Citroen C4 Aircross

Aprila je družba Citroën razširila izbor svojih vozil z novo ponudbo, s katero namerava osvojiti razred vozil, ki je v polnem razmahu. Citroën C4 Aircross vnovič posega v tradicionalna pravila kompaktnega športnega terenca (SUV) z združevanjem oblikovnih rešitev in tehnoloških inovacij. Nova karoserijska podoba ima vse adute, s katerimi se vozilo popolnoma sklada s sodobnim življenjskim slogom, kjer je prisotna želja po vsakdanjem razvedrilu:

- izrazit in eleganten stil, ki izžareva Citroënov izvor

- prilagodljiv pogon glede na želje za izkoriščanje celotne vlečne moči terenskega vozila s tremi različnimi načini, ki jih lahko izbiramo ročno (2WD, 4WD in LOCK);

- samo 119 g izpusta CO2 na prevoženi kilometer pri izvedenki z motorjem HDi 115 na dvokolesni pogon, kar ga uvršča na sam vrh njegovega razreda glede izpustov CO2. Vsi motorji v ponudbi so opremljeni s tehnologijo Stop&Start;

- zgradba, ki domiselno združuje kompaktnost pri dolžini 4,34 m z obsežnim notranjim prostorom in velikim prtljažnikom prostornine 442 litrov;

- udobje in ugodje v vožnji na nivoju Citroënovih limuzin;

- brezskrbnost in dobro počutje v vozilu, ki ju zagotavljajo višji položaj voznika med vožnjo, zastekljena panoramska streha in domiselno razporejeno mesto za voznika, kjer sta v ospredju veliko ugodje med vožnjo in enostavna uporaba za vsak dan

- širok izbor tehnološko napredne opreme: navigacijski sistem NaviDrive z zaslonom na dotik in kamero za prikaz območja za vozilom, sistem za prostoročni dostop in zagon motorja, hi-fi sistem Rockford, glasbeni strežnik

Prodaja Citroëna C4 Aircrossa, ki bo na voljo z dvokolesnim in štirikolesnim pogonom, se bo začela v prvi polovici leta 2012, prvič pa je bil uradno predstavljen na avtomobilskem salonu v Ženevi.

Izrazit stil, ki izžareva Citroënov izvor

Dediščina stilskih pravil znamke: Citroën C4 Aircross izstopa iz sveta tradicionalnih vozil na štirikolesni pogon in tako združuje limuzinsko eleganco znamke z mišičastimi linijami terenskega vozila. Spredaj je na široki kromirani okrasni maski vpet Citroënov znak, ki poudarja pripadnost vozila. Od strani je rebro v obliki narobe obrnjene plavuti morskega psa po vzoru konceptnega avtomobila Hypnos, okrašeno s kromirano vetrno rožo, ki priča o njegovi pripadnosti družini športnih terencev znamke Citroën. Zaradi boljšega pretoka zraka in zmanjšanja izpusta CO2 je bila po navdihu Citroëna C4 in konceptnega vozila Hypnos namenjena posebna pozornost zasnovi zadnjih luči in velikih 18-palčnih koles z litimi platišči.

Edinstven značaj: vodoravne linije prednjega dela se na skrajnih koncih zaključujejo z aerodinamičnimi odprtinami, ki poudarjajo njegovo kompaktno zunanjost. Poteze pokrova motornega prostora, vidne z voznikovega mesta, širši blatniški koši in manjša previsa poudarjajo vtis trdnosti in dinamičnosti, ki ju izžareva ta nova oblika karoserije.

Skrbno načrtovane podrobnosti: Citroën C4 Aircross združuje v skladno celoto stil in učinkovitost. Dnevne luči s svetlečimi diodami so pokončno vgrajene v aerodinamične odprtine na prednjem delu. Tako kot pri Citroënu DS3 in novem modelu Citroën C1 ustvarjajo pokončni svetlobni izraz, ki vozilu daje drugačno podobo tako podnevi kot ponoči. V zunanji ogledali so vgrajene bočne utripalke, sklopa zadnjih luči sta opremljena s svetlobnimi vodniki, v kromirani letvi prtljažnih vrat pa je skrita kamera za prikaz območja za vozilom pri vzvratni vožnji. Kromirani okrasni profili praga in spodnjega roba prtljažnih vrat ter dodatno zatemnjena zadnja stekla prispevajo k še večji eleganci.

Pametno vozilo s prilagodljivim pogonom

S sistemom štirikolesnega pogona zadnje generacije ponuja Citroën C4 Aircross optimalno lego vozila na cesti, ki vzbuja željo po pustolovskih izletih in zagotavlja popolnoma varno vožnjo. Tehnologija z zelo odzivnim delovanjem, ki obenem upošteva voznikovo priganjanje vozila, pogoje na cesti in hitrost vozila, omogoča stalno vožnjo z najboljšo možno porazdelitvijo navora med sprednjimi in zadnjimi kolesi. Lahek sistem majhnih dimenzij zmanjšuje tudi porabo goriva, kar omogoča predvsem uporaba olja nizke viskoznosti v razdelilnem gonilu.

Prilagodljiv pogon: glede na svoje želje in potrebe lahko voznik s pomočjo upravljalnega stikala za prestavno ročico kadar koli ročno izbere enega od treh načinov pogona:

- način 4-kolesnega pogona (4WD) samodejno porazdeli vrtilni moment med sprednja in zadnja kolesa. V primeru ustreznega oprijema s podlago je za čim manjšo porabo goriva vrtilni moment v glavnem porazdeljen na sprednja kolesa (približno 98 %). V najtežjih pogojih lahko porazdelitev ob regulaciji prenosa doseže do 50 % vrtilnega momenta na vsaki osi;

- način LOCK zagotavlja največjo vlečno moč v težjih pogojih vožnje, tako da poveča vrtilni moment na zadnjih kolesih za 50 % v primerjavi z načinom 4-kolesnega pogona (4WD);

- način 2-kolesnega pogona (2WD) zmanjšuje porabo goriva, saj je v delovanju manjše število gibljivih delov (v pogonu je samo sprednja os).

Zgledna stopnja emisije CO2

V skladu s prizadevanji znamke na področju varovanja okolja se Citroën C4 Aircross z motorjem HDi 115 uvršča na sam vrh v svojem razredu glede izpustov CO2.

Motor HDi 115 s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, je na voljo pri izvedenki z 2-kolesnim pogonom, kjer izpust CO2 dosega le 119 g na prevoženi kilometer, ter pri izvedenki s 4-kolesnim pogonom, kjer dosega le 129 g CO2 na kilometer. Ta motor z 1,6 litra prostornine, ki je pripomogel k uspehu vozil Citroën, dosega 115 konjskih moči in do 270 Nm navora že pri 1750 vrt/min (začasno do 280 Nm ob uporabi funkcije “overboost” za močnejše pospeške).

Citroën C4 Aircross bo ob začetku prodaje na voljo tudi z dizelskim motorjem HDi 150 (tako pri izvedenki z 2-kolesnim kot tudi s 4-kolesnim pogonom, s šeststopenjskim ročnim menjalnikom). Ta motor z 1,8 litra prostornine je edini dizelski motor na trgu, ki je opremljen s sistemom prilagodljivega krmiljenja ventilov. s to tehnologijo dosega najnižje kompresijsko razmerje (14:1) med dizelskimi motorji, ki so danes prisotni na trgu, in zagotavlja izredno šibke tresljaje, nizko stopnjo izpusta škodljivih izpušnih plinov, prožno delovanje ter zmogljivost na nivoju motorjev z večjo prostornino.

Pri izvedenki z 2-kolesnim pogonom je na voljo tudi bencinski motor 1.6i 115 s petstopenjskim mehanskim menjalnikom. Ta motor z 1,6 litra prostornine je opremljen z dvema odmičnima gredema v glavi motorja, s 16 ventili in sistemom prilagodljivega krmiljenja ventilov. Združuje zmogljivost in nizko stopnjo izpustov pri 115 konjskih močeh, ki dosega samo 135 g CO2 na prevoženi kilometer.

Da bi izpolnili pričakovanja mednarodnih trgov, bo bencinski motor 2.0i s 150 konjskimi močmi na voljo za trge izven Evrope v izvedenki na 2 in 4-kolesni pogon, skupaj z ročnim petstopenjskim menjalnikom ali z brezstopenjskim menjalnikom (CVT). Ta motor z 2 litri prostornine je opremljen s 16 ventili, z blokom motorja iz aluminija in s sistemom prilagodljivega krmiljenja ventilov.

Vsi našteti motorji so opremljeni s tehnologijami, ki zmanjšujejo izpuste CO2:

- tehnologija Stop&Start (razen pri bencinskem motorju 2.0i 150 KM). Ta sistem z zelo enostavno uporabo, ki ne zahteva nobenega voznikovega posredovanja, samodejno prekine delovanje motorja, ko vozilo zaustavimo in premaknemo prestavno ročico v položaj praznega teka. Motor se znova samodejno zažene ob pritisku na pedal sklopke pred vklopom prestave;

- krmiljen alternator z rekuperacijo energije ob zaviranju in upočasnjevanju. Ta zbrana energija se nato izkorišča, ko vozilo obratuje v prostem teku, pospešuje ali vozi s stalno hitrostjo, da se omeji proizvodnja energije na alternatorju in tako zmanjša magnetni upor, torej obremenitev motorja;

- električni servovolan, ki troši energijo samo med obračanjem volana.

Zgradba, ki nudi kompaktnost, notranjo prostornost in okretnost 

Kompaktne mere (dolžina 4,34 m; širina 1,80 m; višina 1,63 m) in njegov obračalni krog premera samo 10,6 m mu omogočajo okretno premikanje po mestnem okolju brez zadržkov. Citroën C4 Aircross, primerljiv z limuzino višjega razreda, navdušuje s svojo notranjo prostornostjo, ki jo ponuja svojim potnikom. S 5 sedeži in svojim prtljažnim prostorom velikosti 442 litrov brez težav izpolnjuje zahteve sodobnega življenjskega sloga.

Zadnjo sedežno klop, ki je priročna za vsakodnevne potrebe in opremljena z loputo za prevoz smuči, lahko preklapljamo v razmerju 2/3 -1/3. Z lahkoto jo lahko preklopite in tako pridobite še večji prostor za tovor z ravnim podom.

Užitek v vožnji kot pri limuzini

Na podvozju, ki predstavlja najboljšo možno kombinacijo med udobjem in lego vozila na cesti, so bile izvedene posebne nastavitve, da bi lahko ustrezale vrednotam znamke Citroën.

Citroën C4 Aircross ima prednjo premo tipa psevdo McPherson in zadnjo premo z več vodili in širokimi koloteki ter stabilizacijskim drogom premera 18 mm. Umerjenost trdote vzmeti prednjih in zadnjih blažilnikov zagotavlja nadzorovano gibanje karoserije ob ohranjanju izrednega udobja. 2,67 metra dolga medosna razdalja, ki se skoraj ne razlikuje od tiste pri vozilih višjega razreda, prav tako prispeva k boljši stabilnosti in legi vozila na cesti. Te značilnosti vozilu Citroën C4 Aircross zagotavljajo optimalno dinamično lego vozila na cesti v vseh razmerah in prispevajo k prvovrstni aktivni varnosti.

Ta rezultat poudarja prisotnost 18-palčnih koles s pnevmatikami Bridgestone dimenzije 225/55 R18.

Ob združitvi tehnologij za pomoč pri vožnji, kot so sistem za nadzor stabilnosti vozila ESP (s funkcijo nadzora spodrsavanja pogonskih koles), sistem proti blokiranju koles ABS, elektronski razdelilnik zavorne sile, sistem za pomoč pri speljevanju navkreber (Hill Assist) in sistem pogona na vsa štiri kolesa z elektronskim upravljanjem, je vozilo Citroën C4 Aircross deležen brezhibne vlečne moči in vodljivosti v vseh razmerah.

Tudi električni servovolan je bil deležen posebne obravnave za zagotovitev pravih užitkov v vožnji: njegove nastavitve zagotavljajo strogo ohranjanje smeri in hkrati zanesljivo povratno zaznavo.

Vzdušje v vozilu: brezskrbnost in dobro počutje 

Citroën C4 Aircross ponuja vozniku višji položaj za vožnjo, ki zagotavlja širše vidno polje in neoviran pregled nad cesto. Dobro počutje v vozilu poudarja presenetljiva notranja prostornost, ki je nismo vajeni v razredu kompaktnih športnih terencev (SUV).

Pogled v nebo tudi v mestnem okolju: Citroën C4 Aircross razpolaga z veliko stekleno panoramsko streho z UV-zaščito in zastiralom, ki ga upravljamo električno po stopnjah. Panoramska streha prepušča svetlobo v celoten potniški prostor in tako prispeva k dobremu počutju vseh potnikov. Ponoči jo poživlja oranžna barva, katero oddajajo svetlobni vodniki s svetlečimi diodami v strehi. In za bolj umirjeno vzdušje lahko moč te ambientne osvetlitve nastavljamo vse do njenega izklopa.

Odlikuje se po svoji funkcionalnosti in izboljšani ergonomiji voznikovega mesta, ki zagotavlja preprosto upravljanje vozila. Voznik razpolaga z volanom v usnju, ki ga lahko nastavlja po višini in globini in ki omogoča neposredno upravljanje funkcij avdio sistema, regulatorja hitrosti in sistema za prostoročno telefoniranje. Volan predstavlja okrasni element v svetleči črni barvi. Tako imenovane obdelave “black cosmos” so deležni tudi osrednja čelna plošča in plošče s stikali za pomik stekel.

Prostor za voznika je obdan s stilom, ki zagotavlja bolj zaznavno uporabo, kjer je vsaka funkcija jasno opredeljena. Oblika in kromirana obroba merilnikov ter videz instrumentov poudarjajo živahen značaj tega kompaktnega športnega terenca. Ščitnik instrumentne plošče z mehko oblogo vozniku ob dotiku vzbudi prestižen občutek. Tudi vrtljivi gumb za izbiro načinov pogona in gumbi za upravljanje klimatske naprave imajo kromirano obrobo in tako poudarjajo občutek skladnosti v vozilu.

Sedišči sprednjih sedežev zagotavljata izjemen oprijem in ponujata bogate možnosti nastavitev (višinsko, dolžinsko, nagibno). Na voljo so z električnim upravljanjem in ogrevanjem. Za udobje sopotnikov poskrbi možnost nagibanja naslonjal zadnjih sedežev v dva različna položaja. Tudi samodejno vklapljanje luči, samodejno delovanje brisalcev in samozatemnitveno notranje vzvratno ogledalo prispevajo k udobju med vožnjo in enostavni vsakdanji uporabi tega kompaktnega športnega terenca.

Številna odlagalna mesta so porazdeljena po celotnem potniškem prostoru. S svojo zasnovo in prostornino pričajo o pozornosti, ki so je deležni potniki, in o pomenu uporabnosti. Predal za drobnarije predstavlja obsežen osvetljen in hlajen prostor (povezan z avtomatsko klimatsko napravo), v srednjih naslonih za roke na sprednjih in zadnjih sedežih pa sta prisotna dva ergonomska nastavka za kozarce ter predal z 12 V vtičnico, priključkom USB in priključkom za priklop zunanjih avdio naprav.
Širok izbor tehnološko napredne opreme

Za udobnejše potovanje in vožnjo Citroën C4 Aircross ponuja svojim potnikom zelo kakovostno opremo. 

Citroën C4 Aircross ponuja visokokakovosten Hi-Fi sistem, ki je primerljiv s hišnimi sistemi in ga je razvila družba Rockford Fosgate, svetovni specialist na področju avdio tehnike. Skupaj zmore 710 - W moči, nanj pa je priključenih 8 zvočnikov, ki so porazdeljeni po potniškem prostoru, ter en nizkotonski zvočnik z membrano premera 25 centimetrov in z dvojnim navitjem v zvočni omarici prostornine 20 litrov, nameščen na levi strani prtljažnega prostora. Sistem za digitalno obdelavo signalov izboljša kakovost zvoka, ne glede na mesto poslušanja.

Citroën C4 Aircross je lahko opremljen tudi z visokozmogljivim navigacijskim sistemom GPS s 7-palčnim zaslonom na dotik in trdim diskom, ki temu sistemu omogoča hitro in neslišno delovanje. Na tem trdem disku so shranjeni kartografski podatki, na voljo pa je tudi več kot 10 GB prostora za shranjevanje glasbe. Sopotniki tako lahko shranijo do 2 500 naslovov v formatu MP3 ali WMA in se na ta način poslužijo možnosti uporabe pravega glasbenega strežnika. Sistem je opremljen tudi z DVD-predvajalnikom, ki podpira podatkovne nosilce CD, CD-R, CR-RW in DVD-video.

Za enostavno manevriranje in parkiranje brez najmanjšega napora je na navigacijski sistem priključena kamera za barvni prikaz območja za vozilom med vzvratno vožnjo. Kamera je skrita v kromirano letev prtljažnih vrat in se samodejno vključi ob preklopu v vzvratno prestavo. Slikovne informacije, ki so koristne pri vsakdanji uporabi, se prikazujejo na zaslonu navigacijskega sistema, v pomoč pa so tudi zaznavala za vzvratno vožnjo. Za lažje manevriranje skrbita dve črti zelene barve nad slikovnim prikazom, ki ponazarjata predvideni položaj vozila ob vzvratni vožnji. Vodoravna črta rdeče barve predstavlja območje, ki je potrebno za odpiranje in razkladanje prtljažnega prostora.

Citroën C4 Aircross je lahko opremljen tudi s sistemom za prostoročni dostop in zagon motorja: če ima voznik ključ spravljen pri sebi v žepu ali torbici, lahko odpre vozilo, zažene motor in ga ugasne s preprostim pritiskom na gumb za zagon Start/Stop. Zaklepanje vozila omogoča pritisk na temu namenjeni gumb na kljukah sprednjih vrat ali prtljažnih vrat.

Priključek USB v predalu osrednjega naslona za roko omogoča uporabo prenosnih večpredstavnostnih predvajalnikov in USB spominskih ključkov. Enostavna uporaba: ob priklopu naprav že lahko pregledujete njihovo vsebino s pomočjo gumbov za avdio funkcije na navigacijskem sistemu ali z upravljalnimi gumbi na volanu.

Citroën C4 Aircross nudi sistem za prostoročno telefoniranje Bluetooth, ki zagotavlja veliko udobja in varnost med uporabo prenosnega telefona v avtomobilu, saj ga za telefoniranje ni treba vzeti iz žepa. S to opcijo lahko voznik kliče telefonsko številko z uporabo funkcije glasovnega prepoznavanja (v francoščini, angleščini, nemščini, italijanščini, španščini in ruščini) ali pa s pomočjo posebnih upravljalnih gumbov na volanu.

Funkcija pretočnega zvoka “streaming audio” na avdio sistemu Citroëna C4 Aircross omogoča brezžično predvajanje glasbe, ki je shranjena na pametnem telefonu ali združljivem glasbenem predvajalniku s tehnologijo Bluetooth.

Visoka stopnja pasivne varnosti

Citroën C4 Aircross razpolaga z izredno trdno karoserijsko zgradbo, ki zagotavlja natančno obnašanje vozila na cesti z ohranjanjem smeri vozila ne glede na vrsto cestišča, za brezkompromisno pasivno varnost s celovito varnostno celico in zanemarljivimi tresljaji za dobro počutje potnikov.
K trdnosti karoserijske zgradbe prispevajo tudi spoji “zaprtega preseka” med stebrički in streho ter na prtljažnih vratih.

Karoserijska zgradba lahko absorbira in razprši energijo, ki nastane ob trku, z nadzorovano deformacijo karoserije za učinkovito zaščito potnikov. Sprednji vzdolžni nosilci so ravni in imajo osmerokoten presek, na svojem prednjem delu pa nosijo okvir z zmečkljivo zgradbo. “Trinožna“ zgradba povezuje zadnji konec sprednjih vzdolžnih nosilcev z osrednjimi in spodnjimi prečnimi nosilci armaturne plošče. Tudi obod karoserije je ojačan s skupaj zvarjenimi vzdolžnimi nosilci.

Citroën C4 Aircross je opremljen z varnostnim sistemom zavornega pedala. Ta mehanizem preprečuje kakršen koli vdor zavornega pedala v potniški prostor ob trčenju z večjo hitrostjo.

Za zmanjšanje posledic ob morebitnem trčenju v pešca je na pokrovu motornega prostora prisotno zmečkljivo območje (dvojna izboklina), nosilec vetrobranskega stekla ima zgradbo z odprtim presekom, sprednji odbijač pa lahko vsrka večjo količino energije udarca.

Citroën C4 Aircross je serijsko opremljen s sedmimi varnostnimi blazinami: dve čelni varnostni blazini za voznika in sovoznika (z možnostjo izklopa za namestitev otroškega sedeža spredaj), dve stranski varnostni blazini, dve varnostni zavesi za potnike na sprednjih in zadnjih sedežih ter varnostna blazina za zaščito voznikovih kolen.

Zmerna masa

Uporaba visokoodpornega jekla v večjem delu je omogočila zmanjšanje mase vozila in povečanje njegove trdnosti (14 % zgradbe iz jekla trdnosti 590 MPa in 5 % iz jekla trdnosti 980 MPa).
Debelina karoserijskih plošč je zmanjšana z uporabo večjega števila pločevin različnih debelin, ki so med seboj zvarjene pred dokončnim oblikovanjem za bočne stene, na vratih pa so uporabljene izboljšane ojačitve.