Nissan na Nizozemskem vklaplja največjo sončno elektrarno na strehi

  • Sončna elektrarna na strehi Nissanovega centra za avtomobilske dele v Amsterdamu proizvaja dovolj energije iz obnovljivih virov, da lahko z električnim tokom oskrbuje 900 domov in pri tem prihrani 1,17 milijona kilogramov CO2 na leto.
  • Sončna elektrarna na strehi lahko s svojo zmogljivostjo pokrije skoraj 70 % letnih energetskih potreb objekta.
  • Projekt je delno financiran prek nacionalne sheme skupinskega financiranja in pomeni prvo večje sodelovanje med prebivalci in Nissanom.

Nissan je danes potrdil, da je na svojem objektu v Amsterdamu vklopil največjo skupno sončno elektrarno na strehi.

Sončna elektrarna na objektu Nissanovega avtomobilskega centra v prestolnici države je sestavljena iz skoraj 9.000 fotonapetostnih panelov. Na leto proizvede dovolj električne energije iz obnovljivih virov, da lahko z njo oskrbuje do 900 gospodinjstev. Poskrbela bo tudi za znatno zmanjšanje izpustov CO2 Nissanovega objekta; po ocenah naj bi bili namreč izpusti CO2 s sončnimi paneli manjši za 1,17 milijona kilogramov letno.

Montaža te ogromne sončne elektrarne na strehi, ki s svojo zmogljivostjo pokriva skoraj 70 % energetskih potreb Nissanovega avtomobilskega centra, predstavlja pomemben mejnik v Nissanovem prizadevanju za trajnostnejše delovanje v Evropi. Poleg tega bo energija iz nekaterih panelov usmerjena neposredno v državno električno omrežje.

Francisco Carranza, generalni direktor Nissan Energy, je povedal: "Nissan je zavezan k zmanjševanju okoljskega vpliva svojih objektov po vsej Evropi in danes lahko z veseljem potrdimo, da smo vklopili sončno elektrarno na strehi našega centra za avtomobilske dele v Amsterdamu."

"Vlaganje v nove energetske rešitve in njihovo vključevanje v družbene sisteme sta temelj Nissanove inteligentne mobilnosti, ta projekt pa jasno dokazuje, da ne želimo spremeniti le načina vožnje, pač pa tudi način življenja."

Projekt je rezultat prvega večjega sodelovanja med prebivalci in podjetjem, delno je bil financiran prek nacionalne sheme skupinskega financiranja.

Koen Maes, generalni direktor Nissan Benelux, pravi: "Amsterdam je eno najnaprednejših mest v Evropi in navdušeni smo, da mu lahko pomagamo pri pametni in učinkoviti uporabi prostora, energije in virov, hkrati pa povečamo trajnostno usmerjenost svojega delovanja."

Po uspehu tega projekta v Nissanovem centru že razmišljajo o naslednjem koraku, s katerim bi še bolj zmanjšali okoljski odtis objekta.