Nissan na sejmu CES razkriva koncept tehnologije Invisible-to-Visible

Nissan na sejmu zabavne elektronike CES razkriva svojo vizijo vozila, ki bo voznikom pomagalo “videti nevidno” z združevanjem realnega in navideznega sveta za vrhunsko izkušnjo povezanega vozila.

Invisible-to-Visible oz. I2V je tehnologija prihodnosti, ki nastaja v programu Nissanove inteligentne mobilnosti, vizije podjetja za spremembe na področju pogona, vožnje in integracije avtomobilov v družbo. Obiskovalci sejma CES si bodo lahko na Nissanovem razstavnem prostoru ogledali prihodnost vožnje s tehnologijo I2V v interaktivni tridimenzionalni potopitveni izkušnji.

Tehnologija I2V bo voznikom zagotavljala podporo s povezovanjem podatkov iz zaznaval v vozilu in zunaj vozila s podatki iz oblaka. Sistem bo tako lahko spremljal neposredno okolico vozila in tudi predvidel, kaj voznika čaka za stavbo ali za vogalom. Voznik bo za prijetnejšo vožnjo voden na interaktiven, človeški način, denimo z avatarji, ki se bodo pojavljali v vozilu.

I2V z izkoriščanjem možnosti navideznih svetov odpira neštete priložnosti za storitve in komunikacijo, vožnja pa bo tako postala bolj praktična, udobna in vznemirljiva.

“S tem ko vam pomaga videti nevidno, vam I2V vliva dodatno zaupanje in naredi vožnjo prijetnejšo,” je povedal Tetsuro Ueda, strokovni vodja v Nissanovem raziskovalnem centru. “Interaktivne funkcije ustvarjajo izkušnjo, ki je prilagojena vašim interesom in slogu vožnje, tako da jo lahko vsak uporabnik z veseljem doživlja na svoj način.”

Povezana vožnja, kot še nikoli prej

Osnova za I2V je Nissanova tehnologija Omni-Sensing, ki deluje kot zbirališče za realnočasovne podatke iz prometa ter iz okolice in notranjosti vozila. Nissanova tehnologija celostne avtonomne mobilnosti SAM (Seamless Autonomous Mobility) analizira cestno okolje na osnovi ustreznih podatkov v realnem času, polavtonomni sistem za podporo vozniku ProPILOT pa zagotavlja podatke o okolici vozila.

Tehnologija ustvarja 360-stopinjski navidezni zemljevid prostora okoli vozila, ki vključuje informacije o razmerah na cesti in v križiščih, o vidljivosti, prometnih znakih in bližnjih pešcih. Tehnologija lahko tudi spremlja ljudi v vozilu z notranjimi zaznavali in bolje oceni, ali morda potrebujejo pomoč pri iskanju ali premor za kavo.

I2V lahko tudi poveže voznika in potnike z ljudmi v navideznem svetu Metaverse. Na ta način se lahko v vozilu pojavijo tudi družinski člani, prijatelji in drugi v podobi tridimenzionalnih avatarjev nadgrajene resničnosti, za družbo ali za pomoč.

Več podpore med avtonomno ali ročno vožnjo

Tehnologija I2V poskrbi za to, da bo čas, prebit v vozilu med avtonomno vožnjo, udobnejši in prijetnejši. Med vožnjo v dežju je tako v notranjosti vozila denimo mogoče projicirati kuliso sončnega dne.
Sistem lahko ob obisku novega kraja poišče dobro obveščenega lokalnega vodiča v Metaversu, ki v realnem času komunicira z ljudmi v vozilu.

Sistem Omni-Sensing lahko zbira informacije od vodičev in jih shranjuje v oblak, tako da bodo v pomoč tudi drugim uporabnikom, ki bodo isti kraj obiskali pozneje. Izkoristi jih lahko tudi vgrajeni sistem umetne inteligence za učinkovitejšo vožnjo po lokalnih cestah.

I2V med ročno vožnjo prikazuje informacije iz sistema Omni-Sensing na prekrivnem sloju v voznikovem vidnem polju. Voznik se lahko na osnovi teh informacij vnaprej pripravi na situacije, kot so slabo pregledni ovinki, spremenljivi pogoji na vozni podlagi ali nasproti prihajajoči promet.

Voznik lahko tudi najame profesionalnega voznika iz Metaversa, ki ga bo učil vožnje v realnem času. Profesionalni voznik je prikazan v podobi projiciranega avatarja ali kot navidezno zasledovano vozilo v voznikovem vidnem polju, ki demonstrira najboljši način vožnje.

I2V ne prikazuje le informacij o prometnih zastojih in ocenjenega časa vožnje, saj voznika oskrbuje tudi z edinstvenimi informacijami o tem, kaj ga čaka na cesti in z odpravo neznank ublaži stres med vožnjo. Tehnologija I2V lahko predlaga tudi alternativne možnosti na osnovi realnočasovnih lokalnih podatkov sistema Omni-Sensing, vse do najhitrejšega voznega pasu v zgoščenem prometu.

I2V lahko ob prihodu na cilj izkoristi sistem SAM za iskanje parkirnega mesta in parkiranje vozila, če je v danih razmerah usmerjanje vozila med parkiranjem oteženo.

Predstavitev tehnologije I2V na Nissanovem razstavnem prostoru

Obiskovalci sejma CES bodo lahko izkusili tehnologijo I2V na Nissanovem razstavnem prostoru, tako da si bodo nadeli očala za nadgrajeno resničnost in vstopili v demonstracijsko voznikovo mesto s tridimenzionalnimi vmesniki in zasloni. Tam bodo vodeni po različnih scenarijih, vključno z ogledom mesta, pomočjo pri iskanju parkirnega mesta ob polnem nakupovalnem središču, spremembo iz deževnega dne zunaj vozila v sončen dan v vozilu, zasledovanjem avatarja profesionalnega voznika za nadgrajevanje voznih veščin in raziskovanjem, kako tehnologija I2V vidi skozi stavbe in za vogali.

Sejem CES 2019 bo potekal od 8. do 11. januarja v sejemskem središču v Las Vegasu.