Letos bo nova Seat Ateca osrečila 40 kupcev in v prihodnjem letu kar 320.

 

  • Edinstven dizajn z dovršenim videzom in izdelavo
  • Dinamika in preciznost v vseh voznih situacijah
  • Odlična izraba prostora, vsestranska funkcionalnost in sproščeno udobje
  • Učinkoviti, zmogljivi motorji z močjo do 140 kW/190 KM
  • Inovativni, napredni asistenčni sistemi, prvovrstna povezljivost

SEAT predstavlja svoj prvi model SUV. Nova Ateca je edinstvena kombinacija svojstvenega dizajna, dinamičnega užitka v vožnji, prilagojenosti za mestno vožnjo in prepričljive funkcionalnosti. Med njene tehnološke odlike sodijo prvovrstna povezljivost, inovativni asistenčni sistemi in visokoučinkoviti pogonski agregati. Model Ateca je tako eden najbolj inovativnih športnih terencev v svojem segmentu. Obenem je z vrhunsko kakovostjo, natančno izdelavo in odličnim razmerjem med ceno in vrednostjo brez dvoma pravi SEAT. A tisto, kar pooseblja bistvo nove Atece, je dinamičen, lahkoten užitek v vožnji z natančno vodljivostjo – tako je vsak dan, vsak kilometer vožnje prav posebno doživetje.

Ko se bo spomladi začela prodaja nove Atece, bo kupcem že na voljo vrsta različnih izvedb. Zmogljivi bencinski motorji TSI in dizelski motorji TDI s turbopolnilnikom imajo razpon moči od 85 kW/115 KM do 140 kW/190 KM in so lahko kombinirani s pogonom spredaj ali štirikolesnim pogonom ter z ročnim menjalnikom ali menjalnikom z dvojno sklopko DSG. Širok nabor naprednih tehnoloških rešitev med drugim vključuje LED-žaromete, vrsto naprednih asistenčnih sistemov, kot sta inovativna asistenca za zastoje in nova asistenca Emergency Assist, ter najnovejšo generacijo multimedijskih sistemov z 8-palčnimi zasloni na dotik in vmesnikom Full Link. Tri izvedbe so na voljo v različnih barvah in z visokokakovostnimi materiali, ki bodo zadovoljili vsak okus. Najbolj bogato opremljena različica nosi ime Ateca XCELLENCE.

Skladno s SEAT-ovo tradicijo ime modela Ateca izhaja iz španske geografije. Vas Ateca leži na zahodu Zaragoze, v srcu Iberskega polotoka.

Dizajn – 100-odstotno SEAT in obenem 100-odstotno SUV

Model Ateca ima edinstven in jasno prepoznaven dizajn. Z značilno SEAT-ovo oblikovalsko filozofijo je bila tudi pri tem športnem terencu dosežena osupljiva kombinacija dinamike in funkcionalnosti. Številni elementi, kot so trapezasta mreža hladilnika, stranski odprtini za zajemanje zraka z izrazito ostrimi in oglatimi linijami ter trikotna svetlobna grafika luči, so prepoznavne lastnosti največjih ikon znamke, na primer Leona. Toda vsak detajl je bil natančno prilagojen in dodatno izpopolnjen, da se natančno prilega novi Ateci.

Sprednji del jasno priča o tem, da je model Ateca 100-odstotno SEAT, a obenem tudi 100-odstotno SUV. Velika, visoka mreža hladilnika prekipeva od samozavesti, ostro začrtane luči in velike odprtine za zajemanje zraka pa ne puščajo nobenega dvoma o tem, da Ateca jemlje dih z odlično dinamiko. Obenem ima SUV izrazito atletsko držo, ki izžareva suverenost in zanesljivost.

LED-žarometi z jasno prepoznavno svetlobno grafiko

Za novi model so kot dodatna oprema na voljo LED-žarometi, ki jih SEAT ponuja tudi za druge modele. Dopolnjuje jih trikotna svetlobna grafika dnevnih luči, kar vozilu daje jasno prepoznaven videz. In kar je še pomembno: pri Ateci sta tudi sprednja smernika del te svetlobne grafike.

Najsodobnejše tehnologije in emocionalen dizajn gredo pri modelu SEAT Ateca z roko v roki. Eden od primerov za to so svetleče diode v zunanjih ogledalih, ki ob odklepanju vozila osvetlijo predel ob vratih in na tla projicirajo ime modela Ateca in njegovo silhueto.

Silhueta vozila jasno zrcali dinamiko in zmogljivost novega SEAT-ovega modela. Natančne in kot britev ostro začrtane linije so združene s čutno prelivajočimi se površinami – na primer na spodnjem delu vrat – in razkrivajo pretanjen občutek oblikovalcev, obenem pa tudi mojstrstvo SEAT-ovih orodjarjev in produktnih specialistov.

Notranjost kot odsev prefinjenega športnega značaja

Notranjost je natančno usklajena z oblikovno zasnovo zunanjosti. Prefinjeno eleganten, a še vedno izrazito dinamičen značaj združuje z edinstvenim občutkom trdnosti in varnosti, ki ga tako zelo cenijo vozniki športnih terencev. V prvi vrsti prepričajo višji položaj sedenja, jasno viden sprednji konec vozila in robustne vratne letve.

Armaturna plošča ima poudarjeno vodoravno zasnovo in je jasno osredotočena na voznika. Upravljalni elementi so pregledno združeni, podatki pa se prikazujejo na mestih (na primer na 8-palčnem zaslonu multimedijskega sistema), ki od voznika zahtevajo, da kar najmanj odvrača pogled od dogajanja na cesti. Visoka sredinska konzola je dodaten primer za to, kako dobro Ateca združuje za športne terence značilen občutek neposrednosti in trdnosti z občutkom športnosti, ki ga zagotavlja krajša prestavna ročica.

Odlična izraba prostora in velika prostornost

Ateca v dolžino meri 4,36 m in se v svojem segmentu ponaša z optimalno izrabo prostora in največjo notranjo dolžino. Prostornina prtljažnika znaša 510 litrov pri standardni konfiguraciji in 485 litrov pri izvedbah s štirikolesnim pogonom. Karoserija si ne zasluži posebne pozornosti le zaradi odlične funkcionalnosti, pač pa tudi zaradi inteligentne lahke gradnje. Odlikuje jo izjemna togost, obenem pa za Ateco velja, da je eden najlažjih modelov v svojem segmentu, kar zagotavlja dinamične vozne lastnosti – ne le v mestnem prometu.

Tehnologija – inovativne posebnosti modela Ateca

Ko se voznik namesti na svojem sedežu, svetlobni obroček na gumbu za zagon motorja začne utripati kot srce – in sporoča, da je Ateca pripravljena na naslednjo cestno avanturo. Sistem SEAT Drive Profile lahko kadarkoli prilagodi Ateco trenutni vozni situaciji, cestnim razmeram in individualnim željam.

Nabor inovativnih asistenčnih sistemov je izjemno širok. Tako je na primer na voljo asistenca za zastoje. Z njo postane vožnja v počasnih kolonah bistveno bolj znosna, saj v okviru sistemskih omejitev avtomatsko krmili vozilo, pospešuje in zavira. Pri višjih hitrostih do pribl. 60 km/h zagotavlja podporo pri ohranjanju želene hitrosti in smeri na voznem pasu. Kot nova varnostna funkcija je na voljo asistenca Emergency Assist: če je voznik določen čas neaktiven, ga sistem najprej skuša spodbuditi k odzivu z optičnim in akustičnim signalom, nato pa še s kratkim zavornim sunkom. Če se voznik še vedno ne odzove, Emergency Assist upočasni vozilo do zaustavitve in ves čas skrbi, da ostane na svojem voznem pasu. Med asistenčnimi sistemi velja izpostaviti še avtomatsko uravnavanje razdalje (ACC) s sistemom Front Assist, prepoznavanje prometnih znakov, zaznavanje vozil v mrtvem kotu, nadzor prometa za vozilom in pogled od zgoraj.

Najvišja stopnja povezljivosti

Povezljivost, stalna povezanost z digitalnim svetom, je za številne ljudi pomemben del sodobnega, urbanega življenjskega sloga. SEAT Ateca ponuja najvišjo stopnjo povezljivosti – z najnovejšo generacijo multimedijskih sistemov Easy Connect, vmesnikom SEAT Full Link in ekskluzivno aplikacijo SEAT ConnectApp. Media System plus z 8-palčnim zaslonom je dovršen multimedijski sistem, Connectivity Box v sredinski konzoli nove Atece pa prvič omogoča brezžično polnjenje pametnih telefonov. SEAT Full Link je povezljivostna rešitev za uporabnike domala vseh pametnih telefonov. Poleg tehnologije MirrorLink podpira tudi tehnologiji Apple CarPlay in Google Android Auto.

Dinamika – edinstven užitek v vožnji

Izjemen užitek v vožnji je zapisan v genih znamke SEAT. Še posebej Leon je edinstvena kombinacija preciznosti in dinamike, udobja in varnosti, kar potrjujejo tudi navdušeni odzivi kupcev in številni primerjalni testi, ki so jih opravili novinarji po vsej Evropi. Ateca se v vseh pogledih zgleduje po tej obetavni kombinaciji in ni prav nič manj impresivna. Zaradi kompaktne zasnove, močnih motorjev in optimalne nastavitve podvozja se ponaša z zmogljivostjo in vodljivostjo, ki v krogu konkurenčnih športnih terencev postavljata nova merila. In ob vsem tem je idealno prilagojena mestnemu in raznolikemu življenjskemu slogu.

Ateca se za izrazito dinamične vozne lastnosti lahko zahvali paleti najsodobnejših pogonskih agregatov, ki so vsi opremljeni s turbopolnilnikom. Na voljo so z razponom moči od 85 kW/115 KM do 140 kW/190 KM, vsi pa se ponašajo z odličnim navorom in lahko izpolnijo vsakršne želje glede voznih zmogljivosti. Kot osnovni dizelski pogonski agregat bo mogoče naročiti 1,6-litrski motor TDI s 85 kW/115 KM. 2,0-litrski motor TDI je na voljo s 110 kW/150 KM in 140 kW/190 KM. Poraba goriva znaša od 4,3 do 5,0 l/100 km, emisija CO2 pa od 112 do 131 g/km. Osnovni bencinski pogonski agregat v ponudbi je 1,0-litrski motor TSI s 85 kW/115 KM. 1,4-litrski TSI je opremljen s sistemom za izklop valjev pri delni obremenitvi in razvije moč 110 kW/150 KM. Poraba goriva znaša od 5,3 do 6,2 l/100 km, emisija CO2 pa od 123 do 141 g/km.