Hyundai in Kia predstavila inovativno polnjenje električnih vozil, ki mu sledi samodejno parkiranje

Kia Motors Corporation in Hyundai Motor Company sta v svojem videu predstavila brezžično polnjenje električnega vozila in popolnoma samodejno parkiranje (AVPS - Automated Valet Parking System) za bližnjo prihodnost, ko bo električnih vozil precej več kot jih je danes.

Sistem bo voznikom olajšal polnjenje in parkiranje električnih vozil. Vozilo z napolnjeno baterijo se bo prestavilo s polnilnega mesta in tako polnjenje omogočilo še drugim električnim vozilom.

Po ukazu za polnjenje vozila preko pametnega telefona se bo vozilo samodejno zapeljalo do prostega polnilnega mesta. Ko bo baterija vozila popolnoma napolnjena, se bo vozilo premaknilo na prazno parkirno mesto s pomočjo uporabe sistema AVPS, ki bo na tem polnilnem mestu omogočil polnjenje drugim vozilom. Ko bo voznik poklical svoje vozilo, se bo to samodejno vrnilo na lokacijo voznika.

Celoten proces zahteva nenehno komunikacijo med električnim vozilom, parkiriščem, polnilnim sistemom in voznikom. Parkirišče pošlje lokacije praznih parkirnih mest in polnilnih mest, obenem pa polnilni sistem posodablja stanje napolnjenosti vozila v realnem času.

Kia in Hyundai komercialno rabo te tehnologije načrtujeta za čas ob prihodu 4. stopnje avtonomnih vozil leta 2025. Nameravata pričeti tudi s prodajo avtonomnih vozil v različnih pametnih mestih od leta 2021, pri tem pa je njun cilj, da popolnoma avtonomna vozila na trg pripeljeta leta 2030.