BMW xDrive

BMW X6 je prvi Sports Activity Coupé na svetu. Edinstvena kombinacija športne dinamike in vrhunske vsestranskosti bo od spomladi 2012 na voljo z novo dimenzijo privlačnosti. Selektivne spremembe v obliki in inovativna oprema izpopolnjujejo profil BMW X6 kot edinstveni model znotraj premium segmenta avtomobilov s štirikolesnim pogonom. Njegovo trajno in neomajno priljubljenost gre pripisati izraziti obliki, ki združuje atletske in elegantne linije kupeja s suverenim značajem modela BMW X.

Danes smo se udeležili BMWjevega dogodka v Kranjski gori in preizkusili sistem xDrive. Vozili smo X1, X3 in X5, vsi tirje modeli so imeli xDrive in lahko rečemo, da je xDrive res izjemna tehnološka iznajdba. Po testu smo se udeležili še biatlonskega streljanja z zračno puško in preizkusili kako težko je v spočitem, mirnem okolju sploh zadeti kakšno tarčo (črno točko).

Dinamične vaje so prikazale različne vozne situacije in uporabnost voznih asistenc v vozilu. Izkušeni inštruktorji BMW pa so udeležencem dogodka predstavili tudi veliko nasvetov za vsakodnevno vožnjo.

BMW se je po vsem svetu uveljavil kot vodilni proizvajalec vozil s štirikolesnim pogonom v segmentu premium vozil. Noben drug sistem štirikolesnega pogona ne izboljša dinamike, oprijema in stabilnosti tako kot BMW xDrive. Izjemna kakovost elektronsko nadzorovane in spremenljive porazdelitve moči med prednja in zadnja kolesa se je v vozilih, opremljenih s sistemom BMW xDrive, izkazala tako na težavnem terenu kot na cestnih površinah.

Gordana Kisilak, predstavnica za odnose z javnostmi BMW Group Slovenija: »Pri dogodku BMW xDrive ne gre za suhoparno tehnično predstavitev, ampak za zabavno in hkrati poučno doživetje štirikolesnega pogona in ostalih inovacij BMW. Na dogodku udeleženci dobijo koristne napotke za vožnjo v zimskih razmerah in s pomočjo izkušenih svetovalcev spoznajo napredne tehnologije BMW xDrive. Po izkušnji BMW xDrive poligona, vožnji po cesti in snegu se udeleženci dogodka prepričajo, da je vožnja z vozili BMW preprosto užitek.«

Elektronsko nadzorovani, permanentni štirikolesni pogon BMW xDrive zahvaljujoč porazdelitvi pogonskega momenta med prednjo in zadnjo os glede na razmere nudi neprimerljivo stopnjo udobja, oprijema in agilnosti na vseh cestnih površinah. BMW xDrive je status inteligentnega sistema štirikolesnega pogona pridobil zaradi dejstva, da moč vedno usmeri na tisto os, katere kolesa imajo najboljši stik s cestno površino (tudi do 100%), in sicer s pomočjo razdelilnega menjalnika z elektronsko krmiljeno večplastno sklopko, ki deluje natančno v skladu s prevladujočimi razmerami. Sistem se z izjemno natančnostjo in hitrostjo odzove na vsak izziv v trenutnih razmerah vožnje.

V običajnih voznih razmerah BMW xDrive porazdeli pogonski moment med prednjo in zadnjo os v razmerju 40:60. Pri tem senzorji nenehno merijo zdrsavanje koles na prednji in zadnji osi. Sistem lahko v delčku sekunde spremeni razmerje porazdelitve moči. V primerjavi z običajnimi sistemi štirikolesnega pogona se BMW xDrive odziva tudi v naprej, ne da bi čakal, da kolo dejansko začne zdrsavati. Vozilo se tako stabilizira, še preden voznik začuti potrebo po poseganju v vožnjo. Za še natančnejši nadzor poskrbi računalniška enota sistema reguliranja stabilnosti vožnje, Dynamic Stability Control (DSC).

BMW xDrive je trenutno na voljo v modelih BMW serije 3 Coupe, BMW serije 3 Touring, BMW serije 5 Limuzina, BMW serije 5 Touring, BMW serije 5 Gran Turismo, BMW serije 6 Coupę, BMW serije 6 Cabrio, BMW serije 7, BMW X1, BMW X3, BMW X5, BMW X5 M, BMW X6, BMW X6 M.