Nissan okrepil zvezo s prevzemom 34% lastniškega deleža družbe Mitsubishi Motors.

 

Nissan Motor Co., Ltd., (»Nissan«) je prevzel 34-odstotni lastniški delež družbe Mitsubishi Motors (»MMC«) in s tem postal njen večinski delničar.

MMC bo postal tudi del mednarodne zveze med Nissanom in Renaultom. S pridružitvijo družbe MMC se bo zveza uvrstila med tri največje avtomobilske skupine na svetu glede na globalni obseg, saj bo v poslovnem letu 2016 dosegla prodajo 10 milijonov enot.

Carlos Ghosn, predsednik in izvršni direktor Nissana, je napovedal, da bosta Nissan in MMC sodelovala pri skupni nabavi, bolj poglobljeni lokalizaciji, skupni uporabi tovarn, skupnih platformah vozil, deljenju tehnologije in širjenju skupne prisotnosti obeh podjetji tako na razvitih kot na nastajajočih trgih.

»Zveza družb Nissan, Mitsubishi Motors in Renault bo postala nova gonilna sila na mednarodnem področju izdelovanja vozil,« je dejal Ghosn. »Postala bo ena od treh največjih avtomobilskih skupin na svetu z ekonomijo obsega, najnovejšimi tehnologijami in zmožnostmi izdelave avtomobilov, ki bodo ustrezali povpraševanju kupcev v vseh tržnih segmentih in na vsakem geografskem trgu na svetu.«

Ghosn je napovedal, da bo Nissan s partnerstvom z družbo MMC pridobil sinergijske koristi v vrednosti 24 milijard jenov v poslovnem letu 2017, ki bodo v poslovnem letu 2018 in v prihodnosti narasle na 60 milijard jenov. To bo privedlo do povečanja čistega dobička na delnico, ki je ocenjen na štiri jene na delnico za poslovno leto 2017 in 20 jenov na delnico za poslovno leto 2018, poleg morebitne rasti dobičkov v povezavi z Nissanovim deležem v družbi Mitsubishi Motors.

Po krizi, v kateri se je družba MMC znašla zaradi škandala s porabo goriva, je predsednik in generalni direktor MMC, Osamu Masuko, za pomoč zaprosil Nissan. Družbi sta zadnjih pet let sodelovali pri izdelavi lahkih avtomobilov za japonski trg.

»Odločeni smo, da družbi Mitsubishi Motors stojimo ob strani, medtem ko si prizadeva ponovno pridobiti zaupanje potrošnikov,« je dejal Ghosn. »To je naša prioriteta pri izkoriščanju sinergije in potencial za rast naše razširjene povezave.«

Kot del te strategije je Nissan v upravni odbor MMC imenoval štiri predstavnike, med katerimi je tudi Ghosn, ki bo opravljal funkcijo predsednika.

Drugi predlagani predstavniki so Hitoshi Kawaguchi, direktor za trajnostni razvoj in vodja mednarodnih zunanjih zadev, Hiroshi Karube, mednarodni nadzornik in mednarodni upravitelj naložb, in Mitsuhiko Yamashita, trenutni predstavnik Nissana v odboru družbe MMC.

Yamashita se je na željo Masuka sredi letošnjega leta družbi MMC pridružil kot izvršni podpredsednik razvojnega oddelka in član izvršnega odbora.

Ghosn je razglasil tudi vrsto drugih vodstvenih sprememb, ki bodo začele veljati 1. novembra in mu omogočile, da se še naprej posveča zagotavljanju Nissanovega zagona in učinkovitosti ter hkrati podpira Masuka ter MMC.

Ghosn je za soizvršnega direktorja predlagal Hirota Saikawo, trenutnega direktorja konkurenčnosti, ki ga je Nissanov odbor že potrdil na to mesto.

Na mestu direktorja konkurenčnosti ga bo nadomestil Yasuhiro Yamauchi, trenutni izvršni podpredsednik nabave pri zvezi Renault-Nissan.

Veronique Sarlat-Depotte, trenutno Yamauchijeva namestnica, bo prevzela mesto izvršne podpredsednice nabave za Renault-Nissan in vodje organizacije nabave za Renault-Nissan. Pri tem ji bo pomagal Makoto Uchida, ki bo prevzel odgovornost za nabavo pri Nissanu.

Vodilno ekipo družbe MMC bo, prav tako na željo Masuka, okrepil tudi Trevor Mann, trenutni direktor za zagotavljanje in spremljanje uspešnosti pri Nissanu, ki bo postal operativni direktor družbe MMC.

Manna bo na mestu direktorja za zagotavljanje in spremljanje uspešnosti nadomestil Jose Munoz, ki bo ostal tudi predsednik Nissana za severnoameriško regijo.

Ghosn je sklenil: »V tem času izjemnih sprememb v svetovni avtomobilski industriji bo naša strategija, da nadgradimo obstoječe prednosti in vodstvene sposobnosti ter s tem zagotovimo boljšo konkurenčnost, boljše izdelke za svoje kupce in privlačne dobičke za delničarje.«