Alpine na 6 ur Fudžija

 

- Nicolas Lapierre, Stéphane Richelmi in Gustavo Menezes so v dirki 6 ur Fudžija osvojili svojo šesto zaporedno uvrstitev na stopničke v letošnji sezoni!

- Posadka Signatech-Alpine s številko 36 bo lahko že v naslednji dirki v Šanghaju (6. novembra) osvojila naslov prvaka v razredu LMP2 vzdržljivostnega prvenstva FIA WEC.

- Kljub trku z drugim tekmovalcem v zgodnji fazi dirke je posadka Baxi DC Racing Alpine s številko 35 pripeljala do cilja in osvojila deveto mesto.

Po tem, ko so bili prosti treningi namenjeni iskanju najboljših nastavitev Alpine A460 za dirkališče Fudži, sta v kvalifikacijah Gustavo Menezes in Nicolas Lapierre s Signatech-Alpine številka 36 z le dvema desetinkama zaostanka osvojila drugo mesto. David Cheng in Ho-Pin Tung sta z Baxi DC Racing Alpine številka 35 dosegla enajsti čas.

Tekmovalce je v nedeljo zjutraj pričakalo lepo vreme, dirka, ki se je začela ob enajsti uri po lokalnem času, pa je bila z vrsto tesnih bojev napeta od samega začetka. Ho-Pin Tung je bil v dirkalniku s številko 35 žrtev zagretega tekmeca, zaradi katerega se je zasukal in tako izgubil soliden položaj po odličnem startu.

Odtlej je bila dirka za posadko Baxi DC Racing Alpine skažena. Ho-Pin je po dvojni izmeni volan prepustil Paul-Loupu Chatinu. Francoz je ob vrnitvi v moštvo pokazal solidno vožnjo, dosegal dobre čase in napredoval za pet mest!

Medtem se je Nicolas Lapierre trdo boril z vodilnimi. Moštvo je nameravalo dirko dokončati z enim postankom manj, zato so v začetnem delu, ko je Stéphane Richelmi po prvi izmeni dirkalnik prevzel od Lapierra, izbrali drugačno strategijo. Ta pristop je posadki s številko 36 omogočil, da je ostala v igri za zmago in za kratek čas med postanki tekmecev tudi prevzela vodstvo.

Nato je za dve izmeni za volan sedel Gustavo Menezes. Kot njegova tovariša je tudi on na vso moč branil položaj in gledalcem ponudil nekaj najbolj spektakularnih manevrov dneva! Zavirajoč kar se da pozno na koncu dolge startne ravnine dirkališča Fuji je pod pritiskom Manorja številka 44 se je moral skozi ovinek prebiti preveč na široko in je nazaj na stezo zapeljal preko grobega robnika!

Nicolas Lapierre je do cilja ostal v vodilni trojici, pripravljen, da izkoristi vsako možnost, ki bi jo ponudili posadki drikalnikov G-Drive številko 26 ali RGR s številko 43. Tretje mesto v razredu LMP2 na koncu dirke je bil odličen izkupiček za moštvo Signatech-Alpine, ki je tako v skupni razvrstitvi izgubilo samo tri točke prednosti pred najbližjim tekmecem za naslov prvaka.

Posadka Baxi DC Racing Alpine s številko 35 je z zelo dobrimi časi v zaključnem delu dirke dosegla deveto mesto. Po izmeni Davida Chenga je za zadnjih nekaj krogov dirkalnik prevzel Ho-Pin Tung in bil hitrejši celo od vodilnih posadk, ki so se še vedno potegovale za zmago!

Moštvo Signatech-Alpine v skupni razvrstitvi še naprej vodi s 171 točkami in zajetno prednostjo 35 točk pred drugouvrščenim. Baxi DC Racing Alpine je s 24 točkami na devetem mestu.

Naslednja dirka vzdržljivostnega prvenstva FIA WEC bo 6. novembra v Šanghaju.