BMW Motorrad Slovenija je letos prodal več motorjev s pomočjo slovenske policije.

 

Vozni park slovenske policije je bogatejši za 30 novih motornih koles BMW Motorrad. Slovesna predaja je potekala danes, 15. novembra 2016, katere se je udeležil tudi generalni direktor policije Marjan Fank. Motorna vozila so v uporabo prejeli policisti prometniki in policisti Centra za varnost in zaščito v Upravi za policijske specialnosti, in sicer gre za 30 novih motornih koles BMW R 1200 RT SF.

Delo na področju nadzora in urejanja prometa policija lahko izvaja na visoki ravni le ob predpostavki, da ima na voljo ustrezna prevozna sredstva, med katera spadajo tudi motorna kolesa. Z motornimi kolesi so policisti veliko bolj mobilni, saj predvsem v večjih zgostitvah prometa z osebnimi vozili veliko težje pridejo na določeno točko. Motorna kolesa so nepogrešljiva tudi pri spremstvih varovanih oseb in izvajanju spremstev različnih kolesarskih in drugih prireditev.

Motorna kolesa, ki jih uporabljajo policisti, potrebujejo tudi posebno opremo, hkrati pa morajo zagotavljati najvišje standarde varnosti in funkcionalnosti. BMW je edini evropski proizvajalec motornih koles, ki serijsko proizvaja specialna motorna kolesa. S serijsko proizvodnjo so namreč vsi deli na specialnem vozilu prilagojeni za večje obremenitve kot pri civilnih motorjih, kar bistveno vpliva na varnost policistov,

BMW R 1200 RT ima vgrajen zračno-tekočinsko hlajeni BMW-jev bokserski motor s še več navora in z največjo močjo 125 konjskih moči. V bogati serijski opremi vsebuje tudi potovalni računalnik in ogrevane ročice. Novi BMW R 1200 RT SF (policijska različica) ima dodatno prilagojeno ergonomijo stikal za upravljanje policijskih luči, sirene in radijske zveze, in sicer tako, da lahko policist motorist vedno varno upravlja motorno kolo in ne odmika rok od krmila. Motor ima vgrajen tudi najnovejši ABS sistem in sistem proti zdrsu zadnjega kolesa, z izbiro načina delovanja RAIN ali ROAD pa še dodatno spreminja karakteristike delovanja motorja in varnostnih sistemov.

V slabših vremenskih razmerah, npr. v dežju, je v načinu delovanja RAIN podajanje moči motorja še bolj zvezno, sistem proti zdrsu zadnjega kolesa pa je še bolj občutljiv. Dodatno pa je za varnost in udobje policista poskrbljeno z električno nastavljivim vetrobranom po višini in gretjem ročic.

S prenovitvijo voznega parka motornih koles je slovenska policija poskrbela za bistveno izboljšano varnost policistov motoristov,kar pomeni tudi večjo varnost drugih prometnih udeležencev. Obenem nova motorna kolesa prispevajo tudi k varstvu okolja, saj vsi novi motocikli izpolnjujejo normative EUR4, ki bodo stopili v veljavo leta 2017.