Nissan in DOCOMO preizkušata tehnologijo I2V z uporabo omrežja 5G v vozilu med vožnjo

V družbi Nissan in NTT DOCOMO, INC. preizkušata Nissanovo tehnologijo Invisible-to-Visible v vozilu med vožnjo pri dejanskih pogojih na cesti in pri tem uporabljata peto generacijo mobilnega omrežja družbe DOCOMO.

Tehnologija, ki je bila prvič predstavljena januarja letos na tehnološkem sejmu CES v Las Vegasu, je v preizkusni fazi na Nissanovem testnem poligonu Grandrive v Yokosuki na Japonskem.

Invisible-to-Visible oz. I2V (nevidno je vidno) predstavlja Nissanovo tehnologijo inteligentne mobilnosti jutrišnjega dne, ki združuje resnični svet z navideznim. Z uporabo podatkov, ki jih posredujejo zaznavala v vozilu in zunaj vozila, ter podatkov iz oblaka tehnologija voznikom omogoča “prikaz nevidnega”, kot so oddaljene razmere na cesti oz., kaj se skriva za zgradbo ali za vogalom.

Sistem I2V lahko tudi poveže voznika in sopotnike z navideznim svetom Metaverse, kjer ljudje lahko vzajemno sodelujejo prek avatarjev. V vozilu se lahko iz oddaljenih krajev pojavijo družinski člani, prijatelji in drugi v podobi tridimenzionalnih avatarjev nadgrajene resničnosti, za družbo ali za pomoč.

Med testiranjem v dejanskih pogojih na cesti družbi uporabljata visokozmogljivo hitro mobilno omrežje 5G z nizko zakasnitvijo družbe DOCOMO, ki omogoča sproten brezžični prenos podatkov avatarjev v testno vozilo ter prikazovanje slike s kamere v vozilu. Testno vozilo temelji na različici Nissanovega modela NV350 karavan.

Družbi bosta ocenili, kako ljudje v vozilu in tisti, ki jih predstavljajo avatarji, občutijo prisotnost drug drugega prek uporabniških vmesnikov. Ocenili bodo tudi uporabnost interaktivnih komunikacijskih funkcij sistema I2V.

Nissan in DOCOMO načrtujeta, da bosta nadaljevala skupne teste v dejanskih pogojih na cesti ter raziskovanje tehnologije I2V z njenimi možnostmi uporabe in da bosta ponudila nove izkušnje kupcem povezljivih vozil prihodnosti.