Nissan Europe dosega nov prodajni rekord s proizvedenim trimiljontnim Qashqaijem v Združenem kraljestvu.

 

  • Leta 2017 se je prodaja povečala za 3,8 odstotka, v Franciji so zabeležili rekordno število registriranih vozil, prodaja v Rusiji pa je poskočila za 12,4 odstotka

Nissan Europe je rekordno leto 2017 zaključil s proizvodnjo trimilijontega vozila Nissan Qashqai v Združenem kraljestvu, in to le nekaj več kot desetletje po začetku proizvodnje modela, ki je oblikoval nov razred vozil.

Sočasno s tem prelomnim dosežkom proizvodnega obrata v Sunderlandu je Nissan objavil najboljše celoletne prodajne rezultate na evropskem trgu doslej s skupno 762.574 prodanimi modeli Datsun in Nissan. Prodajni rezultat se je od leta 2016 povečal za 3,8 odstotka.

Nissan je takšne rezultate dosegel predvsem po zaslugi vozila Qashqai, saj je za tem modelom še eno rekordno leto, v katerem se je njegova prodaja povečala za 1,2 odstotka. Proizvodni obrat v Sunderlandu je proizvedel rekordnih 346.856 enot tega mestnega terenca, od tega so jih 265.520 prodali na evropskem trgu.

Nissan je z neverjetno uspešno prodajo vozila Qashqai dosegel 3,7-odstotni tržni delež v Evropi, pri čemer največje trge predstavljajo Španija (9,4-odstotno povečanje prodaje), Francija (3-odstotno povečanje prodaje) in Rusija (12,4-odstotno povečanje prodaje).

Qashqai je najuspešnejši evropski model v Nissanovi zgodovini, pri čemer najbolj izstopa njegova druga generacija iz leta 2014, ki je bila nedavno deležna obsežne prenove. Nissan Qashqai je skupno osvojil več kot 80 nagrad, vključno z 19 nazivi “avto leta” (Car of the Year).

Nissan Qashqai že več kot deset let privlači kupce predvsem s svojim vodilnim položajem v razredu mestnih terencev. Uspešno združuje priročnost in zaželenost športnega terenca z varčnostjo, voznimi lastnostmi in nizkimi stroški uporabe dvoprostorske limuzine.

Paul Willcox, vodja upravnega odbora pri Nissan Europe, je dejal: “Leto 2017 je bilo še eno rekordno leto za Nissan Europe, v tem tempu pa smo zakorakali tudi v 2018. Proizvodnja trimilijontega Qashqaija v desetih letih predstavlja pomemben mejnik, z oktobrskim začetkom prodaje novega, težko pričakovanega Nissan Leafa pa beležimo tudi rekordno število prednaročil, saj smo novo prednaročilo prejeli vsakih 10 minut.”

Willcox pravi, da Nissan leta 2018 pričakuje nove rekorde, pri čemer naj bi celotna prodaja tega sektorja v Evropi in Rusiji narasla za približno 2 odstotka, na 20,2 milijona vozil. Po Nissanovih pričakovanjih se bo evropski trg povečal za 1 odstotek, torej na 18,4 milijona vozil, ruski trg pa za 7 odstotkov, na 1,8 milijona vozil.

Kevin Fitzpatrick, Nissanov podpredsednik divizije za evropsko proizvodnjo, je Qashqaijev dosežek pospremil z naslednjimi besedami: “Nissanov proizvodni obrat v Sunderlandu v Združenem kraljestvu je lahko ponosen na številne pomembne dosežke, vendar v svojih 30 letih obratovanja ni izdelal vozila, ki bi se lahko kosalo s Qashqaijem.

Qashqai, originalni mestni terenec, je v desetletju po začetku svoje prodaje obdržal vodilno mesto v tem razredu vozil, zasluga za to pa gre veščinam in strokovnemu znanju naših zaposlenih v Sunderlandu ter izboljšavam dizajna in notranje kakovosti vozila.”

Lani je bil Qashqai deležen prenove, pri čemer smo se osredotočili na štiri področja – nov sodoben zunanji dizajn, višjo kakovost notranjosti, izboljšane vozne zmogljivosti in vključitev tehnologij Nissanove inteligentne mobilnosti. Tako lahko kupcem zagotavljamo še več udobja ter v njih vzbujamo zaupanje in občutek varnosti.

Oktobra 2016 je Nissan oznanil, da bo v Sunderlandu potekala tudi proizvodnja povsem novega Qashqaija tretje generacije.

V Sunderlandu se je decembra začela proizvodnja nove generacije Nissan Leafa. Tam izdelujejo tudi mestni terenec Juke in vrhunska modela INFINITI Q30 in QX30. Gre za največjo britansko tovarno avtomobilov vseh časov, ki uspešno obratuje že 30 let.