Italijanski mestni križanec iz družine Fiat ima prenovljen videz, novo tehnologijo in nove motorje.

  • Osvežena zunanjost z žarometi v tehnologiji Full-LED in nova notranjost v najboljšem slogu 500.
  • Nova generacija motorjev FireFly Turbo 1.0 in 1.3 ima za 20 % boljši izkoristek goriva in je do 20 % tišja od primerljivo zmogljivih turbodizelskih motorjev.
  • Za brezkompromisno varnost in pomoč pri vožnji so v vse različice serijsko vgrajeni: sistem za prepoznavanje prometnih znakov, sistem za nadzor hitrosti in sistem za opozarjanje na nenamerno spremembo voznega pasu (Lane Assist).
  • Najnovejša generacija sistema Uconnect HD LIVE s 7-palčnim zaslonom na dotik zagotavlja popolno povezljivost s pametnimi telefoni, saj podpira povezovanje s sistemoma Apple CarPlay in Android AutoTM.
  • Na voljo dve različici in trije nivoji opreme – Urban, City Cross in Cross.

Novi 500X ima popolnoma osveženo zunanjost z novimi LED lučmi in žarometi s tehnologijo Full-LED. Prenovljena notranjost še bolj poudarja prepoznavno identiteto modela 500, obenem pa ponuja več funkcionalnosti in udobja. Poleg tega je pri Fiatu prvič na voljo nova družina tri- in štirivaljnih bencinskih motorjev FireFly Turbo, ki zagotavljajo zadovoljstvo v vožnji in imajo do 20 % nižjo porabo goriva kot prejšnji bencinski motorji, poleg tega pa so motorji občutno tišji – kar do 20 % v primerjavi s primerljivimi dizelskimi motorji. Novi motorji FireFly Turbo so najkompaktnejši in najčistejši motorji, ki so trenutno vgrajeni v avtomobile Fiat.

Osvežena podoba za funkcionalnost in značaj v pristnem slogu 500

Med najopaznejšimi novostmi so nove LED luči, ki so del serijske opreme in izražajo še sodobnejši videz, popolnoma usklajen z najnovejšimi slogovnimi elementi družine 500. Kot dodatna oprema so na voljo novi žarometi s tehnologijo Full-LED, ki poleg značilnega sloga 500 zagotavljajo zmogljivejšo osvetlitev, saj so 20 % svetlejši od ksenonske tehnologije pri prejšnjem modelu. Ena ključnih oblikovnih značilnosti avtomobila so elegantne, visokotehnološke obrobe LED okrog žarometov, ki sprednjemu delu novega modela 500X dajejo jasno in prepoznavno vizualno podobo. Zadnje luči s tehnologijo LED so posebne in prepoznavne, izboljšajo vidljivost vozila in zagotavljajo večjo varnost na cesti.

Različica Urban vključuje popolnoma novo obliko sprednjega in zadnjega odbijača, različici Cross in City Cross pa imata novo podobo zaščite podvozja, ki poudarja njun drzen značaj. Nova oblika zunanjosti poudarja dva značaja modela – mestni značaj za sproščeno vožnjo v mestnem prometu po zaslugi kompaktnih mer in dvignjenega položaja za vožnjo – ter značaj križanca za pustolovščine zunaj mestnih ulic. Ponuja kompaktno zunanjost in prostorno notranjost iz vrhunskih materialov in visokokakovostno končno obdelavo ter priročnimi odlagalnimi predali. Notranjost je udobna in oblikovana v značilnem italijanskem slogu ter ponuja sedem različic – ustvarjenih s kombinacijami različnih vrst tkanin, usnja, končnih obdelav in barv –, številne različne nastavitve sedežev in prostoren prtljažni prostor. Ena največjih inovacij je popolnoma na novo zasnovana potniška kabina, ki vključuje novo instrumentno ploščo s še lažje berljivo grafiko, skupaj z novim volanskim obročem, ki je oblikovan tako, da zagotavlja boljši položaj voznikovih rok in popoln oprijem, vrhunsko oblazinjenje v usnju techno ter tipke za upravljanje radijskega sprejemnika za varno vožnjo v vsakem trenutku. Ergonomska potniška kabina zagotavlja udobno in sproščeno vožnjo, tudi zaradi lahko dostopnih tipk za upravljanje, položaja prestavne ročice in priročnega sprednjega naslona za roke.

Instrumentna plošča ohranja svojo obliko treh krogov v najboljšem slogu 500 in je popolna povezava starodobnega videza in sodobne tehnologije.

Nova generacija motorjev FireFly postavlja merila v razredu glede zmogljivosti

Novi 500X je prvi Fiatov model z vgrajenimi inovativnimi motorji FireFly Turbo, ki vzpostavljajo pravo ravnovesje med voznimi zmogljivostmi in zadovoljstvom kupcev z najboljšimi turbodizelskimi motorji (ki so 20 % tišji) ter zagotavljajo 20 % nižjo porabo goriva kot prejšnji bencinski motorji. Izdelani so iz aluminijeve zlitine, kar jim zagotavlja neprekosljivo nizko maso (trivaljna različica tehta le 93 kg).

Novi motorji FireFly Turbo so skladni s standardom Euro 6/D-TEMP in opremljeni s filtrom trdnih delcev za bencinske motorje.

Ponudba novih motorjev FireFly Turbo vključuje trivaljni 1,0-litrski motor, ki razvije moč 88 kW (120 KM) in največji navor 190 Nm, v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, ter štirivaljni 1,3-litrski motor z močjo 110 kW (150 KM) in navorom 270 Nm v kombinaciji s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko TCT.

Še ena inovativna funkcija novih motorjev FireFly Turbo je uvedba tretje generacije ekskluzivne tehnologije MultiAir III, ki dodatno izboljša učinkovitost zgorevanja s krmiljenjem časov odpiranja in zapiranja sesalnih ventilov: posebni profili sesalne in izpušne odmične gredi izboljšajo učinkovitost pri nizki obremenitvi tako, da z vnaprejšnjim odpiranjem sesalnih ventilov omogočajo recirkulacijo izpušnih plinov. Ko je zahtevana večja moč, tehnologija MultiAir III zmanjša pravo kompresijsko razmerje tako, da zakasni zapiranje ventilov in bistveno zmanjša porabo goriva tudi pri največjih obremenitvah.

Turbodizelski motor MultiJet II s sistemom Stop/Start je posodobljen in izpolnjuje zahteve standarda Euro 6/D-TEMP

1,6-litrski turbodizelski motor 1.6 MultiJet II z 88 kW (120 KM) je lahko kombiniran 6-stopenjskim ročnim ali 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko TCT. Za kar največjo učinkovitost ima dizelski motor nov sistem, ki v eni enoti združuje tehnologijo SCR z vbrizgavanjem dodatka AdBlue (raztopina, ki vsebuje 32,5 % sečnine visoke čistosti in 67,5 % demineralizirane vode) za zmanjšanje emisij dušika (NOx), ter filter trdnih delcev (DPF) za zajem in zmanjšanje trdnih delcev. To pomeni, da motor dosega trenutno najvišje standarde ekološke združljivosti na trgu za dizelske motorje, in to ne na račun svoje zmogljivosti. Krivulji moči in navora potrjujeta odličnost družine motorjev MultiJet II, ki tudi pri najnovejši različici zagotavlja optimalni navor pri nizkih vrtljajih. 1,6-litrski MultiJet II razvije 88 kW (120 KM) in največji navor 320 Nm pri le 1.750 vrt./min.

Brezskrbna in varna vožnja z inovativnimi sistemi za pomoč vozniku

Novi 500X poleg sloga, bogate opreme in izjemnega udobja ponuja serijsko vgrajene sisteme: sistem za prepoznavanje prometnih znakov in sistem za nadzor hitrosti, ki voznikom omogočata, da prilagodijo hitrost vozila glede na prepoznane prometne znake ob cesti, da ne bi prekoračili omejitve hitrosti, ter sistem Lane Assist, ki je samodejni sistem za opozarjanje na nenamerno spremembo voznega pasu. Dodatna oprema vključuje sistem za nadzor mrtvih kotov, prilagodljivi tempomat (ACC), ki prilagodi hitrost vozila glede na promet in razdaljo od vozila spredaj, ter avtonomno zaviranje v sili. Poleg tega so na voljo tudi sistem za nadzor varnostne razdalje, ki ga je aktivirati za samodejno zmanjšanje nastavljene hitrosti, ko se vozilo približuje vozilu pred njim, avtonomno zaviranje v sili, ki prepozna ovire na cesti in samodejno zavira, če voznik ne ukrepa, samodejni vklop žarometov s funkcijo prilagodljivih dolgih luči, ki se samodejno prižgejo in ugasnejo glede na jakost zunanje svetlobe. Na voljo je tudi sistem za preverjanje prostora za vozilom, sistem tipal za dež in mrak sestavlja, sistem Uconnect, ki prek kamere za vzvratno vožnjo prikazuje širokokotni pogled območja neposredno za vozilom, ki vključuje dinamično mrežo za pomoč pri parkiranju na ozkih mestih in majhnih območjih, krmilni modul sistema vstopanja v vozilo brez ključa in aktivno vzvratno ogledalo s funkcijo za preprečevanje bleščanja.

Sistem UconnectTM HD LIVE s 7-palčnim zaslonom na dotik zagotavlja najsodobnejšo povezljivost in združljivost s sistemoma Apple CarPlay in Android AutoTM

Najnovejši sistem UconnectTM HD LIVE s 7-palčnim zaslonom na dotik omogoča povezovanje s sistemoma Apple CarPlay in Android AutoTM. Na voljo je tudi inovativni sistem Mopar® Connect, ki združuje storitve pomoči na daljavo in nadzorne funkcije, kar zagotavlja brezskrbnost na poti in stalni nadzor, ki je na dosegu pametnega telefona.

Sistem UconnectTM HD LIVE s 7-palčnim zaslonom najnovejše generacije, ki je del serijske opreme, ima 7-palčni zaslon na dotik z visoko ločljivostjo, vmesnik Bluetooth za prostoročno telefoniranje, sistem pretakanja glasbe, bralnik SMS sporočil in funkcijo prepoznavanja govora, vhode AUX in USB z integracijo naprav iPod ter ukazne tipke na volanskem obroču. Kot dodatna oprema sta na voljo kamera za vzvratno parkiranje in nov vgrajen navigacijski sistem TomTom 3D.

Aplikaciji eco:Drive in my:Car uporabnikom omogočata spremljanje načina vožnje, da znižajo porabo goriva in stroške uporabe vozila, ne glede na to, kam se odpravijo.

Funkciji Apple CarPlay in Android AutoTM: najbolj edinstvena funkcija sistema UconnectTM je povezljivost s sistemom Apple CarPlay, ki je najpametnejši in najvarnejši način za uporabo iPhona med vožnjo, poleg tega je združljiv še s sistemom Android AutoTM, zato lahko izkoristite vse možnosti, ki jih ponuja Google.

Storitve Mopar® Connect vključujejo ponudbo dodatnih storitev, ki jih lahko uporabniki upravljajo z aplikacijo Uconnect LIVE. Med najzanimivejšimi sta pomoč na cesti ob nesrečah ter možnost daljinskega upravljanja funkcije zaklepanja in odklepanja vrat. Druge funkcije vključujejo ugotavljanje lokacije vozila po kraji in pošiljanje opozorila, če vozilo preseže določeno hitrost ali zapusti območje, ki je bilo prej omejeno na zemljevidu.

Mopar® Connect prav tako prikazuje položaj parkiranega vozila in se lahko uporablja za prikaz informacij o stanju vozila (količini goriva, napolnjenosti akumulatorja, tlaku v pnevmatikah).

Storitev Mopar Connect® je integrirana s povezanimi storitvami Uconnect LIVE (my:Car, eco:Drive in TomTom LIVE). Te storitve dopolnjujeta dve novi storitvi: my:Assistant in my:Remote Control. Sistem Mopar® Connect s storitvijo my:Assistant ob prometni nesreči zazna nujni primer in pokliče operaterja, ki bo poslal reševalne službe. Podoben postopek se izvede ob kraji: sistem zazna, da se vozilo premika brez ključa v ključavnici za vžig, pokliče pomoč in operativnemu centru pošlje podatke o vozilu.

Popolna ponudba za vse potrebe po mobilnosti

Ponudba zajema tri različice: novi 500X Urban, najbolj mestno interpretacijo Fiatovega modela, novi 500X City Cross za pobeg iz vsakodnevnega prometa in novi 500X Cross z vrhunskim paketom opreme za vznemirljive pustolovščine zunaj mestnih cest, tudi po zasneženih ali blatnih cestah.

Ponudbo sestavljajo trije motorji, v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim ali 6-stopenjskim samodejnim TCT menjalnikom.

Novi 500X ima na slovenskem trgu v serijski opremi tudi 5 let jamstva Fiat 5 Plus. Jamstvo Fiat 5 Plus je zagotovilo o kakovosti vozil Fiat, saj priča o našem zaupanju, ki temelji na dolgoletnih pozitivnih izkušnjah. Jamstvo Fiat 5 Plus kupci prejmejo brezplačno ob nakupu novega osebnega vozila Fiat, omogoča pa brezskrbno uporabo vozila tudi po izteku 2-letne splošne garancije, vse do 5. leta starosti ali do skupno 120.000 prevoženih kilometrov (velja pogoj, ki nastopi prej).

Novi 500X 1.0 GSE T3 120 Urban je na voljo že za 17.590 EUR.