več kot prej – z nespremenjeno prostornino tovornega prostora in nosilnostjo ter enim prestavnim razmerjem za prenos moči, ki omogoča preprostejšo in varnejšo vožnjo. Prenovljeni kombi e-NV200 je na preizkusu WLTP dosegel 301 km pri mestni in 200 km pri kombinirani vožnji. Pomembno je, da bo pomagal pri preobrazbi mestnih središč, saj bo vsem profesionalnim voznikom in podjetjem omogočil dostavo do kupcev z vozilom na povsem električni pogon.

Kombi e-NV200, ki ga napaja akumulatorska baterija s 40 kWh, se bo januarja 2018 začel prodajati v določenih evropskih državah, dobava vozil kupcem pa se bo začela spomladi 2018.

Ti vozili s svojim povsem električnim pogonom in ničelnimi emisijami omogočata uresničitev Nissanove zaveze za zmanjšanje ravni CO2 po vsem svetu in ustvarjanje bolj trajnostnega okolja za vse ljudi.

Nissanovo nadaljnje prizadevanje za vzpostavitev infrastrukture vozil na električni pogon

Nissan je na dogodku Futures 3.0 objavil svoj načrt za 20-odstotno povečanje obstoječega omrežja za polnjenje na prostem v prihodnjih 18 mesecih. Nissan je ob upoštevanju standarda CHAdeMO za hitro polnjenje že pomagal oblikovati najbolj celostno omrežje za polnjenje v Evropi z več kot 4700 priključki za hitro polnjenje po vsej regiji.

Podjetje si skupaj s svojimi vodilnimi partnerji, lastniki podjetij in lokalnimi upravami po vsej Evropi prizadeva, da bo prihodnje uvajanje osredotočeno na zagotavljanje največjega udobja voznikom. Nova polnilna mesta se bodo postavila na avtocestah in v vseh ključnih evropskih mestih. Nissan sodeluje tudi pri 11 vseevropskih projektih za razvoj omrežij za hitro polnjenje (več podrobnosti o projektih je na voljo v prilogi).

Preobrat na področju energetskih partnerstev za zagotavljanje “brezplačne” energije voznikom EV

Nissan je znova opozoril na svoje drzno poslanstvo, ki ga je razkril na dogodku Futures 3.0 – zagotavljanje brezplačne energije kupcem za njihova vozila na električni pogon.

Nissan je lani na Danskem preizkušal ta novi revolucionarni način vožnje. Ta ponudba je postala na voljo vsem velikim kupcem v tej državi. Z Nissanovim dvosmernim polnjenjem lahko kupci uporabljajo energijo iz omrežja za polnjenje svojega avtomobila ali kombija, nato pa jo “prodajo” nazaj v omrežje, da jo lahko izkoristijo tudi drugi. To pomeni, da po plačilu osnovne cene za vgradnjo polnilnika V2G podjetjem ni treba plačevati stroškov goriva ali energije – preprosto uporabljajo brezplačno energijo za napajanje svojih vozil EV.

Danska pa je le začetek. V Združenem kraljestvu se je Nissan povezal s podjetjem OVO Energy, da bi kupcem po znižani ceni omogočil nakup enote xStorage za shranjevanje energije v gospodinjstvih, s katero lahko energijo “prodajajo” nazaj v omrežje. To lahko uporabnikom v povprečju zagotovi 590 £ oz. 647 € dodatnega pričakovanega dohodka letno.

Nissan že raziskuje druge možnosti po vsej Evropi, da bi zagotovitev “brezplačne” energije za EV postala mejnik za prihodnost.

Nissanova nenehna predanost družbeni odgovornosti podjetja  

Enote xStorage Home, ki so bile nameščene v vseh hišah kompleksa inštituta ITER, bodo del pilotnega projekta v afriški državi v razvoju. Ta bo pomagal zagotavljati trajnostno energijo lokalnim skupnostim v državah v razvoju, ki danes nimajo dostopa do energije. Na ta način bomo zadovoljili osnovne potrebe skupnosti, kot sta izobraževanje in zdravstvo.

Poleg tega je Nissan v skladu s cilji Nissan Evrope za trajnostni razvoj razkril zamisel na temelju kombija Nissan e-NV200. To vozilo je opremljeno s stacionarno enoto za shranjevanje energije in se lahko uporablja kot premičen, trajnostni pomožni vir energije v primeru obsežnega izpada energije, prekinitve oskrbe z energijo ali dogodkov na območjih brez električnega omrežja.

Nissan bo ta pilotna projekta izvedel leta 2018 in ju tudi nadalje razvijal, če se bodo njuni rezultati izkazali za uporabne.