Kompenziranje emisij CO2 z aplikacijo “Porsche Impact”

 

Proizvajalec športnih avtomobilov iz Zuffenhausna je v svojo ponudbo zdaj vključil emisijski kalkulator, ki se imenuje "Porsche Impact". Ta rešitev strankam omogoča, da izračunajo in kompenzirajo ogljični odtis svojega Porscheja, ki je odvisen od števila prevoženih kilometrov, modela in lastnosti vozila. Na enak način lahko že nekaj časa s podobnimi programi kompenzirajo povzročene emisije CO2 tudi potniki, ki potujejo z letali in vlaki.

Z aplikacijo "Porsche Impact" lahko stranka iz števila letno prevoženih kilometrov izračuna vrednost CO2 in višino finančnega prispevka, s katerim lahko podpre podnebni projekt in s tem nevtralizira svoje emisije CO2. Voznik Porscheja ima možnost izbrati, katere mednarodno certificirane projekte želi financirati. Projekti so usmerjeni v vodno in sončno energijo ter zaščito gozdov in biodiverziteto. Potekajo v ZDA, Mehiki, Vietnamu in Zimbabveju. Vsi se odvijajo v regijah, kjer je mogoče doseči še posebej učinkovit prispevek k varstvu okolja in podnebja. Porschejev uporabnik lahko na ta način zapolni vrzel na področju nevtralizacije CO2. Sledili bodo še projekti na Kitajskem in v Evropi.

Tudi Porsche sam koristi to ponudbo: od konca novembra se ogljično nevtralizirajo emisije CO2 njihovega celotnega voznega parka, ki obsega skoraj 6.100 vozil – mednje seveda spadajo tudi Porschejevi dirkalniki. Za službeno vozilo tipa Cayenne iz aktualne modelske serije, ki letno prevozi 15.000 kilometrov, to na primer znese 62,70 evrov na leto.

Kot pilotni projekt lahko zdaj program "Porsche Impact" uporabljajo stranke v Nemčiji, Veliki Britaniji in na Poljskem. V naslednjih mesecih naj bi možnost kompenzacij ponudili na še več trgih. Povezava: porsche.de/impact.

Trajnostno delovanje je za Porsche že tradicionalno zelo pomembno. Tako se na primer še danes po svetu vozi več kot 70 odstotkov vseh do danes izdelanih Porschejev. Konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja je Porsche naredil konec koroziji in je, z uvedbo vroče pocinkanih jeklenih pločevin v proizvodnjo, iznašel doživljenjsko jamstvo. Za primer, da bi kakšnega Porscheja kdaj vseeno morali reciklirati, pa so posamezni deli in materiali zasnovani tako, da je 85 odstotkov vozila mogoče predelati in ponovno uporabiti. S številnimi inovacijami, denimo zmogljivimi katalizatorji za izpušne pline, Porsche vedno znova upravičuje svojo pionirsko vlogo – tudi na področju varstva okolja in trajnosti.

Poleg tega si proizvajalec športnih avtomobilov na vse načine prizadeva, da bi preprečil ali vsaj zmanjšal emisije CO2. Da bi izpolnil ta pričakovanja, Porsche nadzira celotno verigo ustvarjanja dodane vrednosti: od dobaviteljev in proizvodov do poprodaje in recikliranja. Ta prestižni proizvajalec tako na primer za proizvodnjo in železniški transport uporablja elektriko, ki je 100-% pridobljena iz naravnih virov.

Porsche se med razvojem že od nekdaj osredotoča ne le na zmogljivost vozil, temveč tudi na minimiranje emisij in porabe – pri najnovejši generaciji modela Porsche 911 Carrera sta se poraba goriva in emisija CO2 na primer zmanjšali za deset odstotkov.

Novi Porsche 911 – močnejši, hitrejši, digitaliziran
Porsche 911 skupaj z aplikacijo "Porsche Impact" vstopa v osmo generacijo. Na predvečer avtomobilskega salona v Los Angelesu je svetovno premiero dočakala nova "enajstica", ki bo tudi v prihodnosti postavljala standarde na področju ekskluziv-nih športnih avtomobilov. Nezgrešljivo zvest Porschejevemu oblikovalskemu genet-skemu zapisu, z bistveno bolj športnim videzom in s povsem novo notranjostjo, ki ji daje pečat 10,9-palčni zaslon na dotik: to je novi 911 – brezčasen in hkrati sodoben. Inteligentni elementi upravljanja in podvozja ter inovativni asistenčni sistemi združu-jejo superiorno in brezkompromisno dinamiko klasičnega športnega avto¬mobila z motorjem v zadku ter zahteve digitalnega sveta.

Najnovejša generacija šestvaljnih bokser motorjev s turbopolnilniki se predstavlja v izpopolnjeni in doslej najzmogljivejši izvedbi z močjo do 331 kW (450 KM) pri S modelih. Izboljšan postopek vbrizgavanja in nova razporeditev turbopolnilnikov s hladilnikom polnilnega zraka zvišujeta izkoristek v pogonu. Za prenos moči skrbi novo razviti 8-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko. Od ostalih posebnosti velja omeniti funkcijo Porsche Wet Mode za varnejše vozne lastnosti na mokrih cestah, asistenco za nočni vid s toplotno kamero in celovito ponudbo povezljivosti, ki izkorišča inteligenco rojev. Ponudbo zaokrožajo tri ekskluzivne digitalne rešitve: poleg aplikacije "Porsche Impact" sta na voljo še aplikaciji "Porsche Road Trip" za neobičajne ture in asistent za življenjski slog "Porsche 360+".