Dan inovacij PSA Peugeot Citroën predstavlja inovacije za vozila jutrišnjega dne

»V okolju, ki se spreminja, se tudi avtomobil zelo hitro razvija. V letu 2012 se je PSA Peugeot Citroën uvrstil na vodilno mesto v Evropi na področju vozil z nizko porabo, z najnižjimi izpusti CO2 na tržišču. V odgovor na velike izzive glede jutrišnje mobilnosti Skupina PSA pospešuje uvajanje svojih inovacij. Danes PSA Peugeot Citroën razkriva pionirske rešitve za vozila, ki bodo prilagojena novim pričakovanjem kupcev in vedno bolj prijazna do okolja.«

S tem sporočilom je Guillaume Faury, Direktor oddelka R&D pri PSA Peugeot Citroën, sprejel 100 oseb, ki imajo moč odločanja na področju gospodarstva in politike ter partnerjev in novinarjev, ki so se zbrali v ADN (Automotive Design Network), v Centru R&D PSA v Vélizyju.

Ob tej priložnosti so se gostje lahko seznanili z več popolnoma novimi tehnologijami, ki jih je razvil PSA Peugeot Citroën kot odgovor na izzive jutrišnjega vozila: urbanizacija, podnebne spremembe, potrošnikovi načini uporabe in njegovi načini potovanja.

PSA je kot svetovno premiero razkril revolucionarno tehnologijo:

Hybrid Air, popoln hibrid bencina in stisnjenega zraka

Na tiskovni konferenci so Philippe Varin, Predsednik uprave PSA Peugeot Citroën, Guillaume Faury, Direktor R&D, Philippe Bouyoux, namestnik državnega sekretarja za naložbe, in  François Loos, Predsednik Agencije za okolje in energijo (Ademe), razkrili novo vrsto popolnoma hibridnega pogonskega agregata »Hybrid Air« :inovativno tehnologijo, ki združuje bencin in stisnjen zrak in tako označuje novo ključno etapo na poti proti vozilu 2l/100 km.

Predstavljene so bile tudi popolnoma nove rešitve na vozilih znamk  Peugeot in Citroën, ki bodo na voljo že od letošnjega leta 2013 in ki so odziv na nova pričakovanja kupcev:

EMP2,  nova modularna platforma  PSA Peugeot Citroën

Pred-premierno je bila predstavljena nova svetovna platforma PSA »EMP2 : Efficient Modular Platform 2« .

Ta platforma nove generacije prinaša zmogljive rešitve glede modularnosti, opreme in zmanjšanja izpustov CO2

SCR, inovativna tehnologija za čiščenje dušikovih oksidov (NOx) dizelskih vozil

Da bi ohranil svoje vodilno mesto pri dizelskih motorjih in da bi izpuste NOx privedel na raven bencinskih motorjev, bo PSA Peugeot Citroën že v letu 2013 lansiral selektivno katalitsko redukcijo (Selective Catalytic Reduction - SCR). Ta edinstvena tehnologija je nameščena pred filtrom trdnih delcev z dovajanjem aditiva (FAP), združila pa bo izpust NOx in zmanjšanje porabe (za -2 do -4% v primerjavi z Euro5).

Predstavili so pa tudi inovacije, ki napovedujejo jutrišnje vozilo:

Hybride Eco, množično dostopna hibridna rešitev

Ta tehnologija, ki je prilagojena bencinskim in dizelskim vozilom segmentov B, C in D, bo omogočila prihranke 15 g CO2 in do 15% manjšo porabo.

Koncept Dedicated-EGR (Exhaust Gas Recirculation, povratno vodenje izpušnih plinov), inovacija za optimalno porabo bencinskih motorjev

Ta novost je namenjena boljšemu izkoristku bencinskih motorjev in posledično prihrankom pri porabi goriva.

HYdole, vzorčno hibridno vozilo z električno dominanto (HYbride à DOminante éLEctrique)

Da bi testirali potencialne uporabnike jutrišnjega vozila in da bi odgovorili na potrebe po avtonomiji, je PSA s svojimi partnerji razvil vzorčno hibridno vozilo z možnostjo ponovnega polnjenja, kot vzorec za popolnoma brezskrbno vožnjo električnega vozila.

VéLV, lahko mestno električno vozilo (Véhicule électrique Léger de Ville)

60% mestnih voženj je opravljenih z individualnim vozilom z vsemi posledicami v zvezi z izpusti CO2. VéLV, projekt lahkega električnega vozila, ima nalogo poiskati odgovor na potrebe mestnih in primestnih voženj, z rekordno porabo elektrike samo 85 Wh/km.